bntemp

bntemp

1973. január 7.: Inter-Juventus 0-2 (videóval)

2010. december 26. - s4tch

Harmincnyolc év távlatából talán kimondható: a Juventus történelmének egyik legnagyobb győzelmét aratta az Inter ellen az 1972-1973-as bajnokságban. A mérkőzés előtt az Inter állt a tabella élén, egy ponttal megelőzve a harmadik Juvét, de a rangadó után megváltozott a helyzet. Egy csodálatos mérkőzésre tekintünk vissza, aztán videón kielemezzük Pietro "Petruzzo" Anastasi találatát, amellyel eldőlt a meccs. Kihagyhatatlan poszt, de ez nem a szerző, hanem a történelem érdeme.

Harmincnyolc év távlatából talán kimondható: a Juventus történelmének egyik legnagyobb győzelmét aratta az Inter ellen az 1972-1973-as bajnokságban. A mérkőzés előtt az Inter állt a tabella élén, egy ponttal megelőzve a harmadik Juvét, de a rangadó után megváltozott a helyzet. Egy csodálatos mérkőzésre tekintünk vissza, aztán videón kielemezzük Pietro "Petruzzo" Anastasi találatát, amellyel eldőlt a meccs. Kihagyhatatlan poszt, de ez nem a szerző, hanem a történelem érdeme.

A rangadó felvezetése

Mintha megérezték volna az újságírók, hogy kiről fog szólni ez a mérkőzés, hiszen elsősorban Pietro Anastasit kérdezgetik a találkozó előtt. Az Inter - amellett, hogy egy pont előnye van - egy meccsel kevesebbet játszott a Juventusnál, és mivel a Larenossi Vicenza lesz ezen az elmaradt meccsen az ellenfele, ezért ott előre kalkulálható a győzelme. Nagyon fontos tehát a Juve számára a "Derby d'Italia", hiszen egy vereség esetén - vesztett pontokat tekintve - ötre nőne az Inter előnye. Anastasi szeretné elkerülni ezt a helyzetet, ahogy az alább olvasható, a meccsnapon, 1973. január 7-én megjelent interjúból is látszik:

-Innen felállni, és magunk javára fordítani a bajnokságot, egy óriási feladat volna. Nem hiszem, hogy meg lehet ismételni azt a bravúrt, amikor az Inter hétpontos hátrányból végül megszerezte a scudettót a Milan elől. Ráadásul nekünk tavaszra ott van a Bajnokcsapatok Európa Kupája, a kupa végső fázisában pedig már lankadhat a bajnokságra szánt odafigyelés. Döntetlen esetén három vesztett ponttal állnánk rosszabbul, az még beleférne, és szerintem az Inter sem lenne csalódott egy iksz miatt.

-Az Internél talán lebecsülik önöket, hiszen a győzelmen kívül nem tudnak mást elképzelni.

-Jobb ez így. Ha lenézed az ellenfeled, könnyebben megütheted a bokádat. Sajnos tapasztalatból beszélek, hiszen velünk is előfordult már ez.

-Az Atalanta elleni döntetlen nem hatott ki a csapatmorálra?

-Már túlléptünk azon az eredményen, a szombati meccs már nem beszédtéma. Nem fogunk szorongva pályára lépni a San Siróban, hiszen az Atalanta elleni hazai 0-0-át megelőzően zsinórban öt meccset nyertünk, és ezzel komolyan előreléptünk a tabellán.

-A Juventus visszaáll a háromtámadós szisztémára. Bettega újbóli csapatba kerülése nem csökkenti az ön esélyét a gólszerzésre?

-Ugyan, dehogy. Ez a feladat hármunk, Bettega, Altafini és köztem fog megoszlani. Mindannyiunknak meglesz a lehetősége a góllövésre.

-Gubertonival fogja önmagát szembetalálni, ellen pedig még sosem tudott gólt szerezni: így lesz ez vasárnap is?

-A háromcsatáros játéknál lehet és kell is néha visszahúzódni a középpálya felé, ilyenkor nem követ a védő. Bízom benne, hogy távolabbról, a támadó zónán kívülről érkezve meg tudom őt lepni.

-Mivel jobb a jelenlegi Inter a Juventusnál?

-Tapasztaltabb. Egy nagyon sallagmentes, racionális csapatról van szó. Mi kevésbé vagyunk fegyelmezettek, szeretünk kockáztatni. Az Inter nem fecsérli az erejét felesleges dolgokra, így minimálisra csökkenti a hibázás lehetőségét. Tartom azt, hogy nem kapunk ki, de ehhez több kell annál, hogy csak védekezzünk.

Vycpalek, a Juventus edzője így látta az esélyeket: "A csapatom formája garancia a jó eredményre, de garancia a jó, közönségszórakoztató játékra is. Ha tippelnem kellene, akkor döntetlent mondanék, de hiszek a győzelmünkben."

