bntemp

bntemp

A "dopo Del Piero" probléma

2011. július 02. - s4tch

Korábban beígértük, hogy foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy ki lehet Del Piero utódja. Persze a klublegendák attól legendák, hogy nehéz - lehetetlen - őket pótolni. A Juventus lassan mégis kénytelen megpróbálni a lehetetlent: rátalálni arra a játékosra, akit az olasz sajtóban egyszerűen csak "dopo Del Pieroként", azaz Del Piero örököseként emlegetnek. Ki, kik lehetnek a megfelelő jelöltek? Egyáltalán: mi tehet valakit megfelelővé arra, hogy Alex utódja lehessen? Erről elmélkedünk egy kicsit a hajtás után.

Korábban beígértük, hogy foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy ki lehet Del Piero utódja. Persze a klublegendák attól legendák, hogy nehéz - lehetetlen - őket pótolni. A Juventus lassan mégis kénytelen megpróbálni a lehetetlent: rátalálni arra a játékosra, akit az olasz sajtóban egyszerűen csak "dopo Del Pieroként", azaz Del Piero örököseként emlegetnek. Ki, kik lehetnek a megfelelő jelöltek? Egyáltalán: mi tehet valakit megfelelővé arra, hogy Alex utódja lehessen? Erről elmélkedünk egy kicsit a hajtás után.

Kétség nem férhet hozzá, hogy Del Piero a Juventus történetének egyik legnagyobb alakja, aki mind játéktudását, mind eredményességét, mind emberi kvalitásait tekintve pótolhatatlannak tűnik. Sanyi neve összeforrt a klubbal, és hiába volt zseni Zidane, Nedved, vagy Buffon, akkor is ő volt "Signor Juve" az elmúlt 15 évben. Viszont lassan a pályafutása végéhez közeledik: vagy a mostani lesz az utolsó idénye, vagy esetleg még ráhúz egy utolsó évet, hogy egy nemzetközi sikerrel zárja karrierjét.

Alex sem nagyon tudja, ki pótolhatná

Ha Del Piero pótlásáról beszélünk, több kritériumot is figyelembe kell vennünk. A legegyszerűbb dolog talán az, hogy kell valaki, aki az ő posztján játszik. Az olasz csapatok igen gyakran két támadóval állnak fel. A prima punta a mi fogalmaink szerint a középcsatár, ilyen volt mondjuk Vieri vagy Trezeguet. A seconda punta általában játékügyesebb futballista, aki mélyebről indulva részt vesz a játék szervezésében is. Ezen a poszton játszik, játszott Alex, de gyakran megfordult itt Totti, Miccoli vagy Cassano is. (Az angolok álalában support strikerként említik ez a pozíciót)

A második fontos kritérium, hogy az utódnak nemzetközileg elismert klasszisnak kell lennie - vagy hamar azzá kell válnia. Erre már csak azért is szükség van, mert a 2006-ig bombaerős Juve utolsó előtti tagja vonul majd vissza Alex személyében. A csapatban ma vajmi kevés olyan játékos van (talán Buffon és Chiellini kivételével), akik igazi sztárok, és világszerte ismertek. Ennek több szempontból is jelentősége van: a nézők vonzásától kezdve a reklám szerződésekig, vagy a későbbi potenciális erősítések meggyőzéséig. A legtöbb nagy klubnak megvannak azok az emblematikus játékosai, akik révén mindenki ismeri őket (Real Madrid - C. Ronaldo, Casillas, Barcelona - Messi, Xavi, Milan - Nesta, Gattuso, MU - Giggs, Rooney stb.). A Juventusnak is óriási szüksége van egy ilyen sztárra.

Harmadsorban a "dopo Del Pieronak" vezéregyéniségnek kell lennie, aki több mint egy játékos. Segítenie kell a csapategység kialakításában, a fiatalok beépítésében, rutinszerzésében. Vállára kell vennie a csapatot a fontos meccseken, és el kell érnie, hogy ne ő legyen jó a csapattól, hanem a csapat legyen jó tőle.

Az sem árt, ha kötődik a klubhoz, amiben akár az is fontos lehet, hogy itt válik igazán érett játékossá - mint ahogy az Del Pieroval is történt. Persze ez nem létfontosságú kritérium, hiszen nehéz olyan valakit találni, aki megfelel ennek a kritériumnak - itt elsősorban a szerencse lenne a lényeges. A jelenlegi Juve viszont nem alapozhat a szerencsére, a vagy bejön, vagy nem hozzáállásra.

