bntemp

bntemp

Egy majdnem zártkapus meccs története

2010. november 24. - s4tch

1971 késő őszén a Juventusnak Bécsbe kellett látogatnia az UEFA-Kupa nyolcaddöntőjében. A korán beköszöntött farkasordító hideg és az iszonyatos mennyiségű hó kis híján átírta a forgatókönyveket. Bécs, egy hatalmas katlan, pár száz néző, amelynek egy jó része Juventus-drukker – ez vajon hogy jött össze? Harminckilenc évvel ezelőtt játszották a Rapid-Juventus mérkőzést.

1971 késő őszén a Juventusnak Bécsbe kellett látogatnia az UEFA-Kupa nyolcaddöntőjében. A korán beköszöntött farkasordító hideg és az iszonyatos mennyiségű hó kis híján átírta a forgatókönyveket. Bécs, egy hatalmas katlan, pár száz néző, amelynek egy jó része Juventus-drukker – ez vajon hogy jött össze? Harminckilenc évvel ezelőtt játszották a Rapid-Juventus mérkőzést.

 

Bécs a hó fogságában

1971 novemberének utolsó napjaiban betört Ausztriába a tél. Bécsben is drámai volt a helyzet, mivel körülbelül félméteres hó borította a várost. Ide utazott a Juventus, hogy lejátssza a soron következő mérkőzését az UEFA-Kupában. A csapat 1971. november 23-án érkezett meg az osztrák fővárosba, a Práterhez érve pedig döbbenetes látvány fogadta. „A stadion úgy néz ki, mint egy síközpont” - írták az olasz újságok, és nem túloztak. A torinói küldöttség nem volt túl nyugodt, hiszen a hétvégén Nápolyba kellett volna menniük, így minél előbb választ vártak arra az egyszerű kérdésre, amely így hangzott: „Lesz-e meccs?” Ha nem lesz, akkor már aznap este, 11 után útnak indul a Juve, hogy vonattal Milánóban legyen másnap délre, aztán onnan átbuszozzon Torinóba. Bonyolult megoldás, de a bécsi repülőtérről nem indulnak gépek, illetve nem is fogadnak gépeket. A Rapid vezetői biztosítják arról a vendégeket, hogy le fogják tudni takarítani a havat a pályáról, másnapra pedig már nem várható csapadék.


Kép a Juventus bécsi edzéséről: Haller, Marchetti és Anastasi hógolyóznak

Amikor 50 ember ural egy 50 ezres stadiont

A csapatok érdekei is azt diktálják, hogy megtartsák a találkozót. Haller, a Juventus játékosa így nyilatkozott: „Itt vagyunk, elutaztunk ide, nem nagyon érné meg, ha eltolnánk máskorra a mérkőzést.” A Rapid szintén ezen az állásponton van, de más okból: az osztrák televízió élőben adja  a meccset, a klubnak pedig ezzel 400 ezer schilling (kb. 10 millió líra) bevétele származna. Ha mégis elmaradna a mérkőzés, akkor az osztrákok belemennének abba, hogy mind az oda-, mind a visszavágót Olaszországban rendezzék meg.

Háttérben a "Juventus Club Torino" drapéria

Az osztrákok valóban állták a szavukat, és a pályát tökéletesen megtisztították, így másnap, november 24-én le lehetett játszani a találkozót. A lelátók azonban továbbra is jegesek és havasak voltak, az előre jelzett, amúgy sem túl magas, 5 ezres nézőszám helyett csak 400-an látták a helyszínen az összecsapást, amelyet a Juventus Bettega 30. percben szerzett találatával 1-0-ra megnyert. Az osztrák szurkolók hangja szinte nem is hallatszott, mert bármilyen fura, a Torinóból érkező mintegy 50 drukker uralta a hangulatot. Az olaszok a pocsék időjárási körülmények között 19 óra alatt tették meg a körülbelül 1100 km-es utat.

Reakciók

„Úgy éreztem magam, mintha edzésen lettem volna” - nyilatkozta Vycpalek, a Juventus edzője. „Ez kihatott a játékosokra is, ilyen hangulatban nem túl lelkesítő focizni." A gólpasszt adó Anastasi: „A pálya talaja megnehezítette a dolgunkat, alig lehetett levenni a labdát. A visszavágót biztosan nem ússza meg két gól alatt a Rapid.” (valóban nem úszta meg, 4-1 lett – d.v.) Az osztrákok részérűl Koerner edző egykedvűen értékelt: „Tudtam, hogy ez fog történni. A csapatomnak már egy ideje nincs igazán erős góllövője, pedig erre a meccsre a támadásokra alapozva készültünk fel”

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr248239110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snoopdagi 2010.11.26. 03:37:57

Mocskosul jó cikkek, csak így tovább Dino!

snoopdagi 2010.11.26. 03:38:27

Majd elfelejtettem: FORZA BIANCONERI!
süti beállítások módosítása