bntemp

bntemp

2002. január 27.: Chievo-Juventus 1-3

2010. december 18. - s4tch

Sajnos a Chievo és a Juventus közötti párharcok nem tekintenek vissza igazán vaskos múltra (első meccseikre 1994-ben került sor az Olasz Kupában), így kénytelenek vagyunk egy egészen könnyen belátható időtávon belüli összecsapást kiragadni: a Juventus történelme során először 2002. január 27-én látogatott a Chievóhoz. Delneri már akkor is tudta, hogy mit akar.

Sajnos a Chievo és a Juventus közötti párharcok nem tekintenek vissza igazán vaskos múltra (első meccseikre 1994-ben került sor az Olasz Kupában), így kénytelenek vagyunk egy egészen könnyen belátható időtávon belüli összecsapást kiragadni: a Juventus történelme során először 2002. január 27-én látogatott a Chievóhoz. Delneri már akkor is tudta, hogy mit akar.

Előzmények

Rangadóra készültek a csapatok a 2001-2002-es idény 20. fordulójában, hiszen a 33 pontos Chievo a 4. helyen állt, és győzelme esetén megközelíthette volna a dobogós, 37 pontos Juvét. Torinóban mindenki Trezeguet-ben bízott, aki ekkor már ipari mennyiségben termelte a gólokat. Lippi szerint hiba lenne csak rá építeni: "Egy jó támadó csupán egy hozzáadott érték, de egy ember önmagában nem hozhatja meg a csapat szerencséjét. Szerintem az Inter sem Vieri-függő, ugyanis remek csapatmunka nélkül nem állhatnának az élen. Lehet itt romantikázni, hogy régen mennyi mindent megnyerhetett egy támadó a klubjának, de a mai fociban már másképpen működnek a dolgok."

Az már a találkozó előtt biztos volt, hogy a Chievo bevételi rekordot könyvelhet el, ugyanis elővételben elkelt az összes jegy. Sokakban élt még az őszi, torinói 3-2-es meccs emléke, amikor egy vitatható 11-essel győzte le a Juventus a veronaiakat (igaz, egy teljesen szabályos Juve-gólt pedig nem adtak meg). Luigi Delneri akkoriban a Chievót edzette, tulajdonképpen itt alapozta meg későbbi edzői karrierjét. "Valóban kérdéses volt a 11-esük, ugyanakkor jobbak voltak, megérdemelték a győzelmet. Egyszer nagyon szeretném Del Pierót edzeni. Igazi bajnok, egyúttal szerény, éppen ezért egy remek ember" - nyilatkozta Delneri, akinek a kívánsága 8 és fél év múlva teljesült.

Krónika

36783 néző (ebből 4732 bérletes) előtt futottak ki a csapatok a mérkőzésre, amelyet De Santis vezetett. A Juventus jól kezdett, nem engedte kibontakozni a Chievót, a 18. percben pedig a vezetést is megszerezte: egy szögletet követően a hosszú oldalon álló Trezeguet visszafejelte a labdát, Lupatelli beleütött, de pont Ferrara elé, aki közelről befejelte a találkozó első gólját. Az előnyt biztosan őrző vendégeket csupán az akkor még Eriberto néven futballozó Luciano ijesztette meg párszor, de csak kicsit. A Chievo szélsőjátékát teljesen megölte a Juve, ellenben Nedvedet a rá kiosztott Perrotta nem tudta megállítani, a cseh rendszeresen szabadon kószálhatott a bal oldalon.

Ferrarát ünneplik a többiek

A második félidőből csak 3 perc telt el, amikor megduplázta a vezetést a Juventus: Nedved keresztlabdáját Del Piero egyből középre passzolta, azzal a céllal, hogy Trezeguet-et megjátssza, a labdába azonban szinte belebotlott a menteni igyekvő Moro, és a lábáról a kapuba került a második vendéggól. Az 56. percben eldönthette volna a meccset Del Piero, de (ekkor még) nem tette: a játékvezető szerint Lupatelli szabálytalankodott a Juventus 10-esével szemben, pedig úgy tűnt, hogy a kapus a labdát érte el előbb. A büntetőt a sértett gyengén, helyezetlenül lőtte, Lupatelli védett, így maradt a 2-0. Három percre rá nyílttá vált a meccs, miután Marazzina az alapvonal közeléből, szinte lehetetlen szögből, Buffon lábai között a kapuba gurított. A 72. percben Nedved beadásába Moro a 16-oson belül kézzel ért bele, De Santis pedig újabb büntetőt ítélt a Juvénak: ezt Del Piero a jobb felső sarokba vágta, ezzel pontot is tett a mérkőzés végére. A Juventus nyert 3-1-re.

