bntemp

bntemp

Oroszlánkirály vs. Woody Woodpecker

2013. június 04. - s4tch

Bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, valójában a Juventusnak már megvan az első nyári igazolása. Fernando Llorente ingyen érkezik, a fizetése (ezért is) a második legmagasabb lesz a csapatban, és azért jön, hogy a Juventus legnagyobb gondját, a gólokat egyenletesen szállító csatár hiányát megoldja.

Megjelent egy egészen kiváló poszt a nagyszerű Whoscored-on (aki nem ismerné az oldalt, elsősorban futballstatisztikákkal foglalkoznak, de néha levonják a konzekvenciákat, és megpróbálják értelmezni őket – általában sikerrel), amiben a szerző azt boncolgatja, Llorente-e az a játékos, aki biztosítja az öklözőzsírt a Juve ernyedt támadásaihoz. Megfordult a fejünkben, hogy simán csak lefordítjuk, de úgy döntöttünk, többet teszünk ennél. Kommentáljuk.

Bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, valójában a Juventusnak már megvan az első nyári igazolása. Fernando Llorente ingyen érkezik, a fizetése (ezért is) a második legmagasabb lesz a csapatban, és azért jön, hogy a Juventus legnagyobb gondját, a gólokat egyenletesen szállító csatár hiányát megoldja.

Megjelent egy egészen kiváló poszt a nagyszerű Whoscored-on (aki nem ismerné az oldalt, elsősorban futballstatisztikákkal foglalkoznak, de néha levonják a konzekvenciákat, és megpróbálják értelmezni őket – általában sikerrel), amiben a szerző azt boncolgatja, Llorente-e az a játékos, aki biztosítja az öklözőzsírt a Juve ernyedt támadásaihoz. Megfordult a fejünkben, hogy simán csak lefordítjuk, de úgy döntöttünk, többet teszünk ennél. Kommentáljuk.

A szerző valójában nem mond ítéletet, de sokkal pozitívabbnak látja az esélyeket, mint néhányan. Bár a címet nevezhetjük ítéletnek, hiszen Llorente: a megfelelő ember a Juve számára cím után nehéz negatívan állni a poszthoz. Azzal kezdi, hogy felidézi, miként lett Llorente Caparrós edzősködése idején igazi klasszissá, és hogyan fejlődött a játéka addig, míg már távolról sem tekinthető egyszerű bójacenternek.

Erre mi azt mondjuk, szerintünk a statisztikák alapján igenis bójacenternek tekinthetjük, hiszen nagyon kevés gólpasszt ad, gyenge a passzszázaléka, nem cselez hatékonyan és nem segít be a védekezésben sem. Ha ezek közül legalább egyben jó lenne – és a számok alapján nem minden 8. (!) gólját szerezné lábbal –, akkor nevezhetnénk sokoldalúbbnak, mint egy bójacentert.

A cikk folytatásában megtudjuk, hogy Bielsa alatt az Athletic a 3-5-2 és a 4-3-3 között ingázott, így nem véletlen, hogy a mindkét felállás csúcsaként szereplő Llorentéért Marotta már tavaly nyáron 16 milliót ajánlott. Európában és Spanyolországban is nagyon futott a szekér, élete legjobb szezonja (összesen 23 gól) után bekerült a válogatottba is, és az akkor 26 éves játékos valóban felért a csúcsra.

Igen, mi is attól tartunk, hogy az volt a csúcs. És bár azt adjuk, hogy nem az Albacetét és a Hercules Alicantét kitömve lőtt ennyit (Barca, Valencia, Atletico, Villarreal és Manchester United ellen is gólt szerzett), ettől a gólterméstől azért még így sem vagyunk elájulva. Tekintve, hogy elsősorban a spanyol bajnokságról beszélünk, nem az olaszról.

A legérdekesebb rész most következik. Megtudjuk, hogy Llorente passzszázaléka Bielsa alatt 62,9-ről 70-re javult, és míg 2011-ben 84-szer veszítette el a labdát rossz labdaátvétel (first touch) miatt, addig tavaly ez a szám 53-ra csökkent. Aztán jön az, hogy a Juventus lövései mindössze 36,1 százalékából találja el a kaput, és hogy Llorentének 6,1 lövésre van szüksége egy gólhoz, miközben a Juve többi csatárának: Vucsinics 10,7, Quagliarella 9,2, Matri 5,7.

A 70 százalékos passzpontosságnál a Juve összes jelenlegi csatára jobb. A szerző ugyan a posztban is leírja, hogy Llorente pontosságban még a Juve átlaga alá is képes lebukni (35,1%), de mégis azt hozza ki, hogy erősítést jelent a csapat számára.

