bntemp

bntemp

Baljós árnyak?

2011. január 10. - s4tch

Sajnos a pesszimistáknak lett igaza; a Juventus sima vereséget szenvedett Nápolyban, és ami talán ennél is nagyobb baj, a csapat játéka a tavalyi szezont idézte. Vajon csak átmeneti visszaesésről, vagy egy tartós válságról van szó? Kezdhetünk félni attól, hogy megismétlődik a tavalyi idény? Bár egyikünk sem jós (jobb is, mert amúgy Szilveszterkor megettek volna minket), azért agyalunk kicsit a kérdésen, és persze értékeljük a tegnapi meccset.

Sajnos a pesszimistáknak lett igaza; a Juventus sima vereséget szenvedett Nápolyban, és ami talán ennél is nagyobb baj, a csapat játéka a tavalyi szezont idézte. Vajon csak átmeneti visszaesésről, vagy egy tartós válságról van szó? Kezdhetünk félni attól, hogy megismétlődik a tavalyi idény? Bár egyikünk sem jós (jobb is, mert amúgy Szilveszterkor megettek volna minket), azért agyalunk kicsit a kérdésen, és persze értékeljük a tegnapi meccset.

Nem úgy indult a Napoli elleni találkozó, hogy sima vereség lesz a vége. A Juve az első 10 percben melepően stabil játékos nyújtott, és az ellenfél kapuja előtt tartotta a labdát, bár gólhelyzetig nem sikerült eljutni. Delneri a Tonival és Amaurival a csapatban nem meglepő módon az ívelgetéseket erőltette: a támadások rendre úgy indultak, hogy Strorari vagy Bonucci kipasszolt Grygerának, aki vagy ívelt, vagy Kraszicsot játszotta meg. Aztán aúgy negyed óra elteltével felébredt a Napoli, és látszott, hogy veszélyesek a támadóik. Jött is Cavani, és két fejes góllal elintézte a meccset. A többség a két szélső védőre keni a gólokat, amivel nem teljesen értek egyet. Az első találatnál többen is hibáztak: Pepe és Traoré közül egyik sem tudta megakasztani a támadást, sőt utóbbi mögé bejátszották a labdát - ezért Chiellini kifelé mozgott, ami elvitte Bonuccit is balra, Grygerát pedig középre. Már ez hiba volt, mert a védők nem vették figyelembe a középen érkezők mozgását, ezt még tetézte, hogy Kraszics ember nélkül álldogált a tizenhatos sarkánál.

Cavani mellett senki nem áll...

Tehát hiába voltak többen a Juventus védői, gyakorlatilag mindenki rosszul helyezkedett, és Cavani szabadon fejelhetett a labda alá futó Grygera mellett/mögött.

Kraszics közeli nézőként figyeli az eseményeket

A második gólnál szintén helyezkedési hiba történt, amit az sem magyaráz, hogy épeszű ember nem gondolhatta, hogy Dossena valaha is emberhez tudja adni a labdát.

Megint többen vannak a védők, de a vége ugyanaz

Azt nem tudni, hogy Bonucci és Chiellini hova mozgott, de a felelősségük legalább akkora, mint Grygeráé, aki mellől beadták a labdát, vagy Traoréé, aki balerinaként ugrott fel fejelni.

Hol van a bal oldali középpályás?

Ahogy az első gólnál Kraszics, itt Pepe nem tud azzal elszámolni, hogy mit is csinált: ha Cavani nem éri el a labdát, akkor a mögötte érkező kerül gólhelyzetbe, akit senki nem őrzött.

A harmadik gólt pedig a Lavezzi meg sem támadó, csak kísérő Grosso, Chiellini, Aquilani hármasnak köszönhetjük. Grosso, ha már kilépett, és üresen hagyta Hamsikot, akkor igazán letámadhatta volna az argentint. Aquilani kocogása pedig nálam kiverte a biztosítékot, amikor néztem a meccset.

Hárman hat ellen, mégis gól a vége

Az is kérdés, hogy mit keresett a jobbhátvéd középen, ahol Bonuccit fogta, míg Cavani ismét egyedül maradt.

Szóval komoly védelmi hibák eredményezték az ellenfél góljait, és nem lehet csupán egy-két játékos nyakába varrni a vereséget: a teljes csapat csődöt mondott. Na de nézzük, hogy milyen következtetéseket vonhatunk le a pár nap alatt beszedett 7 gólból és két vereségből.

A napnál is világosabb, hogy a Juventus kulcsjátékosai elfáradtak. Az őszi jó szereplés főszereplői közül Kraszics és Aquilani is a mezőny leggyengébbjei közé tartozott a Parma és a Napoli ellen. Mondjuk ezt a fáradtságot nem teljesen értem, hiszen az európai topklubok kulcsemberei 50 feletti számú meccset játszanak egy évben, és némiképp keményebb ellenfelek ellen, mint a Serie A csapatai. Márpedig egyiküknek sincs helyettese - részben a sérülések, részben pedig a viszonylag szűk keret miatt. A fáradtság abban is látszik, hogy mind csütörtökön, mind vasárnap látványosan gyorsabbak voltak az ellenfelek játékosai. Ezt persze lehet magyarázni Melo kiállításával, de azért volt olyan már olyan a történelemben, hogy egy emberhátrányban lévő csapat még jobban felpörgött, és felvette a versenyt az ellenféllel.

Kraszics visszaesése azért is fájdalmas, mivel Quagliarella kiesésével ő lehetne az egyetlen, aki egy az egyben meg tudja verni az ellenfelét, csak sajnos ezt a többi csapat is tudja, így rendre ketten zárnak vissza rá. Ez elvileg akár emberelőnyt is jelenthetne a pálya más részein, csak ehhez egyrészt pontos passzok, másrészt sok és gyors mozgás kellene - mindhárom tényező hiányzik mostanában a Juventus játékából. Úgy is mondhatjuk, hogy nem elég "dinamikus" a csapat (remélem, már írják nekem a pro-licencet ezért a kifejezésért). Toni megszerzésével pedig még inkább statikus lett a játék. Itt jön egyébként elő Aquilani szerepe, aki ijedt kislányként "küzd" mostanában, jó labdája pedig legfeljebb a bemelegítéséknél van, azaz képtelen a ritmusváltásokra.

Aztán ott vannak a szélső védők, akik nem elfáradtak, hanem egyszerűen rosszak. Grosso kimaradt tegnap - ő egyébként a Parma elleni negyedik gólnál mutatott be egy kényelmes kocogást - de a helyén játszó Traoré jobb támadásban, mint védekezésben. Pedig támadásban sem jó. Grygera vélhetően azért került a kezdőbe, mert Sörensen túl nagy hibalehetőség lett volna Lavezzivel szemben - volt ráció Delneri döntésében, de a cseh nagyon rosszul játszott. Távol álljon tőlem, hogy felmentsem Grygerát, de érdemes azt figyelembe venni, hogy Kraszics mögött egyáltalán nem könnyű játszani, hiszen egyáltalán nem segít a védekezésben, ugyanakkor a jobbhátvédnek rendszeresen fel is kellene zárkóznia a támadásokhoz.
Ebből persze nem sok valósul meg, pedig ha pontos és gyors háromszögelésekkel át tudnák verni az ellenfél védelmét, vélhetően nem kevés gólt, gólhelyzetet eredményezne.

Pát szót még Kraszicsról: Delnerinek sürgősen ki kell valamit találnia, hogy túllépjünk a Kraszics-függőségen. A szerb tegnap összesen két alkalommal vitte el a labdát a védője mellett, és egyetlen jó beadása sem volt. Azzal, hogy az ellenfél balhátvédje és középpályása körbeveszi, elbizonytalanítják Kraszicsot, aki rendre elveszíti a labdát. Talán az lehetne a megoldás, hogy többet változtatja a helyét, mert így, a vonal mellett lehorgonyozva kezd haszontalanná válni.