Reakciók

Ez volt zsinórban a Juventus ötödik bajnoki győzelme, Lippi emiatt is boldog lehetett, meg annak is örülhetett, hogy Antonio Conte és Ciro Ferrarra küszöbön álló szerződéshosszabbítását is bejelentették a klubnál: "Mindketten megérdemlik a hosszabbítást. Ma is mindent megtettek a pályán és az öltözőben is, amikor szükség volt rájuk. Nagyon jó Juventust láttam, teljesen jogos a győzelmünk. A bíráskodás? Ha a Juventus és a Chievo játszik, úgy látszik, hogy ez a kérdés mindig előjön. Az őszi meccsel kapcsolatban is folyamatosan azt a büntetőt emlegetik, arról pedig elfeledkeznek, hogy nem adták meg Trezeguet szabályos gólját."

Nedved nem ilyen magas, csupán a társak nyakába ugrott - a harmadik gól utáni öröm

Del Piero egy érdekes nyilatkozatot tett az első büntető előtti szituációt illetően: "Nem volt 11-es, meg is akartam mondani a játékvezetőnek, de addigra a Chievo focistái már lerohanták." Luciano Moggi másképp közelítette meg a kérdést: "Az eset után Trezeguet belőtte a kapuba a labdát, tehát ha a játékvezető nem fúj, akkor meglett volna a harmadik gólunk. A második 11-esnél viszont szándékosan ért bele kézzel a labdába Moro, így jogos volt az ítélet."

A Chievo elnöke, Campedelli a játékvezetőt kiritzálta, ironikus hangvételben: "De Santis volt ma a mezőny legkiemelkedőbb tagja. Egyik 11-es sem volt jogos." Luigi Delneri már nem volt ilyen szigorú: "Az első nem volt az, a másodikról nehéz véleményt mondani. Tény, hogy veszítettünk. A Juventus remek csapat, megvannak ahhoz a játékosai, hogy megverjen minket hazai pályán. Az öltözőben gratuláltam a srácoknak, hiszen emelt fővel veszítettek. Lehet, hogy mostanában az eredmények nem jönnek, de a játékunkban és a hozzáállásunkban nem lehet semmi kivetnivalót találni.

Jegyzőköny

CHIEVO-JUVENTUS 1-3 (0-1)
Stadio Bentegodi, 36783 néző. Vezette: De Santis.
Chievo: Lupatelli - Moro, D'Angelo, Lorenzi, Lanna - Eriberto (88' Franceschini),  Perrotta (84' Barone), Corini, Manfredini ('77 Beghetto) - Corradi, Marazzina. Edző: Delneri. Kispad: Ambrosio, Foglio, Legrottaglie, Binotto.
Juventus: Buffon - Thuram, Ferrara, Iuliano, Pessotto (91' Montero ) - Zambrotta, Conte, Davids - Nedved - Del Piero (83' Zalayeta), Trezeguet. Edző: Lippi. Kispad: Carini, Birindelli, C. Zenoni, Tacchinardi, Maresca.
Gól: Ferrara (J) a 18., Moro (C, öngól) a 48., Marazzina (C) az 59., Del Piero (J, 11-esből) a 72. percben.
Sárga lap: Lupatelli, Corradi és Moro, illetve Nedved, Davids és Del Piero.
Kapura lövés: 5-4.
Kaput elkerülő lövés: 2-2
Szögletarány: 2-5.
Szabálytalanságok: 19-26.
Lesek aránya: 8-6.
Doppingvizsgálat: Moro és Franceschini, illetve Buffon és Zenoni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr678239166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334309 2010.12.18. 13:57:50

A büntetőt a sértett gyengén, helyezetlenül lőtte, Lupatelli védett, hahh, bazmeg, ilyen is volt, már ezért érdemes elolvasni a posztot. mondjuk tavaly is hagyott ki egyet, azt is bűnrosszul lőtte.
süti beállítások módosítása