Az Inter háza táján komoly gondot okoz a csapaton végigsöpört influenza-járvány, amely Mario Corsót és Mazzolát is ledöntötte a lábáról. Corso játékáról le is mondott Invernizzi, az Internazionale edzője: "Nem fog pályára lépni. Hétfőn kezdi újra a munkát, míg a többiek vagy a válogatotthoz mennek, vagy pihennek egy keveset."

Szintén lázzal bajlódott Gubertoni és Bertini is, az ő játékukról egyelőre nem tudott véglegeset mondani Invernizzi: "Alternatívaként itt van még Oriali - ha szükségem volna rá. Fölösleges erősködniük, most még nem mondom semmit, majd a mérkőzés előtti percekben döntök. Mazzola? Nem hinném, hogy 50 %-os formában van, szerintem olyan 30 %-osban lehet. Holnap beszélni fogok vele, aztán meglátjuk.

Boninsegna szerint a győzelmük azt jelentené, hogy az idény hátralévő részére elfelejthetik a Juventust: "Ha megverjük őket, akkor hárompontos előnyünk lesz, ha pedig az elmaradt meccsünket is hozzuk, akkor már öt: ez nem tudják behozni. Bár egy döntetlen sem lenne rossz." Corso szintén optimista: "Nem fogunk kikapni. Ez az Inter nagyon erős." Moro érdekes nyilatkozatot tesz ("Ha kikapunk, az az influenza számlájára írható majd"), Mazzola még érdekesebbet: "Csak a ködben bízhatunk, csak az menthet meg minket. De már ma sem volt köd" - utalt arra, hogy a mérkőzés elhalasztása lenne a legjobb megoldás az Inter számára.

Invernizzi egy érdekes történetet hoz fel a rangadó elő, amely történet a meccs játékvezetőjének, Lo Bellónak a nevéhez kapcsolódik: "1958-ban Torinóban játszottunk a Juventus ellen. Egy szabálytalanságot követően épp a csapattársam, a sértett Angelillo felé tartottam, amikor Lo Bello háta mögé értem, ő pedig egy hirtelen kézmozdulatot tett, anélkül, hogy észlelte volna a közelségemet: óriási erővel állkapcson ütött. Egy perc volt hátra a szünetig. A második félidőben le kellett jönnöm, mert minden egyes fejesnél fájdalmat éreztem az ütés helyén."

Az Inter védelme elképesztő dolgot művel a bajnokságban: 12 lejátszott meccsből 11 (!) alkalommal nem találtak be a kapujukba, mindössze a városi rangadón lőttek nekik gólt, igaz, akkor rögtön hármat, hiszen kikaptak 3-2-re a Milántól. Giorgio Facchetti erről a hihetetlen sorozatról beszél: "Nem lep meg, hogy ennyire erős a védelmünk. Már tavaly, a BEK-ben is bizonyítottuk, hogy milyen jól tudunk védekezni, ellentétben a bajnoksággal: amikor kiestünk a bajnoki címért folytatott versengésből, már nem koncentráltunk eléggé hátul."

Különös figyelemmel volt mindenki az időjárás irányában: Mazzola már említette a ködöt, de a meteorológusok szerint nem lesz probléma a meccsen, 8 fok és felhősödés várható, de komolyabb ködre nem kell számítani. A Juventus szurkolóinak a "Juventus Club Torino" kínál utazási lehetőséget a mérkőzésre, összesen 62 busz áll rendelkezésükre a vasárnap reggeli, fél kilences induláshoz. Ez rekord, szurkolói klub ennél nagyobb tömeget nem mozgatott még meg egy idegenbeli Juve-meccsre. Az Internazionale számára is rekordot hoz a mérkőzés, hiszen elővételben 65 ezer jegyet vásárolnak meg, a bérletesekkel együtt így 231 millió lírás bevételt könyvelhetnek el a milánóiak.

A mérkőzés

A két csapat a következő összeállításban kezdte el a meccset 1973. január 7-én, 14 óra 30 perckor:

Inter: Vieri, Gubertoni, Facchetti, Bedin, Bellugi, Burgnich, Massa, Mazzola, Boninsegna, Bertini, Moro.

Juventus: Zoff, Spinosi, Marchetti, Furino, Morini, Salvadore, Altafini, Causio, Anastasi, Capello, Bettega.

A vendégek kezdtek támadólat, a hatodik percben előbb Capello, majd a hetedikben Marchetti lőtt 20 méterről, munkát adva ezzel Vierinek. A 10. percben Boninsegna és Bedin összjátéka után Mazzola lefelé csapódó lövését védte Zoff.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr318239192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása