bntemp

bntemp

Egy valószerűtlen győzelem

2012. november 25. - s4tch

A San Sirót szereti a Juventus, mindig is így volt ez, amióta a stadion létezik. A már többször emlegetett, 1997-es, 6-1-es győzelem - bár nagy arányú - valamilyen szinten benne volt a két csapat akkori állapotában, amelyik meccset azonban most felidézünk, az az akkori formák alapján egy meglehetősen valószerűtlen eredményt szült: 1971. október 31-én a Juventus földbe döngölte a listavezető Milánt. Múltidéző, hosszú idő után ismét.

A San Sirót szereti a Juventus, mindig is így volt ez, amióta a stadion létezik. A már többször emlegetett, 1997-es, 6-1-es győzelem - bár nagy arányú - valamilyen szinten benne volt a két csapat akkori állapotában, amelyik meccset azonban most felidézünk, az az akkori formák alapján egy meglehetősen valószerűtlen eredményt szült: 1971. október 31-én a Juventus földbe döngölte a listavezető Milánt. Múltidéző, hosszú idő után ismét.

Az 1971-1972-es szezon 4. fordulójában rendezték meg a két legnagyobb olasz klub rangadóját: a Milan - kapott gól nélkül - 100 %-os volt, a Juventus pedig két győzelem mellett egyszer már kikapott (a Veronától, 1-0-ra). "A Juventus ma megmutathatja hogy mennyire érett" - írták október 31-én. Az újságok egyébként főleg Franco Causióra fókuszáltak, valami miatt úgy érezték, hogy ő lehet a főszereplő. A csapat edzője ekkoriban a Zeman-nagybácsi, Vycpalek volt, aki arra kérte az újságírókat, hogy ne tegyenek terhet Causióra: "Causio pszichésen nagyon labilis, érzékenyen reagál a kritikákra - még akkor is, ha azok a kritikák jogosak."

A meccsre bevételi rekordot jósoltak, 175 millió lírát. A Juve-szurkolók egy része már akkor is szervezetten utazott: 10 autóbusz indult el Torinóból, de ez csak a töredéke volt a többezres tömegüknek.

A két csapat összeállítása:

Milan: Cudicini, Sabadini, Anquilletti, Bissiolo, Schnellinger, Magherini, Sogliano, Benetti, Bigon, Rivera, Prati.

Juventus: Carmignani, Spinosi, Marchetti, Furino, Morini, Salvadore, Haller, Causio, Anastasi, Capello, Bettega.

Az első negyedóra semmittevése után a Juventus szerzett vezetést, a 17. percben: Causio beadását Bettega fejelte a rövid alsóba. A 28. percben aztán eljött az a pillanat, amelyet többen a modern, sarkazásos gólok ősatyjának tekintenek: Anastasi labdáját Bettega zseniális mozdulattal lehelte be a hálóba. A padlón lévő Cudicini aztán egy kirakati próbababa számára sem túlzottan nehéz feladatot jelentő Causio-lövést is benyelt. A második félidőben Bigon szépítése nem adott sok reményt a Milánnak, amely Anastasi találatával begyűjtött a negyedik gólt is hazai pályán. A vége 4-1, amely eredménnyel a Juventus pont a Torinót juttatta a táblázat élére. Üröm az örömben.

Láthatatlan Milan

A csodálatos Helmut Haller a meccs után elismerte, hogy a korszak egyik legmeghatározóbb olasz védőjének, a milanos Roberto Rosatónak a hiánya a Juventusnak komoly előnyt jelentett. Causio pedig szájában szivarral, hanyagul a homlokára engedett kalappal, két oldalán hostess-lányokat ölelgetve csak ennyit mondott: "A Milan ellen játszottunk? Nem tudom, én nem láttam őket." Az egyik legkellemesebb meglepetést okozó Spinosi egyszerűen leradírozta a pályáról Pratit: "A Verona elleni vereségünk után mindenki azt mondta, hogy ez a Juventus nem a bajnoki címért, hanem a kiesét ellen fog küzdeni. Az is nagyjából olyan komolytalan kijelentés volt, mint az, amely szerint már most miénk a scudetto."

A történelmi pillanat, száz és száz képzőművészeti alkotás megihletője.