 

A statok alapján csak Vucsinicsnél jobb

 

Holott a legfontosabb, amit a cikkhez mellékelt képről is le lehet olvasni, hogy Alessandro Matri valójában jobb csatár Llorenténél. Nagyjából ugyanannyi meccsen nagyjából ugyanannyi gól és gólpassz, ugyanannyi kapura lövés. Csakhogy Matri 44,2 százalékban jól céloz szemben Llorente 35 százalékával, a helyzeteit pedig 21%-ban váltja gólra, a spanyol pedig csak 12,4 százalékot tud felmutatni. És Matri ezeket a számokat nem Bilbaóban, hanem a Juventusban, és nem a La Ligában, hanem a Serie A-ban villantotta. Azon kívül olasz, három éve a csapatnál van, a felét keresi, mint amennyit a spanyol fog, és ha voltak is gyengébb időszakai (néha elég hosszúak), láttuk már, mire képes jó formában. Llorentétől pedig csak reméljük, és biztosan nem is instant megoldás, hiszen egy éve nem futballozik, csak nézi.

A szerző szerint Llorente „komolyan hozzátehet a Juventus támadóerejéhez”, mert a csapat csak helyzetei 10,2 százalékából szerez gólt. Aztán hozzáteszi, mivel nincs játékban, kikerült a válogatottból, és így már július elsején csatlakozik is a csapathoz, ami azért pozitív, mert elkezdhet összeszokni a többiekkel (már aki marad...), és elkerülheti Elia sorsát.

Llorenténél ugyanez a helyzetkihasználási százalék ugyebár 12,4, és már eleve nem jó ómen, hogy egyáltalán elhangzik a posztban Elia neve.

Én őszintén szólva azt gondolom, a Juventus előrébb lenne, ha Llorente helyett Matriba helyezne nagyobb bizalmat. Nem ismerem eléggé a játékost, hogy véleményt mondhassak róla, kevésszer láttam játszani ahhoz, hogy megítéljem. Ezért inkább azt csinálom, hogy becsukom a szemem, és megpróbálom megfogalmazni, minek örülnék a legjobban, ha igaz lenne.

Llorente egy kétszer gyorsabb, háromszor ügyesebb, és négyszer fiatalabb Luca Toni, aki igazi Hegyomlás Grosberger az ötös környékén: nem lehet ellökni, ha pozíciót fog, befejeli, mint a szart. Fújnak róla egy valag büntetőt, mert mindenki a nyakába fog csimpaszkodni, és lekészít lövésre legalább 5-6 gólpasszt Vidalnak, amikor a kapunak háttal állva megtartja a zsugákat. Ha védekezni nem is tud, a letámadásban nagyon is használható, azaz bírja szuflával a labda hajkurászását, képes szabályosan labdát szerezni, és nem ver tanyát az utolsó védő vonalában. Azt szeretném, ha ilyen lenne. Sőt, abban bízom nagyon, hogy ilyen lesz.

Aztán majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr438240680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

335361 2013.06.04. 15:38:03

Legalább jóképű.

318227 2013.06.04. 15:45:00

[keshudioo](#1328369): De Matri jóképűbb! :D

350492 2013.06.04. 16:16:37

Arra jó, hogy Matrival lehet rotálni. Ha a harkálynak nem megy (ilyenkor ugye a legsimább átadás is 15 méterre pattan el tőle), akkor be lehet hozni őt, akitől nagyjából ugyanazt lehet várni, mint Matritól. Más szóval mélységet ad a keretnek. Azért az elmúlt idényben a 4 csatár 4 különböző játékstílust képviselt. Tehát ha bójára volt szükség, akkor csak Matri állt rendelkezésre.

346364 2013.06.04. 16:27:01

Nagy kérdőjel, az biztos. Majd meglátjuk. Legfeljebb jövőre eladjuk a Monaconak 20 milláért.

