bntemp

bntemp

Zeman és a Juventus

2012. szeptember 28. - s4tch

Zdenek Zeman az a nem Juventus-edző, aki a Juvéval kapcsolatban a leggyakrabban megnyilvánul. Többnyire nem az történik, hogy megy az utcán és beszól, hanem kérdezik, célzatosan, hiszen tudják róla, hogy mindig vevő egy kis mókára. A mostani posztban azokat a mérkőzéseket idézzük meg, amikor Zeman és csapata a Juventus ellenfele volt. Panaszkodások, folyamatosan. Okkal, ok nélkül.

Zdenek Zeman az a nem Juventus-edző, aki a Juvéval kapcsolatban a leggyakrabban megnyilvánul. Többnyire nem az történik, hogy megy az utcán és beszól, hanem kérdezik, célzatosan, hiszen tudják róla, hogy mindig vevő egy kis mókára. A mostani posztban azokat a mérkőzéseket idézzük meg, amikor Zeman és csapata a Juventus ellenfele volt. Panaszkodások, folyamatosan. Okkal, ok nélkül.

 

 

 

 

 

Zemanról talán sokan tudják, hogy - a pont 2002. május 5-én elhunyt - Cestmir Vycpalek volt a nagybátyja, aki játékosként és edzőként is szolgálta a Juvét: a kispadon két bajnoki címet (1972, 1973) szerzett a csapattal. Az ekkoriban még csak huszonéves Zeman élénken érdeklődött a Juventus iránt, rendszeresen a körkapcsolásokat hallgatta, és persze mindig kifaggatta a meccsek után a nagybácsit. Már edzői pályájának az elején újfajta gondolkodásmódot próbált behozni az olasz labdarúgásba: mellőzte az emberfogást, a zónavédekezésben, a lesreállításban és a dinamikus támadójátékban hitt. Ez a felfogás markánsan rátelepedett az általa vezetett csapatokra is. Magyarországon és a világon eddig egyedülálló módon összegyűjtöttük mindazon meccseket, amelyeken a Juventus játszott Zeman aktuális csapata ellen.

 

1. 1988.08.15.: Messina-Juventus 3-3

Az első egy barátságos találkozó volt. A tudósítások kiemelték a Messina nyitott védekezését, amellyel tucatnyi óriási helyzethez segítették a Juventust, de az sem véletlen, hogy ők is három gólt lőttek. Tipikus Zeman-féle meccselés. Duplázott az akkor még messinai Schillaci, és gólt szerzett az eltiltott Conte szintén eltiltott pályaedzője, Alessio is. Schillaci egy év múlva, a Serie B gólkirályaként igazolt a Juventushoz: a bemutatkozásakor elmondta, hogy sosem jött ki igazán Zemannal.

2. 1991.09.08.: Foggia-Juventus 0-1

Schillaci távozásakor már Zeman sem volt Messinában, hiszen a Foggiához igazolt, akikkel 1991-ben feljutott az első osztályba. Ekkor meccselhetett életében először tétre menően is a Juve ellen: Foggiában 1-0-ra nyert (természetesen Schillaci góljával) a Juventus. A lefújás után Zeman arról panaszkodott, hogy a gólt szabálytalanság előzte meg. Ez volt az első pillanat, amelyet deklaráltan a Juventus bírálatának szentelt. A Juvéval csúfosan megbukó Maifredi nagy Zeman-rajongó volt: az ő állítása szerint ha focit akar nézni az ember, akkor a Foggia meccseit kell választani

3. 1992.02.03.: Juventus-Foggia 4-1

 

Zeman már a meccs előtt üzengetett Trapattoninak (“Kíváncsi volnék, hogy mit mutatna, ha mondjuk az Ascolit kellene irányítania”, “Maifredi nem magától bukott meg a Juventusnál: megbuktatták”). A Juve két tizenegyest kapott a meccsen, Baggio mindkettőt belőtte (plusz még szerzett egy gólt, így mesterhármast ért el), a második büntető után - de nem amiatt - reklamáló Zemant kiállította Sguizzato játékvezető. A Foggia sajtócsendbe burkolta magát, Zeman sem nyilatkozott, az egyik játékosa, Shalimov viszont igen: “Nem tudom, miért ne lehetne beszélnem az újságírókkal. Egy remek Juvétól kaptunk ma ki, a második tizenegyesük talán véleményes volt, de az ilyen előfordul.”

