bntemp

bntemp

K1, kiállítás, erőt sugárzó mez - Berlusconi-kupa 1996-ból

2011. augusztus 21. - s4tch

Van egy meccs, amely nélkül nem létezik nyári előszezon. Az olaszok második számú Szuperkupája, amelyhez egy ideig átokként ragadt a tézis, hogy aki megnyeri, az az új idényben nem lesz bajnok. Sőt, egy ideig az is tartotta magát, hogy aki itt veszít, az nyeri a scudettót. 1996-ban még élt ez a képlet, de arra, hogy az 1996-1997-es szezonban ekkorát fog hasalni a Milan, senki sem számított. Ami ugyanis történt, az a fizika és a foci törvényeinek ellentmondott: a Milan a 11. helyen zárt, mindössze 5 pont választotta el a kieséstől, a BL-től pedig már a csoportmeccsek során elbúcsúzott. De előtte még itt volt ez a meccs. Az 1996. augusztus 21-én játszott Milan-Juventusra tekintünk vissza.

Van egy meccs, amely nélkül nem létezik nyári előszezon. Az olaszok második számú Szuperkupája, amelyhez egy ideig átokként ragadt a tézis, hogy aki megnyeri, az az új idényben nem lesz bajnok. Sőt, egy ideig az is tartotta magát, hogy aki itt veszít, az nyeri a scudettót. 1996-ban még élt ez a képlet, de arra, hogy az 1996-1997-es szezonban ekkorát fog hasalni a Milan, senki sem számított. Ami ugyanis történt, az a fizika és a foci törvényeinek ellentmondott: a Milan a 11. helyen zárt, mindössze 5 pont választotta el a kieséstől, a BL-től pedig már a csoportmeccsek során elbúcsúzott. De előtte még itt volt ez a meccs. Az 1996. augusztus 21-én játszott Milan-Juventusra tekintünk vissza.

Bivalyerős a Milan. A Juventust még nem tudni

"A mai Milan-Juventus felvezetője lesz a két csapat - már mindenki által elkönyvelt - idei versenyfutásának. A bajnokság, a Bajnokok Ligája, az olasz kupa: számtalan lehetőség arra, hogy a következő szezonban összecsapjanak" - írta a találkozó napján a La Stampa. Franco Badolato újságíró szavaiban semmi meglepő nem volt, bár...

A Milan erősségét senki nem vitatta. Egy percre sem. Imponáló magabiztossággal nyerték meg 96-ban a scudettót, pokoli erős volt a keretük, bár a Bordeaux elleni 0-3-at, amellyel (a milánói 2-0-ás győzelmüket követően) kiestek az UEFA-Kupából, még sokáig az orruk alá dörgölték. Mindenki egyöntetű véleménye az volt, hogy toronymagas esélyesek. Nem csak a bajnokságban, de a BL-ben is. A Juvéval már más volt a helyzet: Lippi csapata megnyerte ugyan a BL-t, de vakmerő piaci húzásokat végrehajtva a csapat felét kicserélte a vezetőség: távozott (többek között) Vialli, Sousa, Ravanelli és Vierchowod. És jöttek olyan, kevésbé ismert nevek, mint Amoruso, Zidane, Vieri és Montero. A legnagyobb fogásnak pedig Boksics számított. A szakemberek és a szurkolók nem tudták, hogy mi lesz ennek a vége. Rui Costa, a Fiorentina játékosa kijelentette, hogy a Juve örülhet, ha a harmadik helyre odaér. Persze azért voltak bizakodásra okot adó események, például amikor az Ajaxot legyilkolták, apró darabokra szeletelték, aztán énekelve táncoltak a sírján. Úgyhogy, azért nagyon nem féltették a csapatot, de a Milan sansza jobb volt egy kimagasló idényre.

"A Milant joggal tartják a bajnokság esélyesének" - ismerte el Marcello Lippi, aki az új igazolásnak, Zidane-nak a szerepéről is beszélt: "Nem azt akarom, hogy úgy játsszon, mint Deschamps vagy Furino. Ő már egy kész focista, saját stílussal. Azt szeretném látni tőle, hogy hatékonyan támad és megfelelően védekezik." Minek bonyolítani...

Alen Boksicstól sokat vártak a Juventusnál, és bár a közvélekedés az, hogy nem volt igazán jó idénye, ez a kevés lőtt gólja ellenére sem igaz. Taktikai szempontból rendkívül fontos szerepet játszott abban a csapatban. Már 1996 nyarán is amiatt támadták, hogy a felkészülési meccseken kevés gólt szerzett: "Hamarosan formába kerülök, és úgy fogok majd játszani, mint Vialli vagy Ravanelli" - mondta Boksic, aki önmagát a "legelőretoltabb Juventus-védő"-ként jellemezte. És ez ugyan viccnek tűnik, de nem volt az (lásd az ezen a linken olvasható poszt utolsó mondatát).