350563 2013.06.04. 16:29:01

Azért nem nevezném bójacenternek, mert egyedül is képes - akár a semmiből - gólokat szerezni. Előrebocsátom hogy Llorente évek óta óriási kedvencem, így mérhetetlenül elfogult vagyok vele, de legalább elég sok meccsét láttam. A számokhoz mellé írva azt, hogy nem a Juventus csatára volt hanem a Bilbaoé, és a La Ligaban azért csak a két nagy csatáraként "egyszerű" gólt lőni, egyáltalán nem rosszak azok a számok. (valamint Matrinal vegyük már figyelembe azt, hogy szezononként egy 10 meccses sorozata van amikor jó, egyébként meg össze vissza rugdossa a labdát.Mindannyian láttuk őt az idei őszön vagy az azelőtti tavaszon. Nem véletlen, hogy szinte soha nem volt 10 gólnál erősebb szezonja) Egyébként nem csípem a statisztikákat, nincs is sok értelme összehasonlítani valakit aki egy csomót játszott balszélsőként vagy hátrébb a többieknél, azzal akinek 2011 őszén más dolga sem volt mint hogy a kipattanókat vágja be az üres kapuba, azzal aki az időszak nagy részét sérülésből lábadozva töltötte vagy azzal aki teljesen máshol játszik, és az idei szezonját tönkretették(valsz az idei húzza le a számokat). Aki látta Llorente 2011-12-es szezonját az láthatta hogy lehengerlő volt. Azzal a játékkal, és pusztán azzal hogy, erős, magas, jól tartja a labdát, megbízható a kapu előtt! új lehetőségeket és egyértelmű javulást jelentene. Szerintem nem az a kérdés hogy 2011ben sokkal jobb volt e Matrinal vagy Q-nál, inkább az hogy képes e az idei szezonja után összeszedni magát. Én attól tartok, hogy nem.

295377 2013.06.04. 22:10:30

sajnos vele nagyot bukhatunk. Kb. úgy fog járni sajnos, mint Secco szerzeményei, hogy idejönnek nagy fizuval, nem tudnak maradandót alkotni, utána meg senkinek nem lehet eladni, mert 4-4,5 millás fizuval kinek kell egy bukott ember? De ne legyen igazam. Remélem megmutatja, hogy igen is jó játékos. De ha jön Jovetic és Higuaín, ők sokkal többször fognak szerephez jutni. De pihentetés céljából jó lesz majd. Csak félő, ha majd ő játszik, akkor megint nem lesz aki a gólokat lője. De ne legyen igazam!

340339 2013.06.05. 10:10:33

Sziasztok! Barcás vagyok és évek óta az egyik nagy vágyam lett volna, hogy leigazoljuk Llorentét! Imádom a játékát és egyedül képes megoldani komplett védelmeket, és jól tud labdát tartani. Nagyon dühös voltam, hogy az EB-n egy percet sem kapott. Nekünk is jó lenne egy ilyen csatár szerintem. De azért Neymar érkezésével, most befogom a számat:) Mivel a Juventus mindig is közel állt hozzám, mert rengeteg szerethető és klasszis játékosa volt és jó focit is játszik általában, azért kívánom nektek, hogy Llorente vegye fel a tavalyi ritmust és remélem ez az elbarmolt éve nem hagyott mély nyomot benne. Szerintem fogtok még örülni az érkezésének, és ő is megérdemli, hogy egy ilyen szintű klubban is kipróbálhassa magát...

305241 2013.06.05. 10:40:06

Meglátjuk, mennyit ér ez Európában! Nem semmi a táblázat a jobb oldalon:D Ez marad a vége vajon?:D

350492 2013.06.05. 10:54:52

[Althedokan](#1330656): Nem tudom, de az Inter ígyis-úgyis 9.

334285 2013.06.05. 11:08:44

Ezt is összecsalta nektek Moggi! Szerintem az is fontos tényező, hogy a statisztikáit hol, milyen társakkal érte el. És itt nem arra gondolok, hogy biszem-baszom, pogácsa la liga hanem, valójában egy sokkal színvonalasabb bajnokságban volt meghatározó csatár. Rég nem beszélnék arról, hogy ott mennyivel könnyebb a csatároknak ott, mert annyi a különbség, hogy az olasz csapatok túl szarok ahhoz, hogy hasonló játékot nyújtsanak, még a Juvénak is nehezére esik tartalmas játékot nyújtani. Meg valamit azért letettek az EL-ben is, nem?

337297 2013.06.05. 12:25:43

És vajon lesz olyan emberünk, aki be tudja majd adni a bójához?

337297 2013.06.05. 12:26:02

*szélről

254781 2013.06.05. 13:04:56

jó, azért a statiszták annak megfelelően is alakulnak, hogy HOL játszik valaki (szép pl., hogy hány lövés kell egy gólhoz, de nem mindegy, honnan adod le azt a lövést). llorente már egy ideje tiplizni akart, ezért én a legutóbbi szezonját teljes mértékben figyelmen kívül hagynám, ami a juvés predikciókat illeti.

