bntemp

bntemp

Átigazolási körkép 2.

2012. augusztus 15. - s4tch

Ahogyan ígértük, időnként rápillantunk a nyári mercato aktuális eseményeire. Az érkezőket rendre bemutattuk, a távozók után igyekszünk nem sírni, a lehetséges új játékosokat tiszta és meleg szeretettel fogadjuk. Pletykák, paktumok, pénz, próbálkozások, polémiák, Pirlo-pótlék: piaci panoráma.

Ahogyan ígértük, időnként rápillantunk a nyári mercato aktuális eseményeire. Az érkezőket rendre bemutattuk, a távozók után igyekszünk nem sírni, a lehetséges új játékosokat tiszta és meleg szeretettel fogadjuk. Pletykák, paktumok, pénz, próbálkozások, polémiák, Pirlo-pótlék: piaci panoráma.

Kezdjük ott, hogy bár a sokak által várt nagy durranás egyelőre elmaradt, a csapat körül komoly a nyüzsgés, a keret a világsztár érkezése nélkül is átalakult. A mai napig a Juventus felnőtt keretéhez új érkezőként Giovinco, Isla, Asamoah, Lúcio, Pogba, Boakye, Leali és Masi csatlakoztak. A klub végleg megvásárolta Caceres játékjogát, valamint kölcsönből visszatért néhány fiatal mellett Iaquinta, Felipe Melo, Motta, Pazienza, Ziegler, Jorge Martinez.

Nézzük először a kölcsönből visszatérőket! Iaquinta ügynökén keresztül ugyan többször is kifejtette, maradna és bizonyítana, ellenben Conte nem tart igényt a világbajnok csatárra. Jaki ebből a csapatból kiöregedett, a Delneri alatt mutatott hisztijeit mi is nehezen feledjük, a cesenai kirándulása sem győzött meg sokakat. Vele kapcsolatban a Fulham és a Parma érdeklődéséről lehetett hallani, mindkét csapat játékához hozzá tudna még tenni.

Melo a 2010-11-es szezon egyik értékelhető játékosa volt, többünket meg is lepett, hogy Conte tulajdonképp számításba sem vette a saját csapatában. A Galatasaray az egy év kölcsön letelte után nem élt opciós jogával, de fel sem merült, hogy Melo Torinóban marad. Viszont a törökökön kívül senki más nem jelentkezett érte, így a Galata még egy évre, 1,75 millióért bérbe veszi. A 22 milliós vételárához, sőt, a tavaly lekötött opciós árhoz képest is jelentős diszkonttal szabadulhatunk meg tőle, ha a törökök ezúttal élnek a 6,5 milliós vételi jogukkal. Vidal teljesen feledtette a gyogyós brazilt, így nem nehéz elköszönni tőle. Mottát a Bologna vette kölcsön, pénzügyi részleteket nem közöltek a felek, vélhetően nem rajta fog meggazdagodni a klub. Marotta egyik elhibázott húzása volt őt véglegesíteni.

Turkish job - török meló, ha-ha-ha!

A többi, kölcsönből visszakerült játékos sorsa egyelőre bizonytalan. Egy közös van bennük: vélhetően az elkövetkező bő két hétben új csapatot kell nekik találni. Pazienzáért a pletykák szerint Fiorentina-Torino közelharc dúlt, amiből mára már csak Torino kiscsapatának lelkes érdeklődése maradt: a hírek szerint ingyen vinnék kölcsönbe a játékost, úgy, hogy a fizetését is a Juventus állná. Nem is értjük, miért nem Pirlót, Vidalt és Chiellinit szeretnék hasonló konstrukcióban befogadni. A középpályás helyzetét nem könnyíti, hogy más érdeklődőről egyelőre nem tudunk, de mivel maga a több lehetőségre vágyó játékos is távozna, borítékoljuk, hogy Pazienza a szeptemberi fizetését már máshol veszi fel. A néhány edzőmeccsen is pályára lépő, jobb sorsra érdemes Ziegler helyzete talán egyszerűbb: őt korábbi csapata, a Fenerbahce mellett az Everton, Stuttgart, Sevilla trió is szívesen látná, de végül lehet, hogy a Benfica mezébe öltözik. Martinezzel kapcsolatban egyedül egy mallorcai kölcsön-szalmaszálat emlegettek, reméljük, nem ragad rajtunk a tehetségét Torinóban hatékonyan titkoló uruguayi.

Akkor a Man.Citynek mondott nemet

A pletykák közé szúrjunk be néhány tényt is. Egy félig sikeres és egy gyászos évad után elhagyott minket az új Pavel Nedved. Kraszicsot lelkesedése, góljai (a Lazio elleni utolsó percest sosem felejtjük), gólpasszai miatt hamar megkedveltük, aztán kiismerték az olasz edzők, Conte érkezése után pedig egyértelmű volt, hogy ebbe a Juventusba egyszerűen nem illik. A szöszi ügynöke nyáron többször világossá tette, hogy csak angol, spanyol, német csapatoktól hajlandó elfogadni jutalékát, de a szóban forgó 58 csapat közül egyik sem akarta a szerbet. Maradt a 7 milliót kicsengető Fenerbahce, ahol lehet, hogy Milos heteken belül újra találkozik a svájci szőkénkkel. Egy másik sikertelen szélsőt is elpasszolt Marotta: a tavaly kirobbanó őszt produkáló Krasziccsal ellentétben Elia egy percig nem találta a helyét Torinóban. Talán több volt benne egy láthatóan bizonyítani akaró, de csak a futásig és némi hisztiig jutó, éretlen játékosnál; Brémában bizonyíthat. Sok sikert nekik.

