bntemp

bntemp

Diétázzunk és mozogjunk!

2011. március 10. - s4tch

Hamarosan beköszönt a tavasz, így sokak szembesülnek a szokásos, ilyenkor jelentkező problémákkal: az elmúlt, hideg hónapok alatt felszedett pluszkilókkal. Mi a megoldás? Lapozás után megtudhatja az olvasó, miközben igyekszünk tévhitekkel leszámolni.

Hamarosan beköszönt a tavasz, így sokak szembesülnek a szokásos, ilyenkor jelentkező problémákkal: az elmúlt, hideg hónapok alatt felszedett pluszkilókkal. Mi a megoldás? Lapozás után megtudhatja az olvasó, miközben igyekszünk tévhitekkel leszámolni.

A fogyáshoz való hozzáállás általában elhibázott: az emberek fejében az a tévhit él, hogy keveset kell enni, aztán attól jól lefogyunk. Tévedés: lehet sokat is enni, sőt, kell is.

"Este hat után nem eszem" - ezt a mondatot sok embertől hallottam már: óriási tévút, nehogy bárki is rálépjen! A szervezetnek ugyanúgy szüksége van a táplálékra este 6 után is, mint bármikor máskor a nap folyamán. Az más kérdés, hogy jó, ha lefekvés előtt a szénhidrátot hanyagoljuk. A legelső mondatomban a "fogyás" szót használtam, pedig ez a kifejezés (a fogyókúrával együtt) nem helytálló. A helyes szó a  "diéta" amelyre ne úgy gondoljunk, mint egy rövid időszakot átölelő étkezési programra: lehetőleg úgy álljunk hozzá, hogy hosszútávon ez fogja meghatározni az étkezésünket.

 

Mi a baj azzal, ha nem eszünk? Hiszen csökken tőle a testsúlyunk, nem? Ez teljesen jogos, a testsúly valóban csökken, csak éppen nem ez számít. Pontosabban a súly csak egyetlen adat, amelyet önmagában nem lehet értelmezni. Durvábbat mondok: még a magassággal együtt sem lehet értelmezni. Elterjedt az a közkeletű marhaság, hogy annyi kg-ot kell nyomnunk, mint amennyi a 100 cm-en felüli testmagasságunk. Tehát, ha 110 cm-esek vagyunk, akkor 10 kg az ideális súlyunk. Ha meg 185 centisek, akkor 85 kg. Ez a testtömegindex, ami viszont alig jó valamire. Ami számít, az a testzsírszázalék. És itt jön be az a probléma, amikor nem eszünk.

Ugyanis, ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, akkor a testünk kétségbe esik. Keresi a tápanyagot, azt a keveset, amelyet viszont megtalál, azonnal raktározza. Mi a raktározás mechanizmusa? Hát, a zsírosodás. A szegény kis kiéhezett, koplaltatott testünk mindent zsírrá alakít. Ennek az lesz a furcsa következménye, hogy testsúlyban csökkenünk, de a testünk zsírosabbá válik. A fogyás (és ezért nem helyes ez a kifejezés, ha az egészséges táplálkozásról beszélünk) az izomból fog történni.

Óriási hibát követnek el azok, akik léböjtkúrák, meg 90 napos (úgynevezett szétválasztó) diéták (sajnos ez test és lélekromboló őrület a "diéta" nevet kapta) által vezetett, vakvágány felé rohanó szerelvényre szállnak fel. Az egészségüket kockáztatják. Ezek a programok nem a kiegyensúlyozott táplálkozásra épülnek, hanem a nagy büdös semmire. Nem akarok bővebben kitérni rájuk, a 90 napos sajnos túlságosan népszerű ahhoz, hogy szembeszállhassak vele, ennek a diétának (?) a hívei különösen agresszívek (és pont a táplálkozásuk miatt feszültek).

Főleg a nők körében terjedt el a gyümölcs korlátlan zabálása. Mondván, hogy az egészséges. Van, aki erre építi az étkezését. Pedig ezzel is óvatosan kell bánni, a gyümölcscukor gonosz kis törpe, ezért gyümölcsöt csak mértékkel fogyasszunk!

Lehetőleg teljes kiörlésű gabonát, halat, csirkét (praktikusan csirkemellet), pulykát (pulykamellet), rizst, zöldségeket, zabpelyhet (ne müzlit!) együnk, a telítetlen zsír mehet nyugodtan (az oliva- vagy lenmagolaj jó választás), gomolyatúró és sovány sajt szintén. Ha ezen alapvető instrukciók alapján változtatunk az étkezésünkön, hamar meglesz az eredménye. Még akár mozgás nélkül is.