254781 2013.06.05. 13:07:15

[kingb](#1328516): van értelme a statisztikának, csak nagyon pontosan kell kontextusba helyezni. más kérdés, hogy ha egy cikk is pusztán a statokkal érvel (és nem kalkulálja bele a csapatok, ligák, stílusok közti különbségeket), akkor jogos rá úgy reagálni.

338554 2013.06.05. 14:52:51

Érdeklődve figyelem az elmúlt hetek eseményeit, valamint azok melegszívű kis közösségünkre gyakorolt hatását. Az elmúlt 2-3 évben mindenki (sokan, a legtöbben) azon sírt, hogy nem jött Torres, Dzeko, Agüero, Tévez, Lewa és még akikkel egyszer is szóba hozták a klubot. Elment vagy 160 millió a három év alatt, mikor is szinte következmények nélkül ki lehetne dobni 22-25 milliót a Higu-Llore párosra (vagy 30-at Jojóra, aki mellett a kora a legnagyobb érv), mégis megy a sírás, megint. Szerintem egyáltalán nem baj, ha csatártöbblet lesz idén, netán háromból egy besül, mert végre eljutott oda a Juve, hogy újra neves támadókat igazolhat. Ebben ugyan benne van a bukta, de engem most ez foglalkoztat a legkevésbé. Szívem szerint Matri és Q maradna, jönne 2-3 verőember támadó, Vuci-Gio mehet, vagy kapnak alternatív szerepkört előkészítőként, szélen, csak a kapu elé ne nekik kelljen érkezni a saját passzukra.

338211 2013.06.05. 14:53:46

Én roppant optimista vagyok a sráccal kapcsolatban. Amikor láttam játszani mindig nagyon csecse volt. Ha Conte feltüzeli és túl lesz egy jó alapozáson, akkor bízom benne, hogy ilyen fehér Drogba üzemmódba kapcsol. Igazából ha jövőre játszik Pepe, akkor már van valaki aki képes beadni. Nagyon remélem hogy a mester a 3-5-2-ről visszaáll 4-3-3-as taktikára, esetleg 4-5-1-re és akkor nem lesz gond. (Sajnos az idei taktika csak akkor működne igazán, ha jobb szélen Dani Alves vagy Cafú szaladgálna, bal wingbackben pedig Roberto Carlos vagy még inkább Nedved.)

295377 2013.06.05. 15:06:12

[kirakat](#1330601): Ámen!

348517 2013.06.05. 15:08:34

Bízom a baszkban, egy ilyen idény után, amikor folyamatosan cseszegették és alig engedték játszani, nagyon fog hajtani szerintem (persze remélhetőleg eredményesen teszi majd mindezt). "Bár hajlamosak vagyunk elfelejteni, valójában a Juventusnak már megvan az első nyári igazolása." - lehet, hogy ő az első, de a legnagyobb igazolása a Juventusnak kétségkívül Conte!

342302 2013.06.05. 15:09:17

Llorente biztosan nagyon motivált lesz. már egy éve arra vár, hogy csatlakozhasson a juventushoz, ráadásul a BL-ben is indulhat. nagy lesz a konkurencia, úgyhogy nem fog lézengeni ez 100%. A tachnikás spanyol fociból érkezik, egy olyan csapatból, akinek a játéka pörgősebb, mint egy serieA csapaté. gyorsabban kell gondolkodni, cselekedni, úgyhogy egy gyengébb színvonalú bajnokságban, hiába védekeznek jobban a csapatok, szerintem képes lesz számotokra megfelelő góltermést elérnie.

295377 2013.06.05. 15:11:15

[Althedokan](#1330656): Nem! A Juve első lesz! :D Amúgy 15-16-17. hely nincs. :D A Parma, a Roma és a Sampdoria hiányzik a tabelláról. :D

266801 2013.06.05. 15:30:57

[babo410](#1331276): kinek? :P 15-16-17 máskor sincs, helyhiány miatt, viszont nem az utolsókat spórolják le, hogy lásd, ki a kieső. Cavaniról nincs hír? Azt olvastam egy angol ajánlat kapcsán, hogy legszívesebben maradna Olaszországban. Azt meg nem tudom elképzelni, hogy akkor a Juve-n kívül máshova igazolna.

334250 2013.06.05. 16:11:45

Majd Pipita meglövi azt a mennyiséget, amit ez a fatökű nem tud (és sose fog tudni).