A Milan a sérült Baggio és Weah, valamint a gyermeke születése miatt pluszpihenőt kapott Lentini nélkül készült a mérkőzésre. Akkoriban óriási tömegeket mozgatott meg ez a találkozó: ma már hihetetlennek tűnik, de 40 ezer jegy elővételben elkelt. A kezdéskor 67.963 néző foglalt helyet a lelátón - bevételi rekord a Berlusconi-kupa történetében.

Foci és K1

"Ez a foci sokáig juttathatja a két csapatot a nemzetközi kupában, de sok embert juttathat a kórházba is" - röviden ennyit írtak az esti találkozóról másnap. Hosszabban többet. A Milan 1-0-ra nyert, Evani 85. percben szerzett góljával. De ahhoz, hogy idáig eljutott, csodára volt szüksége: Rossi ezen a napon fantasztikusan védett, különösen az első félidőben. A Milan nem tudta pótolni Baggiót és Weah-t, bár Tabarez a második félidőben olyan taktikát alkalmazott (4-4-2), amely a pályán lévő Milan-játékosoknak jobban feküdt, ezért fel is javultak. Háború folyt, egy páros kiállítással. Savicevicet és Contét küldték le a 60. percben. A 85. percben eldőlt a meccs: Simone lövését Peruzzi kiöklözte, a kipattanót Eranio rúgta a kapuba: a Milan többet ért el annál, mint amire az érdemei alapján jogosult lett volna. Igaz, a sors kamatostul visszafizette ezt bő fél év múlva, a bajnokságban. A végén még Davids és Di Livio összeverekedett, de ez szinte következett az előzőekből.

Ez egy viszonylag szelíd jelenetnek tűnik

Ceccarini játékvezető teljesítményét mindkét oldal kritizálta: a Juventus szerint nem adott meg nekik egy jogos büntetőt, Tabarez viszont azt hozta fel ellene, hogy érvénytelenített egy Simone-gólt. A kiállítások körül is polémiák születtek. Conte nem értette a piros lapját: "Savicevic megütötte Del Pierót, amire én odamentem. Nem is szidtam, hozzá sem értem, erre kiállítottak." Di Livio viszont nem tagadott semmit: "Elismerem, hogy megütöttem Davids-ot, de a meccs lefújása után mindent tisztáztunk." Egy év és 4 hónap múlva már együtt harcoltak a Juventusért, hogy aztán ma már mindketten helyet kapjanak a klub valaha volt legfontosabb 50 játékosa között. Boban is látta, hogy ami történt, az nem volt helyénvaló: "Ez egy barátságos meccs volt, ehhez képest brutális dolgokat láthattunk. Remélem, a bajnokságban ezek nem ismétlődnek meg."

Lippi elégedett volt a csapatával, hiszen az tényleg jól játszott: "Egy remek Juventust láttam ma, és mások is így látták. Az történt a pályán, amit szerettem volna. Az új igazolásaink jól fociztak, Del Piero pedig ma is szenzációs volt. Két-három óriási helyzetünk is adódott, Rossit dícséri, hogy ezekből nem lett gól." Silvio Berlusconi, a Milan elnöke egészen furcsa nyilatkozatot tett: "Igazán mély benyomást tett rám a Juventus. Különös ez a kék mezük, szinte sugárzik belőle az erő. Az ellenfeleknek azt tanácsolom, hogy jobb, ha tartanak ettől a csapattól, nem lesz könnyű őket legyőzni".

Berlusconi talán már sejtette, hogy kiről fog szólni Olaszországban az 1996-1997-es idény.

Milan-Juventus 1-0 (0-0)
Milánó, 67.963 néző Vezette: Ceccarini.
Milan: Rossi - Reiziger, Costacurta, Baresi, Maldini - Albertini, Desailly (80' Ambrosini), Davids - Boban (80' Eranio) - Savicevic, Simone. Edző: Tabarez. 
Juventus: Peruzzi - Iuliano, Ferrara, Montero, Pessotto - Conte, Zidane (58' Jugovic), Tacchinardi (58' Di Livio) - Boksic, Vieri (65' Ametrano), Del Piero. Edző: Lippi.
Gólszerző: Eranio a 85. percben.
Sárga lap: Savicevic és Maldini, ill. Tacchinardi és  Ferrara.
Kiállítva: Savicevic és Conte a 60. percben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr328239622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TFulmine10 2011.08.21. 12:40:37

"Igazán mély benyomást tett rám a Juventus. Különös ez a rózsaszín mezük, szinte sugárzik belőle az erő. Az ellenfeleknek azt tanácsolom, hogy jobb, ha tartanak ettől a csapattól, nem lesz könnyű őket legyőzni". Ezt fogjuk olvasni berlusconi nyilatkozatában a meccs után. :D Amúgy nagyon jó szöveg!

334474 2011.08.21. 16:04:48

Imádom ezeket az írásokat. A kék-sárga, vállán csillagos mez meg minden idők egyik legjobb meze. Még van is olyanom replikáltban gyerekkoromból. Nem is értem, hogy nem kerül elő mostanság. Mondjuk nem is baj, hogy nem gyilkolja meg a Nike.

