bntemp

bntemp

Születésnapi visszaemlékezés

2010. november 08. - s4tch

Ezekben a napokban mindenki róla és az ő születésnapjáról beszél. Amikor 1993-ban a Juventushoz került, talán még ő sem sejtette, hogy ilyen nagyszerű karriert fog befutni Torinóban. Mi most egy olyan mérkőzés felidézésével tisztelgünk a személye előtt, amely meccs örökre beleégett az ő és a Juventus-szurkolók emlékezetébe.

Gondolom, már mindenki réges-régen kitalálta, hogy a születésnapos ikon nem más, mint Sergio Porrini, aki a héten lett 42 éves (részetes pályafutását lásd az általam szerkesztett, helytelen születési dátumot tartalmazó wikipédia-cikkben, itt pedig egy korább blobejegyzésem olvasható róla). A meccs, amely most terítékre kerül, egy 1995-ös őrület a dortmundi pokolból, az UEFA Kupa elődöntőjének visszavágója.

Előzmények

Az odavágó 2-2-es döntetlennel ért véget Milánóban (igen, a Juventus itt játszotta a elődöntő, majd a döntő hazai mérkőzéseit), úgy, hogy Jürgen Kohler az utolsó pillanatokban egyenlített (a memória kopik, ezért a keveredések elkerülése végett: Kohler ekkor még a torinóiak játékosa volt), így nehéz helyzetben várta az összecsapást a Juventus. Ha azt is hozzávesszük, hogy a Juve épp azért kapart, hogy 9 év után újra bajnoki címet szerezzen, így elfoglaltságára tekintettel akár le is mondhatott volna a továbbjutásról, de ebben az időben ez még nem volt divat - az UEFA Kupa alig ért kevesebbet, mint a mai BL.

Lippi bizakodó volt: "A mi erőnk megmutatkozik abban, hogy idén már 15 mérkőzést nyertünk idegenben. Már az első találkozón is jók voltunk, legalább öt gólt lőhettünk volna. A Dortmund egy másodpercre sem bizonyította, hogy jobb volna nálunk, ráadásul szembe kell ma este nézniük a Reggio Emiliában remeklő Baggióval (a Juventus a 2-1-re nyert a Reggiana ellen a bajnokságban, Baggio duplázott - d.v.). Biztos, hogy jobb formában van, mint két héttel korábban. Teljesen helyénvaló, hogy bízunk benne: néha eljön az a pillanat, amikor Baggio-függővé válik a csapat." Roberto Baggio a szezon felét sérülés miatt kihagyta, azonban a visszatérése után hamar játékba lendült: "Mindig is tudtam, hogy nem felejtettem el focizni, csak kellett néhány meccs és néhány gól, hogy újra belelendüljek. A Borussia? Azt hiszem, hogy nem fognak olyan gyengén játszani, mint két hete, Milánóban. 1993-ban két gólt lőttem ebben a stadionban, és azzal a győzelemmel megalapoztuk az UEFA Kupa-sikert. Möller hiánya előny lehet a számunkra. Csak rajtunk múlik a siker, arra kell figyelnünk, hogy minél inkább meg tudjuk ismételni a bajnokságban nyújtott játékunkat.

A Juventus esélyét - a már említett Möller-hiányzáson kívül - növelte a másik két eltiltott, Sammer és Riedle távolléte. Ráadásul Freund, Kutowski, Chapuisat és Povlsen mind-mind sérüléssel bajlódott. "Ötvenmillió márka fog ülni a lelátón" - utalt a hiányzókra Ottmar Hitzfeld a mérkőzés előtt. "Tudom, hogy nem fogunk csalódást okozni a saját szurkolóink előtt, de nem tagadhatjuk le, hogy köztünk és a Juventus között jelenleg akkora a különbség, mint egy Trabant és egy Ferrari között" - mondta Hitzfeld. A játékosai optimistábbak voltak: "Oda kell figyelnünk a védekezésre, de Baggiótól nem tartok, két hete sem azt a játékot mutatta, amely őt klasszissá tette" - nyilatkozott az exjuvés Reuter. A szintén exjuvés Möllert zavarta a hiányzása, de a derülátása nem hagyta el: "Számomra a világvége, hogy ki kell hagynom a ma esti meccset, de vígasztal, hogy a döntőben majd játszhatok. Meg tudjuk csinálni: velünk lesznek a szurkolóink, és velünk van az Isten.

A meccs

A Westfalenstadionban - az egész napos esőzés miatt - agyonázott a talaj fogadta a csapatokat. A Juventust pedig egy Riedle, Möller és Sammer nélkül felálló Borussia Dortmund.

Dortmund: Klos - Reinhardt, Schmidt, Freund, Julio Cesar, Kurz, Reuter, Zorc, Tanko, Franck, Tretschok.

Juventus: Rampulla - Ferrara, Porrini, Carrera, Kohler, Sousa, Deschamps, Conte, Del Piero, R. Baggio, Ravanelli.

Ha a Juventus attól tartott, hogy nehéz lesz megszereznie a vezetést, akkor ez a félelem hamar, már a 6. percben elillant, amikor is Baggio szögletét követően Sergio Porrini - a focitörténelem legszebb fejesgóljával - előnyhöz juttatta a csapatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr548239084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása