bntemp

bntemp

1962. november 25.: Catania-Juventus

2010. december 04. - s4tch

A szokásos, bajnoki fordulók előtti múltidézőnkben ezúttal egy olyan, nagy várakozással körített Catania-Juventus mérkőzést elevenítünk fel, amely a táblázat alapján valódi rangadónak minősült. Ha 1980-ban írnám ezt a bejegyzést, akkor 18 éve játszották volna a meccset: 1962. november 25-éig utazunk vissza az időben. Az incidens ezúttal sem maradt el.

A szokásos, bajnoki fordulók előtti múltidézőnkben ezúttal egy olyan, nagy várakozással körített Catania-Juventus mérkőzést elevenítünk fel, amely a táblázat alapján valódi rangadónak minősült. Ha 1980-ban írnám ezt a bejegyzést, akkor 18 éve játszották volna a meccset: 1962. november 25-éig utazunk vissza az időben. Az incidens ezúttal sem maradt el.

Szicília megőrült, nem volt olyan ember, akit hidegen hagyott a Juventus cataniai vendégjátéka. Az egyik helyi újság a mérkőzést megelőző napon “Legyőzhetetlen szörnyeteg”-nek titulálta a Juve legnagyobb sztárját, Omar Sivorit, aki “feltalálta a kötényt, fél a repüléstől, ugyanakkor rettegésben tartja az ellenfelek játékosait és szurkolóit”. Az eposzi jelzők is bizonyítják, hogy milyen felfokozott izgalmak vezették fel a találkozót. Amely egyúttal rangadónak is minősült, hiszen a Juventus - holtversenyben - az élen állt, a Catania pedig mindössze két ponttal lemaradva követte. A már említett Sivori a pokoli hangulatban látta a hazaiak legnagyobb erejét, a Sartit helyettesítő Noletti abban bízott, hogy a Juve-szurkolók nem fogják sajnálni azt, hogy ő lép pályára.

A Juventus drukkerei vasárnap reggel egy különgéppel érkeztek Cataniába, ahol szép idő fogadta őket, miközben a viszonylag aktívnak nevezhető Etna némi hamut pöfékelt fel a levegőbe. Ilyen előzmények után vasárnap délután, 14 óra 30 perckor elkezdődött a Catania-Juventus mérkőzés.

Körülbelül harmincötezer néző látogatott ki a stadionba, amely a létesítmény kapacitásának határait súroló szám volt. Várták a csodát, és az addigi szereplés alapján volt is ennek realitása, a Juventus viszont ezen a napon megállíthatatlannak bizonyult, és földbe döngölte a hazaiakat. A vége 5-1 lett, természetesen Sivoriéknak.

Krónika

A 15. percben került előnybe a Juve: Sivori lőtt kapura, Vavassori védett, de kipattant róla a labda, érkezett Stacchini, aki megszerezte a meccs első gólját. Az esetnél Vavassori és Stacchini összeütközött, a cataniai kapus sérülten terült el a földön, de aztán tudta folytatni a játékot. Az első negyedóra hazai rohamai után ez a gól teljesen megfogta a Cataniát, amely a 35. percben még nagyobb bajba került: Leoncini indította Sivorit, aki kisodródott helyzetbe került, Vavassori kifutott elé, de a támadó zseniális helyzetfelismeréssel elgurította mellette a labdát, és ezzel megduplázta a Juve vezetését.

Vavassori a földön, miután ütközött Stacchinivel. Crippa is odasiet.

A második félidő hatalmas cataniai rohamokkal kezdődött, csak a szerencsén múlott, hogy a Juventus megúszta kapott gól nélkül. A szorításban lévő vendégek az 56. percben egy kontratámadással eldöntötték a mérkőzést: Del Sol passzolt Sivorihoz, az argentin-olasz kapura lőtt, Vavassoriról - visszatérő motívumként - ismét kipattant a labda, ezúttal Miranda érkezett pontosan, és 3-0-ra alakította az eredményt. A 70. és a 81. percben érkezett a negyedik és az ötödik Juve-gól Sivori és Miranda révén, amelyekről a korabeli krónikákban nem leltem részletest leírást (ahogyan a teljesen pontos nézőszámról sem).

Sivori akcióban

Nem sokkal ezután Sivori megsérült, le kellett támogatni, első látásra komolynak tűnt az eset, de még a meccs közben, a pálya széléről jött a megnyugtató hír: legfeljebb pár napot kell kihagynia a mezőny legjobbjának. Sivori már nem volt fent, amikor Petroni révén a 86. percben szépített a Catania.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Catania-Juventus 1-5 (0-2)
Vezette: Righi (Milánó).
Catania: Vavassori, Alberti, Rambaldelli, Corti, Bicchierai, Benaglia, Vigni, Szymaniak, Petroni, Milan, Prenna.
Juventus: Anzolin, Emoli, Castano, Salvadore, Noletti, Leoncini, Del Sol, Crippa, Miranda, Sivori, Satcchini.
Gólszerző: Stacchini (J) a 15., Sivori (J) a 35., Miranda (J) az 56., Sivori (J) a 70., Miranda (J) a 81., Petroni (C) a 86. percben.


Az öt kapott gól ellenére Vavassori jól védett. Itt éppen Stacchini lövését menti.

Balhé a meccs után

Tényleg nem direkt van így, de ebbe a múltidézőnkbe is beleszövi magát az erőszak. A lefújást követően teljesen nyugodt volt a légkör, a Juventus játékosait még meg is tapsolták a hazai szurkolók. Sima győzelem, mindenféle kétségek nélkül. A vendégek átöltöztek, majd felszálltak a buszukra, amikor előbukkant néhány fiatal Catania-drukker, akik kőzáport zúdítottak a járműre: több ablak is betört, két játékos (Emoli és Miranda) pedig könnyebben megsérült. Háború nem lett belőle, az összesen két rendőrautóból álló konvoj bekapcsolta a szirénákat, mindenki megnyugodott, és békésen hazatért. A Juventus zsinórban hatodik győzelmét aratta a bajnokságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr258239130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phymmeque 2011.02.12. 09:53:58

Hello. And Bye. fr33 pr0n this is it!
süti beállítások módosítása