bntemp

bntemp

Válságelemzés II. - Az elpazarolt hátország

2011. április 07. - s4tch

A múltkori, Juventus klubidentitásával foglalkozó cikk után, egy kapcsolódó témát feszegetünk: vajon jól tette-e a klubvezetés, hogy nem épített erősebben a fiatal játékosokra? A kérdés - egy egy eligazoló fiatal kapcsán - rendre előkerül a különböző, Juventusszal foglakozó fórumokon.

A múltkori, Juventus klubidentitásával foglalkozó cikk után, egy kapcsolódó témát feszegetünk: vajon jól tette-e a klubvezetés, hogy nem épített erősebben a fiatal játékosokra? A kérdés - egy egy eligazoló fiatal kapcsán - rendre előkerül a különböző, Juventusszal foglakozó fórumokon. Maga a felvetés is problémás egyébként: a vezetés deklarált célja ugyanis egy fiatal olaszokra épülő csapat kialakítása. A valóság azonban csak részben igazolja ezt a törekvést: bár a nyári vérátömlesztés eredményeképpen a keret átlagéletkora radikálisan csökkent, a minőséggel azért komoly problémák vannak... A calciopoli egyébként - amellett, hogy nyilván kényszerítő ereje is volt - egyben lehetőséget is nyújtott volna arra, hogy szakítva a korábbi évtizedek hagyományaival, a Juve nagyobb mértékben építsen a saját nevelésű játékosokra. Nem így történt: ahogy arról korábban is szó volt, mindössze Marchisio vívott kis stabil helyet a keretben. Persze örök vita, hogy vajon többet ér-e egy saját nevelésű játékos, mint egy máshonnan szerződtetett. Az én álláspontom szerint igen. Lehetne ezt racionalizálgatva magyarázni, de alapvetően számomra ez egy érzelmi kérdés: szimpatikusabbak a primaverából felkerülő játékosok, mint a máshonnan igazoltak, és ennyi. Na, de mit veszített a klub azzal, hogy nem sáfárkodott jobban a rendelkezésére álló tehetségekkel? Nézzünk egy névsort azokról, akik a Juventus játékosai voltak (nem csak a saját neveléseket), de az elmúlt 5-6 évben távoztak, és azóta jól teljesítenek, nem egyesetben válogatottá is váltak.

A kapusok közül Mirante a válogatottig is eljutott - ő a Serie B-ben többször is jól helyettesítette Buffont. A védők közül Konko, Masiello, Molinaro, Balzaretti, Ariaudo, Criscito, Cassani szerepelnek a veszteséglista élén, de a válogatottban most bemutatkozott Gastaldello is Juve nevelés. Közülük többen is válogatottak lettek, és/vagy több millió euróért cseréltek klubot - nem egy esetben pedig már a Juve is szívesen látná az illetőt. Az különösen pikáns, hogy miközben a csapat a két szélső védő posztján a leggyengébb, addig az olasz válogatottban az elmúlt egy évben az egykori juvés Molinaro, Criscito, Balzaretti és Cassani is válogatott lett ezeken a posztokon... Utóbbi kettőt egyesek a Serie A legjobb szélső védő párjának tartják, ami lehet, hogy túlzás, de nem is teljes baromság. A középpályán és a csatároknál talán gyengébb a felhozatal, de Nocerino, Pasquato, Lanzafame, Gasbarroni, Ekdal neve biztosan említést érdemel. A támadók közül pedig Giovinco, Palladino, Sculli, Immobile, Paolucci képviseli az ismertebb játékosokat. Persze nyilván sokakban felmerül, hogy egyrészt van, akit csak kölcsönadott a Juve - azaz még visszatérhetnek. Vagy amit sokkal több olvasónk gondolhat: ezekért a játékosokért nem is kár, velük sem lennénk előrébb. Hiszen Paolucci tavaly még a vergődő Juvében sem volt képes semmire, Immobile még fiatal, Lanzafame épp az ősszel égett meg nálunk, Giovinco meg kicsi, és egyébként is milyen dolog már, hogy Messihez hasonlította magát stb. stb. Az első felvetés természetesen igaz, bár hozzá kell tenni, hogy a jelek arra mutatnak, hogy Marottáék nem akarják megtartani Ekdalt vagy Pasquatot. A második felvetés már érdekesebb, így elemezzük azt.

Albin Ekdal: nagy reményekkel érkezett - lesz-e esélye bizonyítani?