A mozgás azonban kell, hogy az izmainkat stimuláljuk, hogy a tüdőnket megdolgoztassuk, hogy a vérkeringést serkentsük. Figyelem, fontos információ: hiába futjuk körbe a Kerekerdőt naponta, ha az étkezésünk nincs rendben. Sajnos sokan izzadnak - az alakformálás reményében - az edzőtermekben, eredmény nélkül: a titok nyitja az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A normális étkezéssel az izmaink gyorsabban fejlődnek, és a zsírosodás is megáll. Az egyik legnagyobb lufi az, amikor  - a helyi zsírégetés reményében - egyesek őrült módon hasedzéseket végeznek, abban bízva, hogy önmagában ezzel eredményt lehet elérni. Zsákutca!

Aki izmosodni szeretne, annak nem árt, ha növeli egy picit a fehérjebevitelt: a normális fehérjebevitelnek kb. 1 g/testsúly kg-nak kell lennie (tehát egy 50 kg-os embernek 50 g fehérje kellene), ha intenzíven sportolunk, akkor ezt lehet másfélszeresre, vagy kétszeresre is növelni. Akinek a veséjével probléma van, vagy fehérjeallergiás, az lehetőleg ne növelje a normális mértéket. Az extrém mértékben magas fehérjebevitel (mondjuk olyan 5g/kg) még az egészséges vesét is túlterhelheti, úgyhogy túlzásokba se essünk.

Aki edzőterembe jár, az lehetőleg szabadsúlyokkal dolgozzon, a gépek használatát - bár nagyon praktikusak és kényelmesek - szorítsuk minimálisra. Nem kell siettetni a súlyok növelését, mert az könnyen sérüléshez vezethet. Éppen az ilyen bajok elkerülése végett kihagyhatatlan az edzések előtti nyújtás, ezt ne spóroljuk meg. A gyakorlatokat nyugodtan végezzük, ne rángatózzunk a súlyokkal: egyrészt hülyén néz ki, másrészt szabálytalan mozdulatsort eredményez, amiért ugyan nem diszkvalifikálnak minket  (hiszen a teremben nincsenek pontozóbírák), de nem fejlődik rendesen a megdolgoztatni vélt izmunk, és így is bejöhet a képbe egy sérülés. Ne vigyük túlzásba az edzést, mert az izom a gyakorlatok folyamán csak a feladatot kapja meg, a végrehajtás - azaz az izom fejlődése - a pihenés alatt indul be. Úgyhogy legyenek pihenőnapok beiktatva, heti 3-4 edzés elég.

Mindenféle mozgás nagyon hasznos, akár egy intenzívebb félórás séta is sokat jelent - ez tulajdonképpen zsírégető folyamatokat indíthat be a szervezetben. A zsírégetés szempontjából a tempósabb gyaloglás, vagy a kocogás a jó választás, az ennél keményebb tempó túlzottan megterheli a szervezetet, és ekkor már az izomból is veszíthetünk.

Mindenki gondolja meg, hogy mennyit ér az egészsége. Gondolkodjon el azon, hogy nem lehet holmi turbódiétákkal és izomstimuláló(nak hívott) övekkel eredményt elérni.  Aki hosszú évekig egészségtelenül táplálkozott, annak nem jöhet el a megváltás egy pár hét alatt. Szépnek - mint amilyen benito - születni kell, az izmos és feszes testért - mint amilyen Cristiano Ronaldóé - meg kell dolgozni. Másképp nem megy.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr588239360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337583 2011.03.10. 10:05:02

Nekem az a bajom az egészséges kajákkal, hogy szarok. Sokkal jobban esik egy nagy szelet májkrémes (fehér) kenyér, mint zabpehely, vagy mittudomén. Illetve a rántott csirkemell mellé is inkább sültkrumplit eszek, mert az az igazi. Persze emelett mozgok is, így csak pár kiló + van rajtam. Legközelebb az alkohol élettani hatásairól is összedobhatnál egy írást, mivel csak neked hiszek.

286390 2011.03.10. 10:45:49

[tcs19](#327093): van a kajának élvezeti értéke, meg az étkezésnek kultúrája is, ez nem feltétlenül áll ellentétben az egészséges étkezéssel. Mondjuk a májkrémes fehérkenyér az pont nem jó, de a rántott csirkemell sem annyira (a natúr az igazi, jól megfűszerezve). Tulajdonképpen azt írtad le, amit a legtöbb ember gondol az egészséges kajákról - szerintem nem jól gondolják.

334474 2011.03.10. 10:50:46

Én így kb 4 hónap alatt rendbe raktam magam. A térdsérülésem után feljött laza 30 kiló + kb. ennyi idő alatt ment le. Nem kell mártírkodni ezzel. Baromi sok finom kaját lehet csinálni ilyen irányvonalak mentén is, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Szobabicikli még jól jön mellé. Az se lényegtelen, hogy valami jobb multivitamint nyomjon az ember.

286390 2011.03.10. 11:08:34

[andree10](#327129): nagyon jó hozzáállás. És igen, a multivitamint azt szedni kell. Ezt nem írtam bele a posztba, de egyszerűen annyira szerteágazó a téma, hogy nyilván sok minden kimaradt.