De a jobb oldalra legalább van ember, mert balra egyáltalán nincs. De Ceglie mire elkezdett jól játszani, megsérült, Grosso a szürke és a szörnyű között ingadozik, Traoré nem tud védekezni, mondjuk ő legalább megpróbál ésszel focizni. Bal oldali középpályás pedig nincs a keretben. A nyáron igazolt szélsők (Kraszics, Martinez, Pepe, Lanzafame) mindegyike jobblábas, és ugyan eljátszanak a bal oldalon is, de nagyon hiányzik onnan egy igazán veszélyes ember. Marchsionak meg ugye nem az a posztja, csak kényszerből játszik ott.

A támadósorban tegnap két torony kezdett, és itt is érteni vélem Delnerit: Del Piero lassú, és erőben sem biztos, hogy elég egy motivált, gyorsan játszó ellenféllel szemben, főleg úgy, hogy a középpálya nyilván kevesebb támogatást tud adni az ott szereplők rossz formája miatt. Maradt volna az ívelgetés, ami nem szép, de eredményes lehet. Csak egy dolgot emelnék ki: Marottának szerencséje nem volt valami nagy szerencséje Lanzafame kölcsönadásával. Éppen Quagliarella sérülése előtt adták kölcsön, márpedig Lanzafame eredeti posztja - ahol ifiként is szerepelt - a Q által is játszott seconda punta pozíciója. Persze a fiatal játékos hozzáállása minimum kritikát érdemelt az ősszel, de nem lett volna rosszabb megoldás őt játszani, mint Amaurit. De az sem volt valami szerencsés, hogy Cassano is pont Quagliarella kiesése előtt kelt el. Jelenleg nincs a piacon igazán megfizethető, és jó árnyékék. Mutu és Bozsinov mérsékelten lennének jók, Maccarone és Floro Flores meg még annyira sem. Giuseppe Rossi pedig vagy 30 millióba fájna - annyit nem ér. De mindenképp kellene valaki Toni mellé, különben marad az ívelgetés, és szenvedés. Pedig a Serie A továbbra is mélyrepülésben van, azaz egy kicsit is összeszedett Juvénak simán esélye van a dobogós helyezésre, annak ellenére, hogy a kezdőcsapatban 3-4 lyukas poszt van.

Két nagy pofont kapott a csapat négy nap alatt, de egyelőre a kiegyenlített (kiegyenlítetten középszerű) mezőny miatt nem úszott el az idény. Csütörtökön a Catania ellen lehet bizonyítani, hogy képes magát összeszedni a társaság, és nem volt véletlen az őszi összeszedett, fegyelmezett játék. Hogy a fáradtsággal mit lehet tenni, arról persze fogalmam sincs, ha irodai dolgozókról lenne szó, egy hét szabadságra lehetne küldeni a srácokat, így legfeljebb a csodában bízhatunk. A tegnapi meccs egyébként abban is a tavalyi szezont idézte, hogy a kapott gólok után teljesen összezuhantunk, árulkodó volt a 37. perc környékén Bonucci rémült arca egy szögletnél. A játékosok küzdenek, de teljesen esélytelenül és veszélytelenül. És persze jönnek az egyéni és csoportos hibák, a balszerencse, meg minden, aminek nem örülünk.


A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr488239234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

260688 2011.01.10. 14:17:50

Rengeteg dologban egyetértek veled. Én ezt a fáradtságot inkább fejben látom. Krasic kezd belefáradni abba, hogy 2-3 ember ellen kellene valamit csinálnia, és a csapat játéka is megáll annál a pontnál, hogy passzoljuk oda Milosnak a labdát, majd ő csinál vele valamit. Quagliarella a sok mozgással, a távoli lövéseivel, és a váratlan megmozdulásival azért valamelyest tehermentesítette Krasicot. Chiellini és Bonucci is dekoncentrált, amin nem csodálkozom, állandóan arra kell figyelniük, hogy melyik szélső bekkünket játsszák át, folyamatosan segítségre szorul Grosso is és Grygera is. Bármennyire meglepő Toni kifejezetten dinamikus volt Amaurihoz képest, megmutatta a fodrásznak mit is kéne csinálnia. Nem azt mondom, hogy világklasszis igazolás volt, de több reményt fűzök hozzá mint Amaurihoz. Kitartást mindenkinek a nehéz időkben. Forza Juve!