Alapvetően a gondolatmenet hibás, amikor valaki azt mondja, hogy ezekkel a játékosokkal sem lenne jobb helyzetben a Juventus. Egyrészt persze ez ellenőrizhetetlen állítás, de nem ez a baj. Hanem sokkal inkább az, hogy nem nekik kellene győztes csapattá változtatni a mostani vergődő bandát, hanem ezek a játékosok lehetnének azok, akik a néhány igazi klasszis mellett kiegészítőemberként, csereként teljessé teszik a keretet - esetleg később "átveszik a stafétát, és ők lesznek a húzóemberek. De majd csak 27-28 évesen, amikor egy játékos általában a fénykorát éli. Viszont az ő távozásukkal a semmivel sem jobb Traoré, Grosso, Martinez, Amauri, Iaquinta vagy Motta tölti be ezt a szerepet - akik pedig az igazi klasszisok leigazolása elől vitték/viszik el a pénzt. 2007-ben többen is (pl. Moggi, Deschamps) is úgy vélték, hogy mindössze 3-4 igazi klasszisra van szüksége a Juventusnak, hogy újra sikeres legyen. Ehelyett többnyire gyenge, vagy középszerű futballisták érkeztek, akik teljesítményét egy fiatal is simán hozta volna - a győzelmeket úgyis a Zlatanok, Messik, Rooney-k, Drogbák hozzák. (Mielőtt bárki félreértene: nem arról van szó, hogy pont őket kellett volna leigazolni, hanem ők testesítik meg azt a szintet, amiről Moggiék beszéltek.) Azaz a fiatal játékosok elpazarlása az egyik oldala az elmúlt évek elhibázott átigazolási politikájának - amelyet persze egy külön válságelemzésben részletesebben is elemzünk, egyelőre csak annyit erről, hogy a Juventus úgy áll a Serie A hetedik helyén, hogy évek óta Európa egyik legtöbbet költő klubja - mind az átigazolási piacot, mind pedig a fizetéseket tekintve. Miközben nem csak nagy összegeket pazarolt el nem túl jó futballistákra, hanem sokszor azokat az értékeit is elkótyavetyélte, amelyekkel rendelkezett.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr488239398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334309 2011.04.07. 08:50:57

miközben az olasz futball igazi válságban van, elég bátor lépés lenne az olasz fiatalokra építeni. évek óta nem nyertek semmit utánpótlás szinten, és ez a garnitúra nem is olyan ígéretes, hogy egy juventuson bárki segíthetne közülük. még azok, akik bekerültek a válogatottba sem annyira jó játékosok, hogy velük kilábalhatna a válságból a csapat, bár cassanit és balzarettit érdemes lett volna megtartani, ez tény. de giovinco soha nem lesz nagy játékos, nocerino sztem simán csak szar, criscito túlértékelt (posztja sincs igazából), ekdalt csak néhányszor láttam játszani, de semmit nem mutatott, a többi meg szóra sem érdemes. az már egy érdekesebb kérdés, hogy miért tudnak ezek a játékosok máshol jól teljesíteni. molinaro tragédia volt, aztán a bl-be a stuttgart legjobbja volt, giovinco is jó a parmában, nem is beszélve amauriról.

334265 2011.04.07. 09:54:07

Giovinco szerintem egy óriási kérdőjel még mindig, mert tény, hogy a Juvéban nem alkotott maradandót, DE nem is kapott sok lehetőséget! Szerintem Pepe szintjét bármikor hozta volna itt is,de ezt már szerintem nem tudjuk meg. Egyébként amikor játszott, egyáltalán nem ő volt az, aki miatt ment el minden. kapusposzton szerintem a legerősebbek vagyunk, de nem Buffon miatt, sőt, már elgondolkodnék az eladásán is, hisz Storari nagyon jó, és nem feledkeznék meg Manningerről sem. A legnagyobb olasz csatárígéret jelenleg Matri, aki bizonyít is, mert ő meglövi a maga gólját a Juvéban és a válogatottban is, nem úgy, mint elődjei. Fenntartom én is azt, hogy a keret egyáltalán nem rossz és nem túlértékelt, de hiányzik egy pár ember, rutinos JÓ játékosok (Klasszisok), akik posztra vannak igazolva. Emellett lehet kifele termelni az olaszokat, mert siralmas az azurrikat bámulni. A válogatottnál Prandelli végre kezd mutatni valamit, de túlhájpolt Gilardinokkal meg Cassanokkal nem leszünk sehol ott sem. Egyébbként Molinaro évek óta a világ egyik legjobb szélsője lenne, ha tudna beadni. Tehát a juvénál a legnagyobb baj az összetétel. A fiatalok jöhetnek, ha nincsenek igazi vézérek (egy kettő azért van), akik terelgetik őket.

zacsi 2011.04.07. 10:55:03

2giovinco sosem lesz nagy játékos", ez mekkora :D:P na de az viszont elég nagy probléma, hogy pl páran akik most előttünk vannak, azok kevesebb mint fele annyi pénzért igazolnak és mégis hol vannak? ez a keret sokkal többre vihetné, mint hogy EL-lrt harcoljon, de hiányzik az a 3-4 klasszis, + ami ugyanannyira fontos 1 tényleg jó edző...

334153 2011.04.07. 11:07:15

matri a legnagyobb ígéret 27 évesen. elképesztő. legjobb esetben is lesz belőle még egy toni két évvel a világelitben, aztán jöhet a következő. az is vicces, hogy pl gilardino lassan kiöregedett, pár éve még ő volt a matri. meg hogy bonuccit barzagli szorítja ki. meg ranocchia is vicces úgy önmagában, ahogy gomez simán megveri egy az egyben (nem sok ilyen védő van azért). giovincot lehetetlen komolyan venni, santonra meg az anyja se emlékszik már. most kicsit dolgozom, aztán gyűjtök még :)

303731 2011.04.07. 11:23:19

Jó cím, rossz cikk. A probléma nem más, mint az, hogy irdatlan pénzeket költünk el, zömmel középszerű, átlagos játékosokra. Többet költöttünk játékosokra az utóbbi időben mint mondjuk a Milan, akik éppen vezetik a Serie A-t..... Tehát, a nagy pénzeket elverjük, igazi bajnokokat pedig nagyon ritkán igazolunk..... A másik, az olasz fiatalok jelenleg nem egészen tartoznak a világ-focielitjébe. Lehet szeretni őket, meg elfogultnak lenni velük szemben, de ma az olasz foci NEM termel ki új Del Pierokat, Tottikat.... Ez van, vabnnak ügyes srácok, de semmi komoly. Pasquato, Palladino, Immobile, és a többiek. De nem egy nagyszám Ekdal, vagy Nocerino sem. Győztes juventus kell építeni, és egy olyan időszakban, mikor az olasz labdarúgás gyenge, mert gyenge, NEM szabad olaszokra épíeni, ilyen elvakultan, ahogyan a Juventus teszi. A múltban ez ment, de fel kell ébredni, és alkalmazkodni kell a világ futballjához. A szurkoló azt várja hogy a klub sikeres legyen. Elsősorban. Ahogy Boniperti mondta, a Juventusban csak a győzelem számítot. Hát ma is az kéne hogy számítson, az olaszosítás a legnagyobb hiba, amit el lehet követni

14Krisz 2011.04.07. 11:44:22

[benitoNST](#350454): Ez a fiatal játékosok téma a vesszőparipám mostanában. Alapvetően 3 verzió létezik egy tehetséges játékosban akiben ott van a potenciál: - nem kap megfelelő lehetőséget és bizalmat arra, hogy fejlődjön - megkapja a lehetőséget de egyszerűen nem képes kiaknázni a saját magában lévő potenciált - megkapja a lehetőséget és beépül a kezdőbe. Giovinco, Ekdal, Nocerino szerintem az első kategória. Palladino, Lanzafame tökéletes példa a 2. esetre (bár Lanzafamenek még van egy kevés esélye). Azzal egyetértek, hogy Criscito egy teljesen átlagos játékos aki rendesen túlértékelt. Paolucci, Ariaudo, Masiello csak simán nem üti meg a mércét.

Faceoff 2011.04.07. 13:07:48

Csak egy velemeny! Azt gondolom a fiatal 17-18 eves tehetseges jatekos utja mindenkepp 1 evig a seria B be kell,hogy vezessen mivel az u19 es junior bajnoksag es a felnott liga kozott oriasi a kulombseg! Szokja meg a legkort,edzodjon,erosodjon es egy ev mulva meglathatjuk mive is valt!! Eves szinten ugyis csak 1 na jo max 2 fiatalt lehet beepiteni!! nem bir el a csapat tobbet!!! A fiatalok nagy atka a hullamzo teljesitmeny,persze 1-1 kivetel van de 18-19 eves gyerekek meg nem kepesek egy szezont egyenletes jo formaban lejatszani!

334474 2011.04.07. 13:23:52

A probléma nem a fiatalok elherdálása, hanem a szakmaiság teljes hiánya. De Ceglie-t és Molinarot választottuk Balzaretti helyett. Ez jól mutatja, hogy úgy akarunk a fiatalokra építeni, hogy minimális szakmai tudásunk sincs a megfelelő fiatalok kiválasztásához, tehetségük feltérképezéséhez. Ha nem így lenne, akkor talán Cassani is itt teljesedik ki. A többi játékost nem sajnálom. Egyik se az a szint, ami nekünk kéne.