4. 1992.12.13.: Foggia-Juventus 2-1

Eljött az első győzelem ideje. A történelem egyik legviccesebb bakija is itt esett meg: Torricelli valamilyen úton módon rossz szerelést kapott, és az előző idényben használt Juventus mezben játszotta végig a meccset. Ami probléma, mert akkor még más volt a mezszponzor.

5. 1993.05.09.: Juventus-Foggia 4-2

A végeredmény úgy alakult ki, hogy már 4-0-ra is vezetett a Juventus. Zeman elismerte, hogy az első félidőben gyengén játszottak, azonban úgy gondolta, hogy a harmadik és a negyedik Juve-gól szabálytalan volt. Tehát ott folytatódott minden, ahol bő egy éve abbamaradt.

6. 1993.09.12.: Foggia-Juventus 1-1

A később épp Zeman által doppingolással gyanúsított Del Piero pont ekkor mutatkozott be a Juventusban. A hazaiak már a 3. percben gólt lőttek Roy révén, de azt les miatt nem adták meg. Aztán Roy már valóban megszerezte a vezetést, Ravanelli pedig egyenlített. Zeman ezt mondta a meccs után: “Ha betalálunk a Juventus ellen, rögtön azon izgulok, hogy vajon megadják-e... Hiába, mi nem vagyunk egy Real Madrid. Azzal a góllal egészen másképpen alakult volna az eredmény.”

7. 1994.01.30.: Juventus-Foggia 2-0

Zeman megint nem hazudtolta meg önmagát: “Mindkét csapat csak szenvedett. Rosszul játszottunk, de ők sem voltak jobbak. Tipikus 0-0-ás mérkőzés az ilyen. Óriási hiba előzte meg az első gólt, hiszen a játékosaink lest reklamáltak, így megálltak. Szerintem is les volt, de a partjelző nem jelzett - ezek szerint nem úgy látta.”

Zeman nyáron otthagyta a Foggiát, és a Lazio kispadjára ült le.

 

8. 1994.12.11.: Lazio-Juventus 3-4

 

Del Piero pályafutásának egyik legfontosabb mérkőzése pont Zemant bosszantotta fel. Rambaudi góljával még 1-0-ra vezetett a Lazio, aztán Craverót (két sárga lap miatt) kiállította Bazzoli játékvezető. Ezután egyenlített, majd húzott el 4-1-re a Juventus, hogy a vége megint izgalmas legyen. Zeman ismét a játékvezetésben látta az okokat: “Az elején Peruzzit ki kellett volna állítani, amikor szabálytalankodott Casiraghival szemben a 16-oson belül. Ezzel teljesen másképpen alakulhatott volna a mérkőzés. Ráadásul Cravero kiállítása sem volt olyan egyértelmű. Az első sárga lapját egy olyan szabálytalanságot követően kapta, amilyet Marocchi is elkövetett, a Juve játékosát viszont nem figyelmeztette a bíró.“

 

9. 1995.03.08.: Lazio-Juventus 0-1

 

Az Olasz Kupa elődöntőjének első mérkőzése volt ez, egyúttal a hónapokig sérült Baggio visszatérése is, amely remekül sikerült: a 87. percben ő adta a gólpasszt Ravanellinek. Zemant is meghatotta a klasszis felépülése, de a nyilatkozat végére újra szájába vette a megszokott gumicsontját: “Nagyon örülök, hogy ismét a pályán láthatom Baggiót. A Juventus góljában elévülhetetlen érdemeket szerzett - bár szerintem les volt.”

 

10. 1995.04.11.: Juventus-Lazio 2-1

 

A kupaelődöntő visszavágója: Sousa öngóljával még 1-0-ra vezetett a Lazio a szünetben, aztán fordított a Juve - a győztes gólt Baggio 11-esből lőtte a 90. percben. A mérkőzés után Zeman nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak.

