bntemp

bntemp

Juventus-Geno(v)a: képes múlt

2013. október 26. - s4tch

Az olasz labdarúgás történetében óriási múltra tekintenek vissza a Juventus és a Genoa közötti összecsapások. A két csapat torinói kalandjai 1905-ig nyúlnak vissza. Ezúttal is - új szokásunkhoz híven - 10 fotón keresztül elevenítünk fel 10 mérkőzést az eddig hatvankét, Juve pályaválasztásával megrendezett bajnoki találkozójukból.

Az olasz labdarúgás történetében óriási múltra tekintenek vissza a Juventus és a Genoa közötti összecsapások. A két csapat torinói kalandjai 1905-ig nyúlnak vissza. Ezúttal is - új szokásunkhoz híven - 10 fotón keresztül elevenítünk fel 10 mérkőzést az eddig hatvankét, Juve pályaválasztásával megrendezett bajnoki találkozójukból.

1. 1931. március 22.: Bacigalupo, a Genova sapkás kapusa jön ki egy beadásra a Juventus 4-1-es győzelmével végződött mérkőzésen. Abban az időszakban teljesen bevett szokás, hogy a kapusok sapkát viselnek meccs közben. Ez az egységes olasz bajnokság, a Serie A második éve: a Juventus megnyeri, és ezzel kezdetét veszi a sorozatban öt scudettót hozó “Quinquennio d'oro” időszaka. A rangadóra kilátogat II. Umberto savoyai herceg is (későbbi utolsó olasz király), aki ebben az időszakban Torinóban él.

 

 

 

 


2. Traverso, a Genova kapusa jön ki egy Juventus-szögletre 1933. november 19-én. Sok sikerélménye egyébként nincs, mert csapata nyolc gól kap, és csak egyet lő. A Juventus bajnok lesz, a Genova 17., így kiesik.

 

 

 

 

 

3. 1941. november 2.: már javában folyik a második világháború, a keleti fronton leesik az első hó, de a foci nem áll meg. Egyik oldalon a háború hírei, a másikon pedig a hétvégi Serie A összecsapásairól szóló tudósítások és fotók. A hátborzongató kettőség idején játszott Juventus-Genova találkozón Riza Lushta, a Juventus albán származású légiósa szerez vezetést a 39. percben, de a vendégcsapat - tizenegyesből - a 60. percben egyenlít.  A Juventus a 4., a Genova a 6. helyen végez.

 

 

 

 


4. 1950. február 26.: Muccinelli lövése hamarosan a kapuban köt ki: ezzel lesz 2-0 az állás a végül 6-1-re végződő mérkőzésen. A Genoát az 1. képen már látott sapkás kapus, Manlio Bacigalupo edzi: testvére, Valerio Bacigalupo a “Grande Torino” tagjaként a supergai szerencsétlenség (1949) egyik halálos áldozata. A Juve megnyeri a bajnokságot, míg a Genoa - a Pro Patriával holtversenyben - a 11. helyezett lesz.

 

 

 

 


5. 1957. szeptember 22.: Drámai mérkőzés Torinóban: a Juventus 2-0-ás hátrányból fordít, a győztes gólt Charles lövi a 86. percben - a társak őt ünneplik. A Stadio Comunaléba kilátogat az éppen eltiltását töltő Puskás Ferenc, aki barátjára, Bonipertire kíváncsi. Puskás így értékel a lefújás után: "A Genoa helyezését hűen tükrözte a játékfelfogása: gyakorlatilag nem volt taktikájuk, csak ölték a focit. A legjobban Boniperti és Sivori játéka tetszett. Charles fantasztikus adottságokkal rendelkezik, ezt a győztes gólnál is bizonyította. De a legnagyobb hatást rám Nicolé tette, akiben egy fantasztikus játékost ismerhettem meg." A Juventus a bajnokság végén megszerzi a 10. bajnoki címét, a Genoa (ötös holtversenyben) a 12. helyen fut be.

 

 

 

 


6. Dell’Omodarme szerez vezetést 1965. március 7-én a Juventusnak. Az első félidő utolsó előtti percében esett gólt után a második játékrészben a Juve földbe döngöli a Genoát: még hatot lő, így a végén 7-0-ra győz. A Juventus a 4., a Genoa a 16. a bajnokság végén.

 

 

 

 

 

7. Michel Platini megszerzi a vezetést 1984. január 7-én a Genoa ellen a 23. percben - a meccs 4-2-es hazai győzelemmel zárul. Sporttörténelmi jelentőségű gól ez: Platini hét, egymást követő mérkőzésen is betalál, ezzel beéri az erre vonatkozó ranglistán vezető Bettegát és Rossit. A következő fordulóban a Juventus az Ascoli ellen 0-0-át játszik, az utána kövektező hét fordulóban azonban Platini ismét mindannyiszor (!!!) betalál. A francia végül gólkirály lesz, a Juve pedig bajnok. A Genoa viszont kiesik, és évekig nem is jut vissza a Serie A-ba.

 

 

 

 

 

8. 1991. február 20.: 1937 után nyer ismét (és azóta is utoljára) Juve elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen a Genoa, Skuhravy képen látható góljával. “A szünetben lementem az öltözőben, és meghallgattam, hogy Maifredi mit mond a játékosainak. Érthetően beszélt, mégsem valósult meg semmi a folytatásban…” - nyilatkozik Gianni Agnelli a lefújás után. A Juventus 7., a Genoa 4. lesz. Ugyanezen a napon menesztik Cesenából Marcello Lippit.

 

 

 

 

 

9. 1994. december 18.: hosszú ideig ez az utolsó Juventus-Genoa mérkőzés a Serie A-ban, amelyen - óriási meglepetésre - a vendégek egy láthatatlan Galante góllal válaszolnak Ravanelli vezető találatára.   A Juventus elöljárói tiltakoznak, Vialli viszont higgadtan nyilatkozik: “Biztosak voltunk benne, hogy a labda nem haladt át a gólvonalon. A játékvezető a megérzéseire hagyatkozott, meg sem kérdezte a partjelzőt. Mindegy, ez van, el kell fogadnunk az ítéletet. Igazság szerint ez nem a mi napunk volt.” A Juventus megnyeri a bajnokságot, a Genoa - rájátszás után - kiesik.

 

 

 

 

 

10. 1994 után az első Juventus-Genoa, de ez sem az első osztályban, hanem a Serie B-ben. 2007. április 21-én a Juventus 3-1-re győz: Trezeguet a Juve harmadik találatát ünnepli. Ezen a meccsen szerzi Giorgio Chiellini élete első gólját a Juventus mezében, az áldozat a Juventus jelenlegi harmadik számú kapusa, Rubinho. A bajnokság végén mindkét csapat feljut a Serie A-ba.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr708240900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása