bntemp

bntemp

Nem tucatmunka

2010. november 09. - s4tch

A november 9-én 36. születésnapját ünneplő Del Pierot szeretnénk köszönteni az alábbi válogatással, amelyben a legszebb/legfontosabb/legemlékezetesebb hazai bajnokságban szerzett góljait igyekeztük összegyűjteni. Eredetileg 10 találatot akartunk kiválogatni, de végül nem volt szívünk tovább szűkíteni a listát - így kiváló alkalom adódott egy frankó közhelyes cím elsütésére. A továbblapozás után nézzük, melyek a mi kedvenceink!

A november 9-én 36. születésnapját ünneplő Del Pierot szeretnénk köszönteni az alábbi válogatással, amelyben a legszebb/legfontosabb/legemlékezetesebb hazai bajnokságban szerzett góljait igyekeztük összegyűjteni. Eredetileg 10 találatot akartunk kiválogatni, de végül nem volt szívünk tovább szűkíteni a listát - így kiváló alkalom adódott egy frankó közhelyes cím elsütésére. A továbblapozás után nézzük, melyek a mi kedvenceink!

Ezzel kezdődött minden: 1993 szeptemberében az ifjú Sanyika belőtte a Reggiana ellen az első gólját a Juventus mezében. Akkor még nem gondolta, hogy már nincs messze az első mesterhármas sem, amelyet majd a Parma ellen lő. Azt meg egyenesen kiröhögte volna, aki azt mondja, hogy majd békaemberekkel, izé a végén ő lesz a Juve legjobb góllövője. Persze nem történt más, mint hogy valóra váltak a riporter jókívánságai, amelyeket az interjú végén hallhatunk.

Egy másik premier látható a lenti videón: 1994 szeptemberében a Napoli ellen láthattuk először a „zona Del Piero”-ból lőtt gólt – amiből aztán azóta oly sokat szállított Sándorunk. Szinte szégyen leírni, hogy mi ezen gólok rövid forgatókönyve: a fekete-fehérek tízese megkapja a labdát a balösszekötő helyén, megtolja a védő mellett, majd a hosszú sarokba csavar. Egyszerű, nem? Házi feladat mindenkinek: tessék utánacsinálni legközelebb, amikor futballoztok.

Alex egyik védjegyét jelentik a szabadrúgások, így akár ezekből össze lehetne állítani egy válogatást. Különösen emlékezetes a 2006 februárjában az Inter ellen idegenben lőtt gólja: ezen a meccsen bizonyította Capello csapata, hogy a hazaiakat támogató játékvezetés ellenére (Zlatant pl. többször is brutálisan lemészárolták, különösebb következmények nélkül, valamint az Inter szabálytalan góllal egyenlített) is a Juve az egyértelműen jobb csapat. Az csak hab a tortán, hogy a meccset a Capello alatt nem a legjobb időszakát átélő Sándor egy tökéletes szabadrúgással döntötte el: Julio Cesarnak annyi esélye volt a hárításra, mint nekem innen a billentyűzet mögül.

1998 tavaszán – szokás szerint - a Juve és az Inter futott versenyt a bajnoki címért – így érkezett el a 31. forduló, amikor a két csapat összecsapása döntött a scudettoról. Ez az a meccs, amelyet a mai napig emlegetnek az Interisták, egy elmaradt büntetőt reklamálva a játékvezetőn. Ez az a meccs, ahol Del Piero, a szokásával ellentétesen, elhibázott egy büntetőt. És ez az a meccs, ahol Del Piero, a szokásának megfelelően, eldöntötte a meccset egy zseniális villanással. Tanítani kellene, ahogy a visszahúzott labdát egy gyors mozdulattal a hosszú sarokba lövi. A végeredmény 1-0, a Juventus pedig megnyerte története 25. scudettoját.

2001 februárjában Alex elveszítette édesapját, aki mindig is nagyon közel állt hozzá. Sokan féltek attól, hogy az amúgy sem túl jó formában lévő Del Pierot annyira megviseli az eset, hogy csak sokára áll talpra a történtek után. Édesapja halála után közvetlenül Bariban játszott a Juve, és Sándor emlékezetes góllal eldöntötte a találkozót. Bár nem elsősorban a gyorsaságáról ismert, óriási lendülettel vitte el a védő mellett a labdát, és éles szögből átemelte a kapust. A gól utáni öröm pedig magáért beszél…

Alex egyik legszebb, ám haszontalannak bizonyuló gólja volt, amelyet a Dortmund ellen a BL döntőben szerzett. De az ebbe a válogatásba nyilván nem kerülhetett be – cserébe itt van egy szintén sarokkal szerzett gól a Siena ellen a 2004-05-ös bajnokságból, amelyet az általában rendkívül alulértékelt Zalayeta készített elő.