Giampiero Boniperti klubelnök a 80. percben távozott a stadionból, így már nem láthatta Anastasi gólját. Az újságíróknak telefonos interjút adott: "Nagyon boldog vagyok, elsősorban Vycpalek miatt. Remekül fociztunk, de nem szabad, hogy beragadjunk ebbe a sikerbe. Bármikor előfordulhat egy újabb, veronaihoz hasonló botlás. Egyelőre csak örüljünk ennek a mai győzelemnek, de ne gondoljuk, hogy ezzel már meg is nyertük a bajnokságot." Pedig megnyerték.

A legendás Nereo Rocco, a Milan edzője csak ennyit mondott: "Kegyetlenül belenyomták az arcunkat a valóságba."

A mérkőzés összefoglalója:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr318240408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334309 2012.11.25. 10:59:12

az a sarkazás mintha juve-feature lenne, beugrott egyből 3-4 hasonló az utóbbi 10 évből is. köztük a világtörténelem legszebb felesleges gólja

338554 2012.11.25. 11:45:04

[benitoNST](#988186): "köztük a világtörténelem legszebb felesleges gólja" :')

347384 2012.11.25. 21:06:04

@benitoNST: Azt lampard lőtte NDK-nak 2010-es VB-n

348257 2012.11.25. 22:47:56

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél.

348650 2012.11.25. 23:22:33

Hülye vagyok, ezért inkább hozzá sem szólok!

342137 2012.11.25. 23:27:14

Ha Muntari gólját megadták volna!

343175 2012.11.26. 00:11:49

Ha Isla hónaljszőrét leborotválták volna!

338554 2012.11.26. 00:22:10

Hm, elég valószerűtlen volt, hogy győzzünk. Egy vérszegény 0-0 igazságosabb lett volna, mert ez a bordázás egy vicc volt, de legalább most befoghatják a pofájukat végre!

346514 2012.11.26. 09:39:26

Szerintem meg mi foghatjuk be a pofánkat végre. Mindenki odavolt, hogy lezúztuk a BL címvédőt, a szezon legjobb teljesítménye, ide nekünk az oroszlánt is, ha a Juve jól játszik, senki nem áll meg előtte, erre tessék... Pár héten belül már a második milánói horda szurkolóinak gratulálhatunk, mert teljesen megérdemelten vertek meg minket ismét. Úgy látszik, olyan teher volt a veretlenség, amit nem akarnak mégegyszer a nyakukba venni a drágalátos játékosaink, megízlelték a vereséget az Inter ellen és úgy tűnik, együtt tudnak élni vele. Szégyen-gyalázat volt ez a tegnapi mind a játékosok, mint az edzők részéről! Az ember úgy gondolná, hogy az ACC orvosság, de amit az Alessio, Carrera, Conte hármas elővezetett, abban nem volt köszönet... Ott van a keretben Lichti, aki a Chelsea ellen végre produkált, ott van Pepe, aki tavaly nehéz helyzetben nem egyszer tolta a szekerünket, erre becserélik Padoint, aki a keret legfogalmatlanabb játékosa. Cselezni nem tud, beadni nem tud, passzolni mondjuk nem passzolt rosszabbul, mint a többiek (Vidal, úristen...), de ez is inkább a csapat kritikája, semmint az ő dícsérete. Lehet szidni Q-t is, hogy mit képzel magáról, meg majd Conténak mondja, de tegnap igaza volt! Miért gondolta a díjnyertes edzői stábunk, hogy egy kétgólos bohóc, aki a gólszerzés fogalmát lassan már csak hallomásból ismeri előbb kiegyenlít, mint a legeredményesebb csatárunk? Mondjuk a 80. perc után becsípődhetett egy fanszőre, mert egyszercsak felébredt és kiegyenlíthetett volna kétszer is, de addig semmit sem csinált. Szóval ha Q nulla volt tegnap, akkor Vucinic -1. Az Asamoah-Pogba csere már csak hab volt a tortán... Halott a jobbszélünk, erre levesszük a balt is, bravo! Pogba rövidesen már a jobboldalon kolbászolt, Padoin hol előtte, hol mögötte álldogált, Vucinic kihúzódott a balszélre, Giovinco volt bent középen... Yepes helyében mondjuk úgy rúgtam volna fejbe Giót, hogy felszántja a térfelet a felezővonalig! Pofázni azt tud mindegyik... Nem baj, akkor most a sorsdöntő BL-meccs előtt, a torinó derbin lehet megfeszülni, mert még egy ilyet nem fog lenyelni a szurkolótábor, én legalábbis biztosan nem!
süti beállítások módosítása