bntemp

bntemp

A legelső Juventus-Lecce

2010. október 16. - s4tch

Hétvégén Juventus-Lecce mérkőzést rendeznek az olasz bajnokságban: ennek a párosításnak olyan nagy múltja nincs, a két csapat első bajnokijára 25 évvel ezelőtt, 1985. december 22-én, az őszi idény zárásaként került sor. A Juve a csúcson volt,  pár nappal azelőtt nyerte meg Tokióban a Világkupát az Argentinos Juniors ellen, a bajnokságot pedig toronymagasan vezette. Ehhez képest a Lecce tökutolsóként szerénykedett a Serie A-ban, úgyhogy nagyjából el lehet képzelni az esélyeket. A papírforma pedig arra való, hogy érvényesüljön. A folytatásban a meccs részletes jegyzőkönyve osztályzatokkal, utána pedig a tudósítás olvasható a mérkőzés másnapján megjelent La Gazzetta dello Sportból. Az írás alatt  a gólokról készült videó látható majd, így azok is meglelhetik az örömüket ebben a posztban, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek olvasni.

Hétvégén Juventus-Lecce mérkőzést rendeznek az olasz bajnokságban: ennek a párosításnak olyan nagy múltja nincs, a két csapat első bajnokijára 25 évvel ezelőtt, 1985. december 22-én, az őszi idény zárásaként került sor. A Juve a csúcson volt,  pár nappal azelőtt nyerte meg Tokióban a Világkupát az Argentinos Juniors ellen, a bajnokságot pedig toronymagasan vezette. Ehhez képest a Lecce tökutolsóként szerénykedett a Serie A-ban, úgyhogy nagyjából el lehet képzelni az esélyeket. A papírforma pedig arra való, hogy érvényesüljön. A folytatásban a meccs részletes jegyzőkönyve osztályzatokkal, utána pedig a tudósítás olvasható a mérkőzés másnapján megjelent La Gazzetta dello Sportból. Az írás alatt  a gólokról készült videó látható majd, így azok is meglelhetik az örömüket ebben a posztban, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek olvasni.

JUVENTUS-LECCE 4-0 (2-0)
Stadio Comunale, 29252 (15088 fizető néző, 14164 bérletes) néző. Vezette: Coppetelli (Tivoli) 7.
Juventus: Tacconi 6.5 - Pioli 6.5, Cabrini 7, Bonini 6.5, Brio 6.5, Favero 6.5, Mauro 6 (70' Bonetti 0), Manfredonia 7, Serena 7, Platini 7, Pacione 6 (58' Briaschi 6). Edző: Trapattoni. Kispad: Bodini, Caricola, Pin.
Lecce: Negretti 5.5 - Vanoli 5.5, Colombo 6, Enzo 6, Danova 6, Miceli 6 (56' Luperto 6), Causio 6.5, Paciocco 5.5 (74' Morelli 0), Nobile 6, Palese 5.5. Edző: Fascetti. Kispad: Ciucci, Levanto, Garzya.
Gólszerző: Serena a 22. és a 43., Platini az 51. és az 57. percben.
Sárga lap: Briaschi, illetve Nobile.
Szögletarány: 7-7 (7-0)

A meccs rövid krónikája

A Laudrup és Scirea nélküli Juventus szétzilálta a lestaktikával felálló, és azt nagyon rosszul alkalmazó ellenfelét. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Lecce  rettenetesen tartalékos volt, több játékosát (Stefano Di Chiara, Pasculli, Raise, Barbas, Pionetti, Alberto Di Chiara) is nélkülöznie kellett. A 2. percben Brio fejesét kellett védenie Negrettinek, nem sokkal később Danova akrobatikus mozdulattal mentett Pacione elöl. A 18. percben még Serena helyzeténél tolta ki a leccei kapus a labdát, de nem sokkal később megérkezett a vezető gól: a már említett lescsapda teljesen becsődölt, miután Platini passzát követően Cabrini centerezett középre, az érkező Serena pedig közelről megszerezte a vezetést (1-0). Záporoztak a lövések Negretti kapujára, az volt a csoda, hogy a 43. percig valahogy kibírták az 1-0-val. De csak addig: Platini, Bonini és Serena volt a labda útja, a Juve középcsatára jobb lábbal, a mozdulatlan kapus mellett a jobb sarokba lőtt (2-0). A második félidő 12. percére beállt a 4-0-ás végeredmény, miután Platini lőtt két szabadrúgásgólt. Az első egy ballisztikus remekmű volt, a másik kissé szerencsés. Először szemben állva a kapuval a rövid sarokba csavart, majd oldalról úgy ívelt középre, hogy a takarásban lévő kapus nem tudott közbeavatkozni. A visszajátszásból jól látszik, hogy senki nem ért bele a labdába.