 

11. 1995.05.07.: Juventus-Lazio 0-3

 

A valaha volt egyik legszürreálisabb Juve-meccsen Baggióék, szinte levegőhöz sem hagyták jutni a Laziót, amelyben Marchegiani élete formájában védett. Majd a rómaiak az utolsó 20 percben berámoltak három gólt. Zeman a meccs végén a foci kiszámíthatatlanságáról és arról beszélt, hogy a Lazio megérdemelte a sikert. Ezúttal nem volt szó a bíróról (Nicchi egyébként tényleg hibátlanul vezette a mérkőzést).

12. 1995.10.29.: Lazio-Juventus 4-0

Zeman pályafutásának egyik legjobb meccse, amely után sokan a Laziót tartották a bajnokság egyik legnagyobb favoritjának. Zeman a sima győzelem után nem bírózott.

13. 1996.03.10.: Juventus-Lazio 4-2

0-2-ről állt fel a Juventus, a vezetést épp Conte szerezte meg. Zeman nem nyilatkozott a meccs után, viszont a Lazióban ekkor komoly belső harcok dúltak, Zeman pozíciója eléggé kérdéses volt. Még az első félidőben kiállították Casiraghit, aki beszólt a bírónak. Signori szerint valóban nem olasz kortárs költőktől idézett a csapattársa.

 

14. 1997.01.19.: Lazio-Juventus 0-2

 

A Zidane és Boksics nélküli Juventus úgy győz Rómában 2-0-ra, hogy még Zemannak sincs kifogása ellene. “Jól kezdtünk, aztán ajándékoztunk egy gólt a Juventusnak. Sem taktikailag, sem technikailag nem nyújtottunk túl jó teljesítményt, a párharcokat rendre elveszítettük” - mondta a meccs után. A bírót Messinának hívták. Ennek még lesz jelentősége.

 

Zemant egy hét múlva kirúgták, 1997 nyarán pedig átült a Roma kispadjára.


15. 1997.09.14.: Roma-Juventus 0-0

 

Zeman neutrális nyilatkozatot tett. Bár játékosa, Abel Balbo panaszkodott a bíráskodásra, edzője ezúttal nem szólt egy rossz szót sem.

 

16. 1998.02.08.: Juventus-Roma 3-1

 

Az igazi háború kezdete: rengeteg kétes meccshelyzet. A korábban már említett Messina nevű játékvezető az első félidőt jól vezette, a másodikban azonban halmozta a hibákat. A Roma két büntetőt reklamált, illetve egy elmaradt Zidane-kiállítást, a Juventus pedig azt, hogy a Roma gólja lesen született. “A Juventus azért nyeri meg a bajnokságot, mert jó csapat, illetve azért, mert segítik a bírók. Egyértelmű, hogy vannak támogatottak. Aki azt mondja, hogy mindenkit egyenlő mércével mérnek a játékvezetők, az hazudik.”

 

Tömegjelenet az 1998-as Juventus-Roma meccsen. Paulo Sergio megsimogatja Di Liviót

 

1998 nyarán nyilatkozott Zeman arról, hogy a dopping erősen jelen van a labdarúgásban, felhozva Del Piero és Vialli példáját. Innen indultak ki a Juventust érintő, és végül 2005 decemberében befejeződő eljárások, amelynek végén Riccardo Agricola csapatorvost és Antonio Giraudo ügyvezetőt felmentették a vádak alól.

 

17. 1998.11.15.: Roma-Juventus 2-0

 

A súlyosan sérült Del Pierót nélkülöző Juventus egycsatáros (Inzaghi) felállása nagyon kevés volt Rómában. 1-0-ás római vezetésnél Monterót kiállították. Zeman ezt mondta a végén: “Nem érzem, hogy ezzel a győzelemmel bosszút álltam volna a Juventuson.” Pedig biztosan tudhatjuk, hogy így érezte.


18. 1999. 03.21.: Juventus-Roma 1-1

 

A mérkőzés előtt a Juve-szurkolók petárdákkal és tojásokkal dobálták meg a Roma buszát - célpont természetesen elsősorban Zeman volt. Gianni Agnelli lesújtóan nyilatkozott róla: “Nem ismerem őt, csak annyit tudok, hogy Vycpalek a nagybátyja. Az a Vycpalek, akit mi mentettünk meg a csehszlovák kommunizmustól, így Zemannak hálásnak kéne lennie. Sosem szerződtetném őt le. Furának tartom, hogy a Roma és Sensi elnök mindig a bírókra panaszkodik. Eddig nyertek összesen 2 bajnoki címet. Gondolom, ha a bírók nem fújnak ellenük, akkor nyertek volna még 20-at. Ugyan már...” Zeman erre csak annyi mondott, hogy soha nem is lenne a Juventus edzője.