Egy újabb szabadrúgás, ezúttal a Roma ellen – a videón 0:54-től. Del Piero többnyire a 16-os előteréből lőtte a góljait, ez azonban kivétel, hiszen mintegy 30 méterről sikerült szétlőni Doni kapujának jobb felső sarkát. Emellett az is különlegessé teszi a találatot, hogy a Roma elleni meccsek minden esetben egyben DP-Totti párharcot is jelentenek, hiszen a sajtó előszeretettel hasonlítgatja össze az olasz futball elmúlt 10-15 évének két nagy zsenijét. A videón szereplő meccset és kettejük párharcát is Sándor nyerte.

2003 januárjában hunyt el Gianni Agnelli, a klub egykori tiszteletbeli elnöke, aki Pinturicchionak nevezte el Del Pierot. Aznap, amikor tisztelő végső búcsút vettek az Ügyvéd úrtól”, a Juventus a Piacenzával játszott, és Alex, akárcsak édesapjától, Gianni Agnellitől is egy emlékezetes góllal búcsúzott.

A Torino elleni meccsek mindig rendkívül fontosak a Juve számára. A szokásokkal ellentétben a 2002 novemberi meccs nem hozott túlságosan szoros küzdelmet – ennek a meccsnek a visszavágója volt az, amelyen a Toro játékosai igyekeztek sérülést okozni a BL elődöntőre készülő Juve játékosainak. Na de térjünk vissza az őszi - „idegenben" 4-0-ra megnyert – találkozóhoz, amelyen Alex zseniális találatot szerzett sarokkal, majd ahelyett, hogy saját nagyszerűségét ünnepeltette volna, egyszerűen bevallotta, hogy a véletlennek és a szerencsének igen nagy szerepe volt a gólban, hiszen ösztönösen kapott bele a labdába, miután túlfutott rajta. Hát, nem túl celebkompatibilis megállapítás, nem is hívják mostanában egyik valóságshowba sem…

A látványossága és az időpontja miatt került be az alábbi gól a válogatásba. A 2006-07-es szezonban a Juve a falsopoli miatt a B Ligában szerepelt – amit hősünk arra használt, hogy Paolo Rossi után ő is két egymást követő évben megnyerje a Serie B és Serie A gólkirályi címét. Ezt a remekbe szabott gólt a Piacenza ellen szerezte: a lövőcsel után talán még a lelátón is elfeküdtek az emberek. (Kár, hogy egy hasonló helyzetből 2008 őszén csak a kapufa jött össze a Milan ellen.)

Sokan – köztük én is – ezt az 1994-es gólt tartják Del Piero legszebb találatának, amely fontossága miatt is kiemelkedő volt. Mint az a mellékelt videóban is elhangzik, a Juventus és a Parma futott versenyt a bajnoki címért, amikor a firenzeiek látogattak a Delle Alpiba. Ráadásul a vendégek a 35. percre 2-0-s vezetést is szereztek, ami finoman szólva nem jött volna jól a Juvénak. Vialli két góljával egyenlítettünk, amikor eljött Alex pillanata: Orlando felívelését kapásból vágta Toldo kapujába, aki azt nyilatkozta, hogy ennél nagyobb gólt soha sem lőttek neki. Valószínűleg nem túlzás, amit mond: az előrevágott labdát még lekezelni sem lett volna egyszerű, nem hogy egyből a hálóba vágni (bár lehet, hogy DP is a könnyebbség kedvéért választotta a lövést). (Köszönet a lelkes ismeretlennek a videó feliratozásáért.)

Egy újabb gól a Del Piero zónából, egy újabb gól a 1994-95-ös bajnokságból. Egy héttel a Fiorentina elleni varázslat után a Lazionak is betalált a Rómában 4-3-ra megnyert meccsen. Igaza van a kommentátornak, nincs szükség különösebb körítésre: uraim, ez Del Piero.

2002. május 5. Ez a dátum vélhetően beleégett minden Juventus drukker emlékezetébe – és remélhetőleg minden interistáéba is. A csapat két második hely – köztük az utolsó fordulóban a Perugia ellen elbukott scudetto – után úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy az utolsó forduló előtt még a Roma és az Inter is befuthatott volna. De jött Gresko, Poborsky és persze a Del Piero-Trezeguet páros, akik góljaikkal szállították a 2-0-ás győzelmet az Udinese ellen, ezzel az egyik legemlékezetesebb véghajrát nyerte meg a Juve, a forduló előtt vezető Inter pedig csak harmadik lett, hiszen a Lazio elleni 4-2-es vereség miatt még a Roma is megelőzte őket.

Megtaláltad a kedvenced a válogatásban? Ha nem, akkor a kommentek közé várjuk a javaslatod, mivel kellene bővíteni a listát!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr838239086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

286390 2010.11.09. 07:58:16

A legelső videón Scirea özvegye a riporter. További érdekességek: Del Piero a Ternana ellen szerezte élete első gólját (mármint felnőttcsapatban, hiszen előtte sokszor rúgott például az utánpótlásban is, vagy amikor lementek a pályára focizni a barátaival), ugyanazon a meccsen Di Livio is betalált, együtt kerültek a Juvéhoz, ahol a Del Piero első gólja előtt a gólpasszt Di Livio adta. Egyébként természetesen remek a cikk és lájkollak.