"Platini úgyis megállíthatatlan"

A Juventus ezzel a győzelmével négypontos előnyre tett szert a táblázaton, úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszott az üldöző Napolinál. A duplázó Serena pedig a góllövőlistán került az élre, ez azért volt különlegesség, mert ezt megelőzően utoljára 1983. december 21-én állt elő az a helyzet, hogy egy olasz játékos vezette (egyedül) ezt a listát. Akkor ez a játékos Paolo Rossi volt. "Nagyon örülök neki, hogy fontos gólokat szerzek, hiszen gyakran én rúgom az elsőt, és hát ez azért megkönnyíti a csapat dolgát" - mondta Serena a meccs után. "Nem fogok harcolni Platinivel a gólkirályi címért (a francia ekkor hétgólos volt - d.v.), nekünk ugyanis közös a célunk: győzelemre vezetni a Juvét. Az egyéni ambíciók másodlagosak. Egyébként sem lehetnének túlzott illúzióm vele szemben, mert ő már rutinos gólkirály, eddig háromszor nyert, szerintem ha beindul, senki sem előzi őt meg. Én meg nem vagyok egy gólvágó típus, korábban sosem szereztem egy idényben kilencnél többet, viszont a Juventusnál több a gólhelyzetem, mert Cabrini és Mauro remekül kiszolgálnak: az ő beadásaik igazi gólpasszok. A csapattáraim érdeme, hogy ennyire jól megy idén nekem. És persze Pellegrinié (az Inter akkori elnöke - d.v.), aki eladott engem a Juventusnak. Sok embernek kell még köszönetet mondanom azért, hogy megélhettem azt, amit még korábban sosem: a csapatommal vezetjük a tabellát, én pedig első vagyok a góllövőlistán. A mai sikerünk Trapattoni érdeme, aki egész héten azt sulykolta belénk, hogy nem szabad dekoncentráltnak lennünk. Megvolt az esély arra, hogy kiengedünk, hiszen most nyertük meg a Világkupát. Féltünk ettől. Most felszabadultan mehetünk karácsonyozni, de aztán újra koncentrálni kell az erőinket, hiszen a Sampdoriával fogunk játszani. Kötelességünk megfelelően lezárni ezt az évet. A Lecce jól játszott ma, talán túl jól is ahhoz képest, hogy a kiesés ellen harcol. Az első gólom volt talán a legszebb, amelyet eddig a Juventus mezében lőttem. Az üldözőink közül a Napolira nagyon figyelnünk kell, mert nem fogják feladni."

A körbeautóztatott kupa

A Juventus úgy döntött, hogy immár Torinóban is megünnepli a szurkolókkal a Világkupát, így a mérkőzés előtt egy nyitott autóval körbevitték a trófeát a Comunaléban. A Juventus sikeres évet zárt, erről nyilatkozott Gianni Agnelli: "Sportszempontból 1985 fantasztikus volt a számunkra. Mindent megnyertünk. Mindent, amit akartunk. A célunk, hogy mindezt 1986-ban is megismételjük. Nem hinném, hogy Platininek ez az utolsó szezonja nálunk, szerintem nem hagy el bennünket. Serenával elégedett vagyok, dolgozott benne a düh, hiszen már november 10-e óta nem rúgott gólt. Most meg rögtön kettőt. A második különösen tetszett." Agnellit másról is megkérezték. Például arról, hogy mit szól ahhoz, hogy Silvio Berlusconi megvásárolja a Milant. "Örülök, hogy meglépte ezt, már régóta érlelődött benne a döntés. Gyakran beszélgettünk, ekkor mindig elmondtam neki, hogy vállalja el az elnöki posztot, hiszen egész életében Milan-drukker volt. Azt javasoltam, hogy szenvedéllyel közelítsen a focihoz. Nem kell sok tanáccsal ellátni, mindig tudja, hogy mi a dolga: máris az átigazolásokon töri a fejét. Rögtön megkért arra, hogy adjam el neki a legjobb játékosunkat, Bonipertit. Más neki nem kell, csak és kizárólag ő."