130350 2013.06.05. 17:27:24

miért írod, hogy egy éve nem focizik? játszik ez...idén 4 kemény gól a termése...de amivel nem értek egyet...Szerintem a két liga egyforma erős, a spanyol középcsapatok sem rosszabbak az olasz középcsapatoknál. Az Atletico idén nagyon gyenge volt, nem mindegy, hogy kik a kiszolgálók. szerintem a juvéban sokkal több esély van, és úgymond "könnyebb" ott sok gólt lőni. E tekintetben pláne szép Fernando termése. Én ahányszor láttam nekem jobban tetszett matrinál, de az is biztos, hogy a pályája már valószínűleg nem felfelé ível.

130350 2013.06.05. 17:27:26

miért írod, hogy egy éve nem focizik? játszik ez...idén 4 kemény gól a termése...de amivel nem értek egyet...Szerintem a két liga egyforma erős, a spanyol középcsapatok sem rosszabbak az olasz középcsapatoknál. Az Atletico idén nagyon gyenge volt, nem mindegy, hogy kik a kiszolgálók. szerintem a juvéban sokkal több esély van, és úgymond "könnyebb" ott sok gólt lőni. E tekintetben pláne szép Fernando termése. Én ahányszor láttam nekem jobban tetszett matrinál, de az is biztos, hogy a pályája már valószínűleg nem felfelé ível.

334188 2013.06.05. 17:54:10

[Jumpman23](#1331314): Ha nem szívesen igazolna külföldre, az nem jelenti azt, hogy Olaszországon belül szeretne. Tehát akkor valószínűleg marad Nápolyban.(nagyon helyes) Nem tudom miért kell minden évben eladatni őt, ugyanúgy maradni fog ahogy tavaly is. [yayat24](#1331270): végre valaki kiemeli az előnyeit is annak, hogy a spanyol bajnokságból jön. Rég nincs olyan szinten az olasz foci, hogy tartanunk kéne attól, hogy nem fog beválni. Lásd Klose.

345333 2013.06.05. 22:29:41

[neuropa](#1331222): szívemből szóltál. teljesen egyetértek veled. én is a Q-Matri kettőst tartanám meg és melléjük jöhet llorente, jojo, meg higany. ha az utóbbi kettőből csak egy sikerül akkor vucit is megtartanám. de giovincoval csatárként semmiképp sem számolnék

346626 2013.06.06. 14:57:05

Llorentében megvan az a lehetőség, hogy húsz gól fölé menjen egy szezonban, mert a mostani keretből Vucinicnek még Lecce-ben!!!!!! sikerült ( az nagyon nem ma volt), Quagliarellanak meg még Udinesében(szintén nem mostani időkben sikerült ez a bravúr), míg Llorentének utóbbi négy idényből kétszer. Igazából az a kérdés szerintem nála hogy ez az idénye már a hanyatlásának kezdeti, szóval elérte e azt az időtávot amikor márcsak veszít játéktudásából( Lásd ilyen volt amikor Kaká elment a Real-ba)vagy csak a mellőzés miatt volt képes ilyen gyatra szezonra. A három legtöbbet emlegetett név közül, Joveticnek még egyszer sem sikerült elérnie a húsz gólos határt( 14 volt a legtöbb amit egy szezonban), Tevez-nek ez háromszor sikerült viszont nála is az a kérdés hogy nem e kezdett e el hanyatlani a góltermelés, Higuain-nak pedig kétszer, viszont hármojuk közül talán ő hozza az utóbbi négy évben ezt az átlagot és benne még van fejlődési lehetőség( mondhatnátok azt hogy a Realba kiszolgálták és csak bekellett pöciznie de itt is közel hasonló lenne a dolga és ő legalább nem is annyira bójacenter alkat.

346315 2013.06.06. 22:32:09

[PR27](#1334210): Higuaín a legutóbbi 5 szezonból minden sorozatot figyelembe véve 4x volt 20 gól felett. 2010-11-ben a műtéte miatt 4 hónapot kellett kihagynia, akkor nem jutott 20 gól fölé, csak 13-at lőtt ha jól emlékszem.:) Llorente szerintem jó lesz nektek ha formába lendül.:) Bízni kell benne.:)

316709 2013.06.12. 20:24:24

"Ezért inkább azt csinálom, hogy becsukom a szemem, és megpróbálom megfogalmazni, minek örülnék a legjobban, ha igaz lenne." A leírásod alapján Te egy új Ibrahimovicot vizionálsz,amire Llorente bajosan lesz elegendő.Persze volt már rá nem egy példa,hogy a Torinoi levegő cssodát tett pár játékossal.

295377 2013.06.13. 15:27:34

[Jumpman23](#1331314): Cavani maradna Olaszországban? Akkor a Napoliban szeretne játszani! Ez ezer százalék, hogy Cavani maradni szeretne!
süti beállítások módosítása