Ezután a Napoli következett, ahol pár pillanat alatt megégette magát. Viszont a szezonnyitón még ő ült a kispadon.

19. 2000.09.30.: Napoli-Juventus 1-2

 

Del Piero fantasztikus góljával fordított a Juve. Zemantól ezúttal csak egykedvű nyilatkozatra futotta, amelyben saját csapatát bírálta azért, mert az átengedte a területet a Juventusnak.

 

20. 2004.11.14.: Lecce-Juventus 0-1

 

A meccs leginkább arról marad emlékezetes, hogy állt a víz a pályán. Zeman néhány leshelyzetet reklamált. Megint Del Piero verte meg a csapatát.


21. 2005. 04.17.: Juventus-Lecce 5-2

 

Zeman a meccs előtt egy kézfogás erejéig összetalálkozott Moggival: “Üdvözöltük egymást, de azért nem ölelkeztünk. Valószínűleg sosem hívom meg egy kávéra, és alighanem ő sem fog engem.” Zemant egyébként végig szidták a Juventus-szurkolók. Erre így reagált: “Mindenki azt mondja, hogy Torino milyen civilizált város. Érdekes módon én mindig csak a civilizálatlan arcát látom.” A Juventus sem nyűgözte le, szerinte ugyanis a gólokból hármat egyszerűen ők ajándékoztak oda Capellóéknak.

 

"Zeman, úgy gyűlöllek mint a Torót" - lelátói hangulatkép a 2005-ös Juve-Leccéről


22. 2006.11.25.: Juventus-Lecce 4-1

 

A másodosztályban játszott bajnoki volt az utolsó alkalom, hogy Zeman a Juventus ellen irányította csapatát. A szurkolók ismét kikezdték őt, ráadásul érezhető volt a közte és Deschamps között meglévő, tagadhatatlan feszültség.

 

Hat év után Zeman ismét készülhet a Juventusra.

 

Jó szórakozást kívánunk!

 

(a bevezető szöveg melletti képen a Z-Man nevű figura látható - igen, mi ezt viccesnek gondoljuk)

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr408240322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

341537 2012.09.28. 18:22:02

Nagyon aranyos válogatás. A laziós éveit csak a történelemből ismerem, de amúgy elég fura figura. Vhol jópofa ez a szélmalomharca :) Remélem, elveritek a farkasokat

343871 2012.09.28. 19:13:56

ezt a gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek dumát mintha már az idény is elpattintotta volna :), hiába vén kecske már nem tud újat mutatni, szombaton el kell tiporni újra

346514 2012.09.28. 19:26:47

Herótom van ettől az embertől, emlékszem, még az angol nyelvű Eurosporton láttam egy riportot arról, hogy bírálja Del Pierót, és mivel már akkor is ő volt a kedvencem, jó tinédzser módjára gyűlölni kezdtem az arcát. :D Az unszimpátia azóta is megmaradt, szeretném látni a vén róka képét, ahogy lóg az orra a vereség után, szóval nekem ez az év meccse, sokkal jobban zavarna, ha nem nyernénk, mint a milánóiak ellen. Poén lenne, ha valamilyen bírói tévedés árán nyernénk, kamu tizenegyessel, lesgóllal, mert Z-man megérdemli. Ha viszont egy vereséggel még ki is rúgatnánk... Na de ne legyünk telhetetlenek.

340119 2012.09.28. 19:53:38

Signore Vercotti újabb remek posztja. Kell ennél jobb hangolódás? :) (Toricelli mezén még mindig röhögök. Azért az, hogy az idény majdnem felénél pályára lép a régi mezben… Készbaszdmeg . :DDD)

347794 2012.09.28. 22:07:52

A poszt fantasztikus,remélem Rizzoli leküldi Z-Man-t a pályáról valami zaftos csetepaté után.Egyébként Totti 4-es mutogatása után(pontosan nem tudom már mikor volt,elnézést érte előre is.)nem nagyon szívlelem a farkasokat,vágyom rá,hogy megleckéztessük őket.