313020 2011.01.10. 14:27:17

pontosan, Bonucci arca mindent elmondott! sokkal védekezőbben kellene felállni, nem szabad veszíteni!!! 4-5-1, az egyik toronnyal, és fokcsikorgatva őrizni a 0:0-t, amíg be nem csúszik egy statikus szituból valami. ha kell, Krasic is a padon kezdjen inkább.

337583 2011.01.10. 14:44:36

[galedki](#277525): A 4-5-1 nekem is jó ötletnek tűnik, viszont LDN úgyis csak 4-4-2-ben gondolkodik. De ha már 4-5-1, akkor Krasic miért ne játszana? Őrá mindenképpen szükség lenne.

313020 2011.01.10. 14:54:41

Krasic játszana, de csak 30 percet, ha támadni kell, kreatívan, mert 0:0 a meccs. égésnél torony 2. be, és azt amit tegnap próbáltak. csakhát, csúszva-mászva kellene védekezni a középpályán... mert az az igazi baj. az zero védekezésben. vagy talán inkább vagy védekezni, vagy támadni tudnak csak (a közép). nem 4-3-3-ba kellene átmenni támadásnál, hanem 4-4-1-1-be (Toni szvsz jó lesz, ha bírja az iramot majd). szép játék, mondjuk, nem lenne, az tuti.

313020 2011.01.10. 15:01:55

amúgy a képek alapján van egy sanda gyanúm, (tegnap a meccset is láttam, az elejét nem), hogy az egyik oldali szélsővédő fellépegetett mindig; a maradék 3 védőt meg megkontrázták gyorsan.

Mucsi Zsolt 2011.01.10. 15:07:59

Nagyjából egyetértek az írással de amit még én hozzátennék, hogy a szélső védőkön kívül a középpályások is teljesen erőtlenek súlytalanok voltak, akkor mentek át rajtuk ahogy akartak. Én nagyon hiányoltam most, hogy Melo nincs Sissokót akivel talán egy kicsit erősebb lett volna a középpályás védekezésünk, és akkor Marchisió tudott volna a bal oldalon játszani ahol mostanában kényszerűségből szokott.

334198 2011.01.10. 15:36:50

Van a Wolfsburgnak egy viszonylag gyors és technikás brazil középpályása, aki pont jó megoldás lett volna a másik (Kraszicshoz képest) szélre, vagy a center mögé kiszolgálni 4-4-1-1-nél.

335361 2011.01.10. 16:22:05

@LojziBM: áhh, ő úgysem fog jönni, túl drága lenne :) Szerintem Krasic bírná a megmentő szerepet, csak épp az tényleg nem optimális, hogy egyedül, 90 percen keresztül egyedül ő szaladgáljon a labdával 3-4 ember mellett, a legnagyobb gond, hogy nincs kinek passzolnia. Marchisio és Aquilani nagyon eltűntek a mezőnyben, a kapu környékén egyáltalán nem emlékszem rájuk, amit nem is csodálok, mert jó védekező játékos kevés volt a pályán, így nyilván megpróbálták a védelmet is szilárdítani. Amauri néha kihúzódott a szélre, olyankor Krasic lepasszolta neki a labdát, és meg is indult volna, de mondanom sem kell, hogy Hajasbaba úrfi egyből el is vesztette azt rendszeresen. Ha bal oldalon is lenne egy Krasic-jellegű játékos, máris megosztanák az ellenfél védelmét, de a szerb már egy normális árnyékékkel vagy középpályással el tudna játszadozni a szélen. Mikor megláttam Mottát melegíteni, szurkoltam, hogy jöjjön be jobbra, falábú Grygera menjen balra, Traoré meg húzodjon fel Pepe helyére, a franciát úgyis gyors játékosnak tartják, bár ebből a szezonban még nem sokat láttunk, tegnap meg félt is felmenni a támadásokkal, persze ezt nem csodálom. Grygera helyett egyébként bármikor jobb megoldás Sörensen, de még Motta is, utóbbi nagyritkán gólpasszt is ad.