339388 2011.03.10. 11:10:17

Egyértelműen a legjobb blog, még az olvasók egészségét is szem előtt tartjátok, riszpekt. :)

336679 2011.03.10. 11:27:01

És te mit gondolsz, Dino, a fehérjét mindennap szedjük, vagy csak edzések előtt/után? (ügyesen alákérdezek, hogy villogtathassa bölcsességét)

338507 2011.03.10. 12:06:40

Remek post! Forza Milan!

339388 2011.03.10. 12:19:34

[Dartagnanx](#327174): minden reggel/este+edzések után ;)

337583 2011.03.10. 12:27:47

[dinovercotti](#327122): Én csak azt mondom, hogy az általam eddig kipróbált "egészséges" ételek annyira nem jöttek be. Persze ha a konyhában is olyan kreatív vagy, mint az ágyban (ezt csak a hallomásból tudom), akkor biztos fasza fitness kajákat készítesz otthon.

crisss 2011.03.10. 13:13:44

vitathatatlanul a legparádésabb poszt széles e blogzónán.

336034 2011.03.10. 14:52:25

Kiváló poszt. Egészséges kajának meg nem kell feltétlenül rossz ízűnek lennie, ugyanolyan frankón meg lehet csinálni, mint a kevésbé egészséges változataikat. Annyival egészíteném ki az elmondottakat, hogy az is nagyon fontos, pontosan mire akarod felkészíteni az izomzatodat, szalagjaidat, stb. Ha súlyt emelsz, akkor a rövidebb, ugyanakkor a kis számú, nagy terhelésre való izmot fogsz magadon építeni (minden izommunka különböző mértékű izomrost-szakadással jár, de ennek ez az útja, az újonan beépülő - fehérje! - izomrostok már az új típusú terhelés felé fognak fejlődni), ha nagy számú, gyors, de kevésbé nagy megterhelést jelentő mozgást, akkor meg olyan típusút. Ugyanakkor a lazítás sajnos nagyon lebecsült dolog, nem tudom, talán azt hiszik az emberek, hogy az a lányoknak való, vagy mittudomén, de ha nem nyújtod az izmaidat, akkor rövidebbek lesznek, és egy túlnyújtást követően akár súlyos izomszakadást is lehet szenvedni. Mert a fentebb említett izomrost-szakadás nagyobb mértékben már húzódás, mégnagyobb mértékben meg izomszakadás.

telhetetlen 2011.03.10. 15:46:29

Tessék itt a szakmai poszt amit valaki hiányolt:) Darti pontosan melyik fehérje bevitelre gondolsz? (alantas vagyok, hátulról támadok) Én az edzések közötti pihenőidőt nyújtottam a lehető leghosszabra, mivel ekkor nő az izom. Van úgy, hogy heteken át csak növelem, mire leérek a terembe.

telhetetlen 2011.03.10. 15:48:15

leghosszabbra (bocsi)

328057 2011.03.10. 20:22:17

[tcs19](#327093): Ez hülyeség, hogy az egészséges kaják szarok. Én 180cm/91 kg voltam január 1-jén, azóta nyomom a csirke+rizs+kondi style-t, és jelen pillanatban 76.5 kg vagyok. Bőven megéri a kajálást betartani, mert utána a változás látványa bőven kárpótol ;) Heti 3 edzés bőven elég, én még egy negyedik napot általában beiktatok, amikor csak futni megyek le.

339388 2011.03.10. 21:59:49

OFF/ Érdekes ez a chip-in widget, ha chrome-mal nyitom meg az oldalt, akkor 150$/13cont van, ha IE-vel, akkor 150/14

339388 2011.03.10. 22:00:27

@hehehaha: illetve, ha chrome-mal, akkor 100/13

339485 2011.03.10. 23:53:54

Nagyon jó poszt, gratula. Esetleg valaki, valami "hízókúra" (elnézést, nem vagyok magyar nyelv reformer) féleséget tudna javasolni? :D 75 kg-mat szeretném feltornázni 80-85 kg-ra:D

334474 2011.03.11. 02:21:03

[vieri324](#327859): Pont ugyan ez. Reggel több zab, nappal több rizs. Edzés utáni koktélba CH.

donát 2011.03.11. 06:43:11

[vieri324](#327859): Hízókúra? Pofon egyszerű! A fogyókúra posztot olvasd végig visszafelé! Így tűnik logikusnak!

337583 2011.03.11. 10:22:26

[vieri324](#327859): http://bodysport.hu/testepites-es-taplalkozas

DartagnanX 2011.03.11. 11:52:56

[hehehaha](#327788): Nálam a chrome is jól mutatja.

336704 2011.03.11. 11:57:24

Január eleje óta így gondolkodom, ahogyan Dino ebben a posztban leírja. -17 kg (volt miből...) És még a csapatomnak is jobban megy ;)
süti beállítások módosítása