346514 2012.09.28. 22:36:38

[chicharito74](#929590): a 2003-04-es szezonban történt, az a 4-0 jelentette kvázi a második Lippi-korszak végét, akkor vált ugyanis nyilvánvalóvá, hogy nem tudjuk tartani a lépést a későbbi bajnok Milannal és az ezüstérmes Romával. Az a Totti-mutogatás nagyon fájt, de a 2005-06-os szezonban visszadtuk nekik, 4-1 Romában (Zlatan utolsó igazán nagy meccse fekete-fehérben), azt hiszem, Chiello mutatta is a négyest. :) Aztán tavaly is négyet számoltunk a Romára, így holnapra csak annyit kívánok magunknak, hogy nyerjünk.

347794 2012.09.28. 22:47:17

@juventino_1897:Köszi a pontos és részletes mutogatósdit,valójában én is csak bízom benne,hogy Osvaldo nem ellenünk játssza élete meccsét holnap.Szerény győzelem is győzelem:-)

348105 2012.09.28. 22:59:19

grat a cikkhez, remek. Már nem tudom, hol, de olvastam,h Zeman eleinte még igencsak szimpatizált a Juvéval (vszínü pont a nagybácsi miatt) aztán ez a szimpátia kissé átalakult.... tudsz erről vmit Dino? Nem kell leküldjék a meccsen, 3-0nál a 60.percben lemegy magától is:)

348001 2012.09.29. 02:22:03

"Kissé" egyoldalú az írásod kedves cikkíró. Arról is beszélj, hogy minden amit Zeman összehordott az évek alatt, az mind beigazolódott. A dopping, a bunda, a telefonosdi Juve módra, amiért meg is kaptátok amit érdemeltek. "28 bajnoki cím + 2 telefonon (bizonyítottan)"

347168 2012.09.29. 08:44:01

[nagaben](#929659): Pazarul működik a trollmágnes... Milyen bunda, milyen dopping? Töriből egyes, leülhet! [chicharito74](#929604): A legutóbbi mutogatás után Lamelát 3 meccsre tiltották el :))))

347794 2012.09.29. 10:01:59

[HungarianMotorMouse](#929718): Hát a trollmágnes mindig jön:-).Lamela eléggé heves mérsékletű ifjú titán(szerintem egyébként nagyon tehetséges.),de ma nekünk ez csak jó lehet egy ilyen várhatóan feszült meccs előtt.Talán ma nyugodt szép játékkal nyerünk a farkasok ellen és nem lesz szükség semmi arcoskodásra.

275991 2012.09.29. 10:12:57

[nagaben](#929659): Nem tudom, hogy van e értelme szólni, de ha a kis görgődet feljebb tekered, akkor láthatod, hogy milyen blog is ez :) 2003-04-es szezonban is játszottunk a Zeman-féle Leccével, ha jól emlékszem, 11, ill. egy 4-3-as bukta

286390 2012.09.29. 10:32:58

[JuvePredal91](#929761): Abban az idényben Delio Rossi volt a Lecce edzője.

275991 2012.09.29. 10:37:40

[dinovercotti](#929774): Köszönöm, én emlékeztem rosszul! :)

337455 2012.09.29. 16:38:02

[juventino_1897](#929508): Huh, először azt olvastam, hogy "Heteróm van ettől az embertől". Már azt hittem, rossz blogon járok! :)

348001 2012.09.29. 20:08:59

[JuvePredal91](#929761): "Nem tudom, hogy van e értelme szólni, de ha a kis görgődet feljebb tekered, akkor láthatod, hogy milyen blog is ez :)" Tényleg nem volt értelme, nem is gondoltam hogy majd igazat adnak nekem egy Juve blogon. Hirtelen felhúztam magam a sok negatív hsz-en amit Zeman-ról írtak, nem is a cikken, mert az még olvasható, csak szimplán egyoldalú. Szerintem épp hogy az egyik legegyenesebb edző, szimpatikus, persze nem Torinóban.
süti beállítások módosítása