FM 2011.04.07. 15:07:19

Érdekes, hogy Spanyolországban az Atlético Madrid mennyire hasonlóan szar játékosigazolási-politikát követ. Talán még több zsetont is kiadtak, közben a leghullámzóbb teljesítményű csapat a világon. Bár legalább becsúszott a tavalyi EL győzelem. Egyetértenék haveyoumetted-el: olasz fiatalokra építve max. középcsapat marad a Juve. Sajnos Olaszországban nagyon leromlott az utánpótlás-nevelés színvonala, de egyáltalán nincs minden veszve még. Anglia jó példa: a '80-as évek végén a magyar bajnoksággal álltak egy szinten, ma pedig a világ legjobb bajnoksága a PL (még ha szakmailag vitatható is ez a kijelentés, a gazdasági-nézettségi-eredményességi mutatókat tekintve elsők). És közben hol tart a válogatottjuk? Az utánpótlásuk? A béka segge alatt, örülnek, ha kijutnak valamilyen nemzetközi tornára - leszerepelni. Tehát a bajnokság színvonalát, a nézettséget és a sikerességet lehet növelni az utánpótlás-fejlesztésnél "gyorsabb" módszerekkel is. Alapvető lenne, hogy a Calcio tagjai ne legyenek hátrányban más országokkal szemben gazdasági feltételeket tekintve (Galliani emlegeti minidg a kedvezőtlen adótörvényeket), és igenis fel kellene vállalni, hogy sok légióst kellene igazolni egy átmeneti időszakban...merthogy abban biztos vagyok, hogy olasz srácokból lesznek még világsztárok, hamarabb, mint a genetikailag tehetségtelen brit fiatalokból. Forza Milan!

338552 2011.04.07. 19:51:33

Szerintem sokan félreértik a cikk lényegét. Nem arról van szó, hogy 11 saját neveléssel kell eljutni BL címig, vagy hogy csak rájuk kellene építeni. Hanem arról, hogy súlyos milliókat költöttünk középszerű játékosokra, holott abból az összegből 4-5-6 igazi klasszist kellett volna venni, a többi poszton pedig a fiatalok simán tudták volna hozni a kívánt szintet. Martinez - aki 12 milla volt - mennyivel jobb Gionál? És ez csak egy példa, mindenki tudja hány hulladék játékos megfordult nálunk az elmúlt években, akik szerintem semmivel nem jobbak a cikkben felsorolt fiataloknál, akikkel spórolni is tudott volna a klub. Egyedül Marchisio tudott beépülni. Miért? Mert a sérülések miatt nem volt más választása Ranierinek, mint berakni a kezdőbe. Rosszabbul jártunk vele, mint Tiagoval vagy Almironnal? Nem hiszem, ez is mutatja, hogy mennyire elbaltázott koncepció mentén kívánta a vezetőség újjáépíteni a csapatot.

258945 2011.04.08. 11:04:42

A listáról csak Balzaretti és Cassani hiányzik nekem, de ők nagyon,velük egyértelműen előrébb lennénk. Anno nem is értette Balzat miért herdáljuk el aprópénzért(Secco....). Giovinconak 10 centi és 10kiló hiányzik ahoz hogy klasszis legyen, talán őt is tele kellett volna tömni hormonnal. Vissza kellene hozni, simán jobb még így is mint Martinez, de a Pamai vezetőség sem hülye...Ha Buffon nem lenne Mirante nagyon megfelelne, de van. A többiek viszont jó esetben középszer.

334471 2011.04.10. 12:03:10

Giovinco méltatásánál rendszeresen mindenki elfeledkezik arról, hogy az Empoliban és a Parmában azért tud villogni, mert ezek kiscsapatok, akik általában bekkelnek, és kontráznak. A Juventus meg egy nagycsapat (az aktuális jelenünket hagyjuk), akik ellen a liga csapatainak nagy része szintén bekkelni és kontrázni akar. Magyarul, amíg Gio dolga a Parmában jelenleg annyi, hogy várja a labdát a szélen, és ütemből lefordulva végigvágtázzon vele 1-2 utána loholó védő imái közepette, addig nálunk bent kellene álldogálnia a daráló közepén, 15-20 méterre a kaputól. Az elsőre nyilvánvalóan alkalmas (kicsi és gyors), a másodikra nyilvánvalóan nem (ugyanezen okokból). So simple.
süti beállítások módosítása