Mindezek után nézzük, kik jöttek szóba Alex pótlására, és vajon alkalmasak-e erre a felmerült játékosok?

A legvalószínűbbnek Sergio Agüero leigazolása tűnik jelen pillanatban. Na, álljunk csak meg egy pillanatra, ez ugyanis túl optimistára sikeredett. Szóval: a klub vezetése több ízben is kijelentette, hogy Agüero az egyik fő célpontjuk. Agüero nemzetközileg ismert játékos, aki fiatal kora ellenére már több éve Európában játszik. Alexhez hasonlóan bár néha támadó középpályásként vetik be, igazából csatárként érzi a legjobban magát. Azzal kapcsolatban azonban többekben is kétely merül fel, hogy alkalmas-e egy csapatot a hátára venni. Luciano Moggi egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, hogy Agüero az Atleticot nem tudta győzelemre vezetni, így nyilván a Juventust sem tudja majd. Azaz ő túlértékeltnek tartja az amúgy Európa-szerte meglehetősen jó megítélésnek örvendő játékost. És persze ott az örökös kétség a Spanyolországból a Serie A-ba érkezőkkel kapcsolatban: vajon képes lesz-e a jóval keményebb olasz védekezéssel szemben érvényesülni? A kivásárlási ára és a fizetése egyaránt igen magas: a 45 milliós ár mellé 7 millió euró feletti éves fizetés társul. Vajon megér-e ennyi pénzt?

Korábban felmerült Carlos Tevez neve is. A szintén argentin támadó Manchester mindkét felében kiválóan teljesített, és a világ egyik legjobb támadója, aki több poszton is kiemelkedő teljesítményre képes. Utálja Angliát és az angol időjárást, így mindenképp távozni akar a ManCitytől. Játéktudását tekintve szerintem talán ő lenne a legalkalmasabb arra, hogy ő legyen a Juve következő tízese. Sokoldalúsága miatt prima és seconda puntaként, de akár támadó középpályásként is megállja a helyét. Ugyanakkor hisztijei miatt legfeljebb gólokban, gólpasszokban tudná Alexet pótolni, a csapaton belüli szerepet tekintve biztosan nem. Ráadásul úgy hírlik, nem akar a Juventusba igazolni, mivel a csapat jövőre semmilyen európai kupában nem szerepel. (Nem mellékesen a City sem akar megválni tőle.)

Az udinei Alexis Sanchez szinte biztosan a Barcelonához igazol (a hírek szerint 40 millió euró körüli összegért), így az ő neve legfeljebb a teljesség kedvéért került ide. Neki az idei volt az első olyan éve, amikor klasszisteljesítményt nyújtott, és Di Natale vagy Isla mellett kulcsszerepe volt abban, hogy klubja BL selejtezőt érő helyen végzett. Fizikai erejét, gyorsaságát tekintve biztosan jó vétel lenne, és igazán nagy botrányokat sem hallhatunk felőle. Sanchez szerintem most áll a nagy kiugrás előtt, így ő abból a szempontból is jó igazolás lett volna, hogy itt válik igazi világklasszissá.

Pedig már megszokta a fekete-fehér csíkos szerelést...

Giuseppe Rossi illene a vezetőség által preferált olaszosításba, ráadásul vélhetően olcsóbb lenne, mint a fenti játékosok. Néhány éve még 10 millió euróért meg lehetett volna szerezni, ma mintegy 30 millió az ára, a fizetése pedig legfeljebb a fele lenne a fenti játékosokénak. Bár jelenleg a Villarrealban játszik, ismeri az olasz ligát, fiatal, sikerre éhes futballista. Talán ő sem lenne rossz megoldás, az elmúlt 2-3 évben folyamatosan fejlődött, mára a spanyol bajnokság egyik legjobb, leggólerősebb támadójává vált, aki ráadásul az Európa Ligában is szépen termelte a gólokat. Fiatal kora ellenére már a válogatott csapatkapitányi karszalagját is viselte, ami arra utal, hogy Prandelli szerint alkalmas arra, hogy a csapat vezéregyénisége legyen.

Az olasz sajtó makacsul be-bedobja a Santosban játszó Neymar nevét is. Ő sem lenn olcsó szerzemény, hiszen szintén a 30-40 milliós régióban mozog az ára. Neymar, amellett, hogy zseninek tartják, kifejezetten öntörvényű játékos, akinek 19 éves kora ellenére már több figyelmi problémája volt. Egyébként pár hete több forrás is tényként közölte, hogy a Real Madridhoz igazol, de azóta ezt gyakorlatilag mindenki cáfolta. A felmerült nevek közül én őt tartom a legrosszabb ötletnek. Egy, csak Brazíliában bizonyított játékosért nagy bátorság lenne egy halom pénzt kiadni.

Mintegy 10 éve minden átigazolási szezonban felmerül Cassano neve is - a legutóbb a sajtó éppen Amaurira "cserélte el". Ami tény, Cassano a vártnál némiképp kevesebb lehetőséget kapott a Milannál tavasszal, így akár elképzelhető is lenne, hogy távozzon. Mára sokkal higgadtabb mint pár éve (bár az Inter elleni piros lapja nem ezt igazolja), és az egyik legjobb olasz játékos. Ha az újságírók ötlete bejönne, és Amauriért sikerülne megszerezni, az jó ötlet lenne - bár a Pizzaarcú nyilván nem lenne olyan mindenki által tisztelt vezéregyéniség, mint Del Piero. Most 29 éves, néhány jó év még van benne. De valami azt súgja, hogy inkább a lapok kavarásáról van szó, mint reális esélyről a megszerzésére.

Sanchezhez hasonlóan szintén csak a teljesség kedvéért kerül ide Sebastian Giovinco neve. A saját nevelésű futballista ugyanis  - mintegy 3 millió euróért - felerészben a Parma tulajdona lett, és a hírek szerint esze ágában sincs visszatérni Torinóba, ahol soha nem kapott igazán lehetőséget. Giovinco igazából középpályásként hasznos (legalábbis a szakértők szerint kevés gólt lő, és nem elég veszélyes csatárnak), így ő inkább a klubhoz való kötődése miatt lehetett volna Sanyi utódja. De valószínűleg soha nem lesz az, már csak azért sem, mert bár szerintem rendkívül tehetséges futballistáról van szó, de Del Piero zsenijéhez nem ér fel - a fentebb említett játékosok közelebb állnak ehhez.

De lehet, hogy mégsem őket választja végül Marotta: vagy azért mert túl sokba kerülnek, vagy mert végül más elviszi őket, netán azért, mert olyan csapatban akarnak játszani, amelyikben már a következő idényben van esélyük nemzetközi kupát nyerni. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy semmiképpen nem lesz könnyű Alex utódjára rátalálni. Például Platini visszavonulása után a méltó pótlás csak három évvel később lett meg - Baggio személyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr848239552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

335361 2011.07.02. 10:00:03

Számomra valamiért az kézenfekvő, hogy Alex utódja a Juve Primeverájából kerüljön ki, de legalábbis olasz legyen. Sajnos a jelenlegi (értsd: fiatal) olasz csatárok nem éppen potenciális klasszisok. Giovinco egyértelműen nem lesz dopo DP, és a fenti listából is már csak Rossi maradt, aki viszont Milan szurkolónak vallotta magát egy-két éve. Éppen ezért, ha ő jönne, nem tudnék dopo Del Pieroként nézni rá akkor sem, ha 10 évig focizna az Öreg Hölgyért. Persze azt sem bánnám, ha nem olasz lenne az utódja, hanem mondjuk Agüero, mert az természetesen azt jelentené, hogy leigazoltuk... :)

338310 2011.07.02. 10:14:01

Szerintem Alexet nem fogjátok tudni pótolni, ha szerencsétek van 10 év múlva sikeres edző válik belőle. Ő az a játékos akinek kvalitását senki sem kérdőjelezi meg klub szimpátiától, országtól függetlenül. az utolsó olasz zseni és még a csajok is bírják. :-)

338310 2011.07.02. 10:16:55

Rossi mondjuk jó megoldás lehet, bár jobban örülnék, ha mi visszavásárolnánk Owen helyére...:-)

hahahehe 2011.07.02. 10:32:45

Az egyébként elképzelhető, hogy visszavonultassák a mezét? Nem nagyon bírok mást elképzelni 10-esben, ráadásul ha jól tudom, amióta névvel ellátott mezben fociznak, ő az első 10es.