trunks 2011.01.10. 16:24:45

Azért Sissoko is egy vicc, hogy akkor sérül meg, amikor egyszer szükség lenne rá. Grygera pedig annyira borzasztó volt, hogy akár Motta is játszhatna a helyén. Ez az ember hogy lehet 3 éve a Juve játékosa? Toni pedig már tegnap többet csinált, mint Amauri az egész 2010-es naptári évben. Én bízok benne, csak kéne mellé/mögé vki, aki kiszolgálja. Az a baj, hogy a középpályánk is nagyon beszürkült, pedig Marchisio és Aquilani is tudna passzolni.

334474 2011.01.10. 16:40:57

Amauri csak azért volt kezdőbe nevezve, hogy azonnal lássuk miért vették Tonit. Viszont most költeni kell. Megértem, hogy nem akarnak adósságot, de úgy kéne tekinteni rá, mint egy középtávú befektetésre. Kellenek a BL helyek, az insta +bevétel. Elvileg megvolt a pénz Dzekora, akkor most vegyünk valakiket.

334491 2011.01.10. 16:45:19

csak egy otlet, de mi lenne, ha 4-3-2-1-ben jatszanank, persze nem egybol, de ha jol hallom, sundorgunk Schelotto korul, ha o meglenne, es akar meg Giot is visszahivhatnank, es leegyszerusitene a dolgokat: Storari/Buffon - boja, Bonucci, Chiellini, boja - Marchisio, Melo/Sissoko, Aquilani - Krasic, Schelotto/Giovinco - Toni a kozeppalya szurne a tamadasokat felpalyanal, Marchisio es Aquilani (o ugyis szelre szokott kihuzodni) szepen inditana a tamadasokat, elol pedig a ket tamado kozeppalyas pedig cserelgetne a helyet, szabadabban mozogna, es elol az erocsatart kiszolgalna, szerintem mukodhetne, neha akar Krasic es a masik tkp (serules eseten Pepe is akar, v Martinez foleg) fellepnenek, es atalakulna 4-3-3-a persze szelso vedoket kell igazolni, nincs mese, Moggi is megjegyezte, es bar most is mondott hulyesegeket (pl a juvenak nem 12 uj jatekos kellett volna, hanem 3-4 nagy bajnok), azert ebben igaza volt, addig nincs mit almodozni, kell vki szelekre, meg ha atmeneti megoldaskent is fel evre, aztan ha megvan a BL, lehet van der Wieleken, meg Bastosokon gondolkodni

336677 2011.01.10. 17:07:23

[trunks](#277663): az igazi vicc, hogy nem is biztos, hogy sérült, csak távozni akar, és valahogy azt gondolta jó stratégiának, hogy sérültet jelent. állítólag

336035 2011.01.10. 18:05:27

Brutális lesz mentálisan felkészíteni a csapatot 2 ilyen zakó után, most aztán kapja a kritikát a csapat rendesen... Botrány gyenge a védelem 2 széle, semmi nem mutatkozik meg a tengely erősségéből, ha állandóan mások hibáját kell javítgatniuk, de ez a probléma nem most kezdődött, évek óta nincs épkézláb szélső védőnk. De Cegle is nagy rejtély, lehet nem volt rossz mielőtt lesérült, de többet volt rossz mint jó, nagy lutri a pali. Ráadásul ilyen botrányszar védelem elé kellenek játékosok, isten ments, hogy egyedül maradjanak, főleg úgy, hogy halvány lila fingjuk nincs, hogy kell helyezkedni. Pepe is nagyon rapszodikus Aquilanival egyetemben, sok a gond jelenleg és a szélső védők miatt a taktika váltás is necces. Bár én megnézném, hogy a csapat mire menne egy 4-3-2-1-es taktikával.

