bntemp

bntemp

Amit még Puskás is látott: Juventus-Genoa, 1957-ből

2011. április 09. - s4tch

Drámai meccs a 10. scudetto évében: John Charles varázslata a Genoa ellen, a harmadik fordulóban, miközben a lelátón a bizonytalan sorsú klasszis üldögél. Az 1957. szeptember 22-én játszott, drámaian fordulatos  Juventus-Genoára tekintünk vissza.

Drámai meccs a 10. scudetto évében: John Charles varázslata a Genoa ellen, a harmadik fordulóban, miközben a lelátón a bizonytalan sorsú klasszis üldögél. Az 1957. szeptember 22-én játszott, drámaian fordulatos  Juventus-Genoára tekintünk vissza.

Hahó, Öcsi!

A bajnokság még az elején jár, mindössze két forduló ment le, a Juventus a Veronát és az Udinesét legyőzve 100 %-os, a vendég Genoa viszont nem akármekkora zakókkal nyit (0-4 a Napoli, 1-4 a Padova ellen). A kilátogató 30 ezer néző hazai parádét vár. Közöttük foglal helyet az éppen másfél éves eltiltását töltő Puskás Ferenc is. Amikor megjelenik a Stadio Comunale lelátóin, mindenki felbolydul, ez az esemény még a meccsnél is fontosabb. Barátjával, a Tour de France 1957-es harmadik helyezettjével, az osztrák Adolf Christian-nal érkezik, természetesen azonnal letámadják az újságírók. "A Juventusnak szurkolok - mondja a kezdés előtt -, és nem csak azért, mert a barátom, Boniperti itt játszik. Ugyanakkor szomorúsággal tölt el, hogy 30 évesen, erőm teljében passzivitásra vagyok kárhoztatva."

Puskás aztán csodálkozó szemekkel nézi, hogy a Genoa 15 perc után Corso és Bocattini góljaival már 2-0-ra vezet. Újabb negyedóra kell, míg a Juventus visszakapja a reményt, miután Sivori passzát Boniperti laposan, közelről a hálóba lövi. A félidőben: Juventus-Genoa 1-2.

A fordulat 45 perce

A folytatásban a Juventus óriási energiákat fektet a támadásokba. A 63. percben meg is jönne az egyenlítés Sivori révén, de Menchini veszélyes játék miatt nem adja meg a gólt. A 73. percben aztán már tényleg egyenlít a Juventus: Charles beadására Franci hezitálva mozdul ki, Sivori berobban, és a kapuba lő.

Sivori egyenlít

Még mindig van hátra 17 perc. Bonipertiék nem is adják fel, támadásban maradnak. A 76. percben Sivori gyanús körülmények között földre került a 16-oson belül, de Menchini nem fúj. A 86. percben robban a Comunale: Boniperti a sokadik Juve-szögletet végzi el, Charles tökéletesen érkezik, és befejeli a győztes gólt. A drámai csata véget ér. A Genoa bebizonyítja, hogy a taktika is lehet egyszerű, mint a faék, a Juventus pedig azt demonstrálja, hogy a Boniperti-Sivori-Charles hármasnál alig létezik jobb a világon.

Önfeledt gólöröm: Charles eldöntötte a meccset

A lefújást követően Puskás így értékel: "A Genoa helyezését hűen tükrözte a játékfelfogása: gyakorlatilag nem volt taktikájuk, csak ölték a focit. A legjobban Boniperti és Sivori játéka tetszett. Charles fantasztikus adottságokkal rendelkezik, ezt a győztes gólnál is bizonyította. De a legnagyobb hatást rám Nicolé tette, akiben egy fantasztikus játékost ismerhettem meg."

A Juventus - ahogy erre utaltunk is a bevezetőben - megnyerte az 1957-58-as bajnokságot, ezzel a tizedik első helyét megszerezve. A Genoa pedig - ugyan hajszál híján, de - bentmaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr48239400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

257081 2011.04.09. 15:32:25

Érdekes cikk,nagyon jó múltidéző.

130885 2011.04.09. 17:03:46

"Boniperti-Sivori-Charles hármasnál alig létezik jobb a világon" Esetleg a Di Stefano-Kopa-Gento-Rial-stb.?

hahahehe 2011.04.09. 17:44:24

[deep purple](#352167): Tudjuk, a Villa-Messi-Pedro trióhoz nincs fogható...

telhetetlen 2011.04.11. 09:20:35

Erre a múltidézőre nagyon ráéreztél Dino. Mintha előre tudtad volna. Gratulálok, grande poszt.
süti beállítások módosítása