334474 2011.07.02. 11:00:42

Úgy érzem kicsit sokat akar a cikk így elsőre. Én több részre bontanám. Először meg kell találnunk a posztján valakit, aki minőségben tudná pótolni. Egy játékost, aki kiemelkedő klasszis, képes eldönteni az 50-50 meccseket. Ez amúgy az olasz bajnokságban fontosabb mint bárhol máshol. Egy klasszis, aki egy villanással megtöri a 6 emberrel védekező kis- és középcsapatokat. Erre a feladatra Tevez-Sanchez-Agüero-Rossi megfelelőnek tűnik. Nagyjából ebben a sorrendben. Másodsorban találnunk kell valakit, akihez kötődni tudunk, Alex távozása után. Nekem azért is nehéz ez, mert azóta vagyok Juventus szurkoló, sőt azóta nézek rendszeresen focit, mióta Alex karrierje elkezdődött. Mondhatom, hogy együtt nőttem fel vele. Én szurkolóként, ő játékosként. Szerintem legtöbbünknek ezt valószínűleg Buffon és Chiellini fogja jelenteni az elkövetkező 4-5 évben. Nagyon bízok benne, hogy addig megjelenik egy 20 év körüli srác, aki miatt Quagliarella sérülést szimulál, csak hogy játszhasson a srác, aki miatt eladjuk mondjuk Agüerot, mert már jobb nála, és utána egy évtizedre meghatározza a csapat arcát. Nagy reményeim nincsenek amúgy. Már Nedved mentalitásával rendelkező játékos se sok futkározik a modern fociban, olyan játékos másik meg nem lesz akit felállva tapsolnak a rivális szurkolók, bárhová is megy. A másik faktor, hogy úgy is mindenki a gyerekkora ikonját fogja a legnagyobbnak tartani, bárki is jön a helyére. Aki Platinit látta 12 évesen a Juveban az őt, aki Baggiot az őt, én pedig majd önző módon Alexhez hasonlítgatom majd a következő srácot.

339362 2011.07.02. 11:15:16

nem is Alexet kell pótolni, hanem Zidanet és Nedvedet!

337583 2011.07.02. 11:46:28

[andree10](#429569): +1

337356 2011.07.02. 13:58:45

Jó cikk!Del Piero-t az biztos hogy nehéz lesz pótolni minden szinten,igazi vezér a pályán és a pályán kívül!nem 1 elebeskedő paprika jancsi .Aguero méltó választásnak tűnik!

jakuza 2011.07.02. 14:02:28

Én megláttam valamit ebben a Matri gyerekben. Szerintem ő lehet Del Piero utódja. Higgyétek el 2évet nemadok és rohadt jó focista lesz belőle.

csoki 2011.07.02. 14:05:14

Azt halottam Agueroval kapcsolatban hogy a real leigazolja mert a juve nem ad érte sok pénzt. Inkább a Hondára koncentrálnak. Valószínő hogy ő biztosan érkezik.

258945 2011.07.02. 14:21:24

[csoki](#429645): én meg azt olvastam reggel hogy 35+Amaurit + 1 New Holland traktort adunk érte, majd kiderül

csoki 2011.07.02. 14:35:17

[t.junior](#429655): Takaradjon is ez a ge.i Amauri a picsába. Így viszont amit leírsz az megérné de nagyon. Nagyon akarom Aguerot a juvéba.

jakuza 2011.07.02. 14:44:34

Szerintem hogyha cassano átjött volna hozzánk akkor ő igazi vezéregyéniség lett volna. A milánba semmi esélye mert ott van a hülyefejű ibra. De le rúgnám a fejét az Ibrahimovicnak.

Tibi 2011.07.02. 15:14:43

és mi a helyzet Gio öccsével, Giuseppe GIonvicoval? azt mondták hogy ő jobb mint a báttya.

257684 2011.07.02. 15:30:09

[Tibi](#429707): Tehetségben nem közelíti meg, és ő is középpályás. Amúgy mostanában, Fotit és Marilungot tartották az olaszok DP utódnak de úgy néz ki egyikük sem jött be.

334491 2011.07.02. 15:41:56

[Veszett Jack](#429724): ket eve kikerult a kezdobol, azota azt hiszem a C-ben tolja

284680 2011.07.02. 15:53:38

Szerintem le kéne igazolniuk Torghellét gyorsan míg nem késő. Ő lehetne II. Sándor the "Air"

Suares07 2011.07.02. 16:20:35

Szerintem kár lenne Del Piero utódját keresnetek, hiszen olyan játékos nem létezik. Szerintem nem is lesz soha. Egyszerűen kár lenne bárki mást is összehasonlítani vele, mert a végén csalódás lesz. Ő egy olyan játékos, amilyen csak 1× van egy klubnál. Benne minden megvolt: tudás, klubhűség, és igazi vezéregyéniség is volt. Hozzá hasonló talán csak Raul volt a Realban, vagy Totti a Rómánál. Ha visszavonul, a világ 1ik legjobb játékosa fog visszavonulni.

ivanandras 2011.07.02. 22:19:37

A kulcsszó, nem más mint az Isteni Pirlo, Vele pótolnám Dp-t. CSakaPirlo azt hallottátok, hogy Marcsi lenne Vucinic cserealapja? egyik szemem sírna ha ez megtörténne, viszont Pirlo így atomkezdő lehetne.