Trapattonit is meglepte a csapata

A Juventus edzője, Giovanni Trapattoni sem számított ilyen meccsre és egy ennyire jó őszi idényre: "Valóban tartottam a mai találkozótól. Tartottam tőle, mert féltem, hogy Tokió hatása még ott lesz a fiúkban. A túlzott eufória bizony könnyen bajt okozhatott volna. Kiünnepeltük magunkat, de aztán tudtuk, hogy mi a dolgunk. Nem igazán számoltam azzal, hogy ilyen simán fogunk nyerni. Egy pillanatig sem lazsáltunk, egy másodpercig sem dőltünk hátra. Kilencven percig irányítottuk a játékot, igazán éretten fociztunk. Ha bizonyítanunk kellett, hogy megérdemelten állunk a bajnokság élén, hát most bizonyítottuk. Ez az idény eddig felülmúlta az összes várakozást. A Juventus még engem is meglepett, pedig én vagyok az edzője. Nem véletlenül vezetjük a táblázatot, és ez a tény nyugtat meg leginkább."

Manfredonia szerint nincs titok

A Juventus középpályása szerint elsősorban a hozzáállásban kell keresni a csapat sikerét: "Nincs titkunk. Semmilyen titok nem létezik. Egyszerűen alázatosak vagyunk még az utolsó helyezett ellen is. Kevesen tudhatják magukénak ezt a képességet. Végig koncentrálunk, sosem adjuk fel. Nem könnyű, de eddig még mindig sikerült." Cabrini: "Szeretnénk a Sampdoriát is legyőzni, és így befejezni az évet. Pontrekorddal akarjuk zárni 1985-öt, ahogyan 1976-ot is pontrekorddal zártuk. A különbség annyi, hogy most nincs olyan ellenfelünk, mint az akkori Torino, akikkel nagyon komoly csatát vívtunk a következő év tavaszán. A Juventus tökéletesen működik, a csatáraink pazarok, a középpálya remekül szűr, így optimistán nézhetünk a jövőbe."

Causio visszatért a régi sikerek helyszínére

A Lecce edzője, Fascetti annak a tükrében értékelte a meccset, hogy sok hiányzója volt: "Mindent egybevetve nem panaszkodhatunk. Méltósággal kaptunk ki. Voltak lehetőségeink, amelyeket ha belövünk, akkor lett volna egy kis sikerélményünk. Meg sem fordult a fejemben a lemondás lehetősége. Naívak vagyunk, ha azt hisszük, hogy az ilyen idegenbeli meccseken majd begyűjtjük a bennmaradáshoz szükséges pontokat. A Juve ellen különösen illúzió lett volna mást várni. A négy bekapott gól Torinóban benne van a pakliban. Sőt, ha az ellenfelünk nem áll le a második félidőben, akkor még többet is lőhettek volna. " 
Franco Causio, egykori Juve-ikon ezúttal ellenfélként tért vissza: "Köszönöm a közönségnek, hogy emlékeznek rám és megtapsoltak. Igazán szimpatikus volt. Kár, hogy a Juventus ennyire lendületes volt ma, mi pedig nem tudtunk ellenállni. Platini? Mint mindig, a Juve ma is sokat köszönhet neki. Bár ezúttal szerencséje volt, mert a második gólja nem tűnt tudatosnak."

A fordulót követően a Juventusnak 24 pontja volt, a Napolinak 20, a Rómának pedig 18. A bajnokságot a Juventus megnyerte, de majd erről később és jóval bővebben, hogy legyen miért olvasni minket a jövőben is.

JUVENTUS-LECCE 4-0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr68239002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vektra 2010.10.17. 15:55:29

úgy néz ki, lehet ma is meg lesz a közte 4

286390 2010.10.17. 17:12:08

Meg is lett. Kezdhetek aggódni. A Bologna-Juventus múltidézőjében egy Bologna-győzelemmel zárult meccsről fogok írni.

Indedyshedgig 2011.03.16. 07:56:07

Nice blog check out my arcade site! free games online
süti beállítások módosítása