286390 2010.11.09. 09:09:37

És természetesen nem tudok nem belédrúgni: Totti nem játszott a 2008-as meccsen.

334309 2010.11.09. 11:04:50

gonosz vagy, dino, bazmeg. grande post!

CsG 2010.11.09. 13:10:30

Fantasztikus köszönöm az élményt!!!

334191 2010.11.09. 14:03:39

Five stars. A 94-es Fio elleni valóban mestermű. Viszont a Piacenza elleni gólban minden benne van, amiért vkit klasszisnak lehet nevezni. Ahogy átveszi, ahogy megtolja, aztán a lövőcsel, majd behelyezi. S ezt halál komolyan gondolta, abszolút higgadtan. Isten éltesse még sok-sok évig!

291773 2010.11.09. 14:12:00

Grat a cikkhez... Én azért bepakoltam volna a Zenitnek lőtt 38m-es szabadot is (BL 2008.11.17 http://www.youtube.com/watch?v=oNChCwRRqMU ), illetve soha nem felejthető élmény, amikor Alex lecserélésekor az egész Bernabeu őt ünnepelte (2-0-ra nyertünk Alex 2 góljával) Összefoglaló: http://www.youtube.com/watch?v=tJHe_OQHEUM

336946 2010.11.09. 14:47:38

Az én kedvencem a 2003-as BL elődöntőben, a Real ellen betáncolt gólja :).

269350 2010.11.09. 14:55:46

Isten éltesse:) Grande Alessandro!

254529 2010.11.09. 15:46:20

A legnagyobb zseni és kész!

334888 2010.11.09. 16:58:13

Isten éltesse a LEGNAGYOBBAT! GRANDE ALEX!!!

259687 2010.11.09. 19:31:06

Nekem Ő volt, van és lesz a "király" isten éltessen Alex, soha nem felejtünk el, te vagy a Juventus egyik ikonja és az is maradsz mindörökre!!!

337313 2010.11.09. 19:38:27

A 2006-os VB-én németeknek lőtt gólja is TOP10-es szerintem.

254290 2010.11.09. 19:53:35

Én Istenként tisztelem. Hihetetlen miket hajtott végre és állt fel olyan szintre sérülése után, változtatva kicsit a stílusán, hogy az egész egyszerűen hihetetlen. GRAZIE ALE! FORZA GRANDE JUVE PER SEMPRE!

beargrylls 2010.11.09. 20:09:11

1995-ös UEFA kupa, ellenfél a Borussia Dortmund akkor láttam ezt a zsenit először és azóta az első számú kedvencem a labdarúgásban. álomszép gólt lőtt a hosszú felső az ALEX szögből. http://www.youtube.com/watch?v=2Ckd60kf4sU

trunks 2010.11.09. 21:19:54

A Real elleni Hierro-elfektetős tényleg hiányzik (meg a Dortmundnak is lőtt egyet a DP-zónából, ami gyönyörű volt), de amúgy köszönjük szépen. A '94-es, Fiorentinának lőtt tényleg szerintem is a legnagyobb, megkönnyeztem a videót. Grande Alex!

trunks 2010.11.09. 21:22:45

Most látom, hogy csak az otthoni gólokból szemezgettetek, akkor nem szóltam. :))

sonic 2010.11.09. 21:46:44

Ale számomra a labdarugás esszenciája.

334233 2010.11.09. 22:07:20

Azért van abban valami sorsszerű, hogy a kedvenc játékosommal (nem csak Juve, amúgy is) három év késéssel részemről, de egy napon van a születésnapunk!! :-) Alexet akkor fogadtam igazán a szívembe, amikor azon a bizonyos '94-es Juve-Fio meccsen, amikor félidei 0:2-ről felállva 3:2-re nyert a Juve, és az a bizonyos utolsó gól, amit droppból betett...hát azt csak klasszisok tudják!! Egyébként ő maga is azt nyilatkozta korábban, hogy az egyik kedvenc gólja a rengeteg közül ez volt. Boldog Születésnapot Alex, és remélem meglesz neked a 200. gól is idén!! :-)

337356 2010.11.09. 22:17:20

Alex a mester!éljen sokáig ez a remek fickó!!!

nacsat 2010.11.09. 23:02:18

2008 as reál ellen lőtt hazai gól is szépre sikeredett..:)

257521 2010.11.10. 00:51:08

Még a könnyem is kicsordult mikor láttam 90-es években lőtt gólokat.Hol vannak a régi nagyok? Szerencsére még Alex itt van nekünk!Köszönöm Alex!Isten éltessen!:)

DrCsernus 2010.11.10. 11:03:29

Legnagyobb császár!Nekem a Fio elleni a kedvencem, meg a sarkazósok. De érzelmileg meg a 2003-as REal gólok, amik nagyon megmaradtak.
süti beállítások módosítása