Az öreg kaszás és tenger 2011.01.10. 21:19:19

Érdekes, hogy mindencsapatnál azt hallani milyen gondok vannak a szélső védőkkel. Milan(antonini,abate,zambrotta,oddo)Juve(grygera,grosso,traoré,motta)inter(chivu,maicon(rossz forma))roma(cassetti). Az elmúlt években érezhetően nagyon megnőttek az elvárások a szélsőkkel szemben, dehát mégse lehet mindenki dani alves,evra,maicon, vagy 4-5évvel ezelőtti zambrotta vagy robi carlos kinek-mi tetszik. Egyszerűen nincs annyi klasszis szélső amennyi elkéne a mai topcsapatokba.

264364 2011.01.11. 10:25:38

"...a Juventus kulcsjátékosai elfáradtak. Az őszi jó szereplés főszereplői közül Kraszics és Aquilani is a mezőny leggyengébbjei közé tartozott a Parma és a Napoli ellen. Mondjuk ezt a fáradtságot nem teljesen értem, hiszen az európai topklubok kulcsemberei 50 feletti számú meccset játszanak egy évben..." akkor Aquilani nem kulcsember, gyakorlatilag egyetlen szezonjában sem játszott még 50 meccset

313020 2011.01.11. 10:44:53

ilyen védősor elé középpályát kell rakni. Aquilani is védekezett már jobban, ő lassúnak tűnik mondjuk, ez nem mindig okoz gondot. de két centerrel, meg Krasic-csal már csak szűrők lehetnének fenn a középpályán jószerivel, akik mind kiestek. a Napoli abból a szempontból eléggé extra, hogy iszonyat, mit futnak... ez most nagyon kijött. zártabban kell védekezni ilyen csapat ellen.

266549 2011.01.12. 11:48:04

[Az öreg kaszás és tenger](#277974): Én per pillanat megelégednék azzal is, ha lenne két jó közepes, rutinos szélsővédőnk, mint például Lichtsteiner vagy Eboué, ill. Chivu vagy Capdevila.

2011.01.12. 13:40:22

csak kapkodom itt a fejem a mai hírek olvasása közben. Gilardino nem akar jönni, de folynak a tárgyalások Forlán idejöveteléről: http://www.nemzetisport.hu/olasz_labdarugas/forlan-megvetelerol-targyal-a-juve-lapertesules-2059628/ Barzagli-val sajtóértesülés szerint megegyeztek: http://www.nemzetisport.hu/nso_hirek/juventus-egyezseg-a-vilagbajnok-barzaglival-lapertesules-2059641 Lehet hogy korai volt még temetni az idényt? Jó lenne...

266549 2011.01.12. 14:13:42

Barzagli is jön, úgy tűnik. Még a végén kiderül, hogy ő volt a Diego-deal része és nem Dzeko.:)

337455 2011.01.12. 15:02:10

sőt, Forlan iránt is érdeklődünk. nem rossz hírek!

334207 2011.01.12. 23:15:43

[bedlo](#279128): Nem hiszem, hogy ő volt az eredeti elképzelés, csak a farkasok kompenzálni akarnak valahogy. Tehetnék inkább Friedrichel. [fun-tom](#279148): Uruguay nem EU-tag, soha nem is lesz. :D Azt az egy helyet pedig nem egy 31 éves játékosra kéne elszórni. Én a honfitársára szavaznék, vagy Agüerora.

266549 2011.01.13. 11:58:20

[dzolutan](#279643): Én se hiszem. Forlánt elvileg most akarják megvenni, és meg is tehetik, mert van spanyol útlevele. Később nem is lenne sok értelme, pláne sok pénzért nem, mert 32 lesz idén.

Elodv 2011.01.13. 18:38:47

Toto Di natale nagy vétel lenne, ha már korban benne is van, de a karrierje szempontjából is jó ötlet lenne, ha eljönne, azért Juve csak jobb csapat, nemzetközi porond stb. egy jó játékos életében ez fontos szempont elvileg, aztán persze lehet, hogy Udinében akar meghalni...
süti beállítások módosítása