286390 2011.08.21. 19:53:13

[andree10](#467310): amit ezen a meccsen viseltek, az nem teljesen az, amelyről te beszélsz: az előszezonban nem volt csillag a vállán, ez egy kifejezetten a nyári, barátságos meccsekre legyártott garnitúra volt (ahogy a fotókon is látszik, csak egy csík húzódott rajta, Kappa-jelekkel). A tétmeccseken viszont már a csillagos verziót hordták. A Kappa-mezek zseniálisak voltak, a centenáriumi idényé mind közül a legjobb (még a rózsaszín is nagyon jó lett).

334207 2011.08.21. 21:44:33

Conte mégis mit képzel??? Vidal az egyetlen, aki képes lenni picit megfogni a 200 éves Milan-középpályát, kibassza a szélre(és majdnem biztos vagyok benne, hogy lecseréli). Matri, Vuci, Krasic egy cselt nem képes megcsinálni. És mélységesen felháborít Buffon, aki rendszeresen nem hajlandó elvetődni lövések után(még ha See szabija tökéletes is volt). Boa és Taiwo nagyon jó játékosok!

334207 2011.08.21. 22:02:08

53. perc: Vidal le. Köszi!

334207 2011.08.21. 22:53:00

Itt az új Nedved, a világ legjobb kapusa, Szundi felébred ötéves álmából és estonkucser is eljátsza a profi labdarúgót. Valamelyik játékoslegenda meg majd zseniális edző lesz, mert az bevált katalóniában is. Apátok ..szát. Mélységesen csalódott, dühös és szomorú vagyok, és sajnálom azt a kb.5 játékost, akik csapatot érdemelnének, de a Juvéban akarnak játszani. De van szép új stadion és az egyik kiesőtől is megmentettük a legjobb szakembereket.

341862 2011.08.21. 23:06:08

[dzolutan](#467574): most komolyan azon huzod fel magad, hogy nem nyertunk meg a Berlu-whothefuckcares-sconi kupat? a bajnok ellen? egy kesz csapat ellen, egy alakulo csapattal? plane ugy, hogy senki nem vette komolyan a meccset?

334207 2011.08.21. 23:12:05

[mrscottpilgrim](#467579): Nem, hanem azon, hogy semmiféle pozitívumot, előremutatást, optimizmusra okot adó mozzanatot(oké, erre volt egy:Alex még játszik) nem lehetett észrevenni. Úgy, hogy a milanban játszott: See, Ambrosini, Gattuso, Nesta, Bonera, Oddo, Flamini,két ifi és a csatárok közül egyedül a 4. számú lehetőség.

334474 2011.08.21. 23:39:26

Kb annyi gond volt, hogy Marci játszott középen. Még Pazienzaval is sokkal jobbak vagyunk. Remélem Conte is csak egy utolsót próbálkozott. Pozitívumok: -Pirlo jól szervez, szerintem jól játszott most is -A szélső védők jók(mindkét oldalon) -Vucinic úgy néz ki be fog válni -Pasquale komolyabb ellenfél ellen is jól játszott végre -A két félidő között javultunk és nem romlottunk, hosszú évek óta először -Pazienza jó csere KKP-nek tűnik -A második félidőben már-már látszott, hogy szeretnénk megoldani a labdaszerzést, pirloval terhelt kp-val együtt is. -A széleken sikerült jól üresbe játszani az embereket, és középen is volt pár kombinatív támadásunk, szóval van valami támadójáték féle kialakulóban. Negatívumok: -Marcival halottak vagyunk -Krasic kihúzta a meccset jó megoldás nélkül(nem először a felkészülés során) -Az első félidőben borzalmasak voltunk -Vidal legyen bármilyen univerzális, valószínűleg se itt, se kapus poszton nem fog beválni, ideje lenne a posztján játszani.(Lenne helye) -Bonucci továbbra is bizonytalan és körülményes -Első félidő mindenestől -Egri Viktor valószínűleg fog még Juve meccset közvetíteni, számomra ez a preseason legfélelmetesebb felismerése.

334417 2011.08.21. 23:40:16

Két jól eltalált lövéssel vert minket hazai pályán a Milan, miközben a második félidőben vagy 62x egyenlíthettünk volna, tényleg hatalmas tragédia. Bezzeg tavaly, amikor megnyertük a Berlu-kupát!:)

338554 2011.08.22. 18:34:37

[andree10](#467597): Azt a betyár kutya úr*****it neki! :D Összefoglaltad a gondolataimat, még Egri Vikiről is hasonló felismerés tört rám, amennyire lehúzta a Juvét.. Egyedül a Milannak megadott és nekünk nem megadott 2 tizi után éreztem átmeneti szimpátiát a hangján, azon kívül csinálhattunk bármit a pályán, marta a gúny a füleimet.
süti beállítások módosítása