Macsek 2011.07.02. 22:20:25

Imádom DP-t, de azért az ő felragyogásához az is kellett, hogy egy Lippi 17-18 évesen neki szavazzon bizalmat egy ereje teljében lévő Baggioval szemben. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy DP utódjának is kell majd a bizalom, főleg, ha az az utód nem egy már befutott valaki lesz (Agüero, Tevez), hanem egy kis nyikkhaj (amilyen DP volt a 90-es évek közepén)

334491 2011.07.02. 23:50:03

ha Giovinco is 20 eves koratol allando lehetoseget kapott volna, valoszinu, hogy nem lenne a gond Del Piero utodjanak megtalalasa - ezzel nem azt mondom, hogy olyan szintu tehetseg, mint Alex, de 23 evesen mar azon a szinten lett volna siman, mint a most minimum 30 millioert csapatot valto G.Rossi, es sokaig huseges volt a csapathoz, de mostmar 24 eves, es kb 4 ev padozas utan azert mindenkinek betelik a pohar, kar erte :(

286390 2011.07.03. 09:58:03

[Macsek](#429941): Lippi nem preferálta DP-t (aki ekkor már 20 éves volt), egyszerűen Baggio a Padova ellen lesérült, Lippi pedig háromékes szisztémában játszatta a csapatot, ezen pedig nem akart változtatni.

334207 2011.07.04. 15:53:34

Agüero-alapba ne felejtsük el beleszámolni Tiagot se.

258945 2011.07.05. 10:28:58

[dzolutan](#430941): mer mér? tavaly sem nagyon akarták leigazolni, meg az az 1-2 milla nem hiszem hogy számítana

334207 2011.07.05. 11:36:53

Két éve ott üdül, csak számítana valamit.

258945 2011.07.05. 16:12:13

[dzolutan](#431848): hát mivel a legújabb hírek szerint közös megegyezéssel szerződést akarunk bontani Mr.Alibivel, azt hiszem ezzel az opcióval a vezetőség sem számol

ToTTy 2011.07.06. 15:57:28

Nagyon szép gondolatmenet. De egy észrevételem lenne vele, ami esetleg hiányosságnak is tekinthető a cikkből. Alex előtt Baggio és Platinit említi a cikk vezéregyéniségnek, ami igaz is, de nem teljes, mert ezen játékosok sem egyedül viselték ezt a fontos címet. Ne feledkezzünk meg Nedvedről,Zidanról... gondolom már érthető mire gondolok. Abban igazad van, hogy nehéz megtalálni az utódját, sőt egy személybe lehetetlen, de talán, ha nem csatárposzton... vagy éppen nem egy személyben kezdünk el gondolkodni, akkor a lehetetlen célt sokkal jobban meg tudjuk közelíteni a jövőben, mint gondolnánk. Én nagyon remélem, hogy ez is meglesz hamarosan, hisz ez egy nagy előrelépés lenne a klub számára és esetleg a szurkolótábor megfiatalodását is elősegíteni - szerintem minden bizonnyal és ne feledjük "aki keres, az talál"...

334207 2011.07.06. 19:15:55

Megvannak az új mezek: http://www.juventus.com/wps/portal/it/news/La%20collezione%20bianconera%202011%202012/

ivanandras 2011.07.06. 21:29:37

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111354997&t=9018136 vedd megtiszteletésnek tcs Pirlo fan. Az Isteni Pirlonak még ez a pink is qrva jól áll, imádom, imádom ezt az embert, meglássátok ti is szeretni fogjátok. CSakaPirlo

Brandy 2011.09.30. 03:03:19

That's a mold-breaker. Great thniknig!

web site promotion 2012.05.30. 21:14:52

Én nagyon szeretem az Ön számára a vendégek kiküldetés a bianconeri.blog.nepsport.hu

site promotion 2012.05.30. 22:27:37

Szeretek olvasni bianconeri.blog.nepsport.hu és én elképzelni ezen a honlapon van néhány igazán hasznos dolog rajta!
süti beállítások módosítása