Miután nagyjából letisztult a keret, tulajdonképp két poszton várhatunk még mozgást. Egyrészt balbekkben nem vagyunk meg: a felkészülés alatt Ziegler nem győzte meg Contét, így ide még keresünk embert. Vagy a bergamói Federico Peluso, vagy pedig az udinei Armero lehet De Ceglie versenytársa. Elvadult pletykák szerint Kolarovot is megkörnyékeztük, de ennek nincs sok realitása. Armero gyors, felkészült, ügyes, fiatal játékos, passzolna a keretbe. Az Udinese egyik erősségének számít, bravúros lenne, ha Isla és Asamoah mellett őt is el tudná hozni Marotta.

Végül lássuk a legcinkesebb pozíciót. Bár Giovincót némi nevelési pénz kifizetése után visszavásároltuk, támadóval nem állunk jobban, mint egy éve. Del Piero 19 szezon után nem kapott szerződést (még mindig kamillázunk), Borriello kölcsönszerződése lejárt és remélhetőleg senki nem gondolta komolyan, hogy ő maradjon, így jelenleg a Giovinco, Vucsinics, Matri, Quagliarella négyessel rendelkezünk elöl. (Boakye vélhetően kölcsönbe kerül, pedig edzőmeccseken jól mozgott, lehet, hogy érdemes lenne megnézni, mielőtt elengednénk.)

Tavaszi hírek szerint erre a mercatóra Marotta 50 millió eurónyi költőpénzt kapott. A nyári egyenleg eddig szinte fillérre pontosan -30 millió, tehát még van egy huszasunk okosan gazdálkodni. Egy dolog szinte biztos: ez nem lesz elég egy ún. "top" csatár leigazolásához. A következő seft képzelhető el: Matrit 12 millióért eladjuk a Milánnak, Q-t elcseréljük Pazzinire, így lesz egy Pazzinink, valamint további 12 milliónk beszállni valakibe. (Mellesleg Pazzini a Sampnál együtt dolgozott Marottával, állítólag baráti viszonyt ápolnak, Matri milánói nevelés, így valamilyen szinten mindketten kicsit haza érkeznének.) Q-t és Matrit is sajnálnánk, mindkettő a szívünkhöz nőtt, ráadásul Matri még szemtelenül jóképű férfi is, de úgy tűnik, nem számol velük Conte kezdőként. Szóval a visszatérő kérdés a következő: kit vegyünk 30 millió körül? Elismételhetjük, hogy Cavani ideális lenne, de nem nagyon fér bele ebbe a keretbe, pláne a Szuperkupa után borítékolható, hogy De Laurentiis az élete árán sem engedné pont Torinóba. Van Persie vagy a MU-ban köt ki, vagy összeszedi magát a kedvéért az Arsenal, és néhány igazolással meggyőzik, hogy komoly célokért küzdhet Londonban. Azt azért jegyezzük meg, hogy egyes hírek szerint a hollandnak a fogadási botrány tette be a kaput, ha az nincs, lehet, hogy már nem kellene csatár után néznünk. Suarez sem lett könnyebb préda azáltal, hogy hosszabbított Liverpoolban. Benzemát sosem akarta eladni a Real, Higuaint meg sem környékeztük, Falcao árába rossz belegondolni, Messiről már a Tuttosport sem fantáziál...

Eltalált címlap

Az utóbbi hetekben nem forgat túl sok nevet az olasz sajtó. A korábban már emlegetettek közül Jovetics és Dzeko maradt benne a pixisben, hozzájuk csapták a napokban Fernando Llorente nevét. Az Athletic Bilbao saját nevelésű centere múlt héten jelentette ki, hogy nem hosszabbítja meg a jövőre lejáró szerződését, így a piac zárása előtt kész tények elé állította csapatát: vagy eladják még ebben a hónapban, ill. a téli, lényegesen visszafogottabb átigazolási szezonban, vagy egy fillért nem látnak belőle. A Bilbao és a játékos is torkosnak tűnnek: a klub masszív 36 millió eurót szeretne, a játékos állítólag nettó 5,5 millió eurós éves fizetésre vágyik. A Juventus lehetőségeit mindkettő meghaladja, de Marotta eltökéltnek tűnik, egyes hírek szerint egy 16 milliós ajánlattal már bejelentkezett a baszkoknál. Ugyan túl sok olyan spanyol játékost nem tudnánk felsorolni, akik sikeresek lettek a Serie A-ban (csatárból egyenesen zéró jut eszünkbe, José Maritól kezdve Portillón át Diego Tristánig mindenki megbukott), úgy tűnik, Llorrente erősítés lenne a Juventusnak. Igaz, nem egy meccseket egyedül eldöntő klasszis, de kellően gólérzékeny ahhoz, hogy a Vucsinics és Pirlo felől érkező labdákat az ötös környékéről bepofozza. Ezzel együtt jobban örülnénk Dzekónak, vagy a Beni által már megénekelt Joveticsnek. A mai La Stampa szerint Dzeko a legesélyesebb a sztárcsatár posztra - bő két héten belül kiderül, miként ver seggére Marotta annak a bizonyos 20-30 milliónak. Mindemellett még behúzhatjuk az Atalanta fiatal tehetségét, Gabbiadinit. Peluso miatt úgyis esedékes a két csapat találkozója, mialatt az U21-válogatott támadó is szóba fog kerülni.

Kinek szebb a tolla?

Két évvel ezelőtt a Juventus egy lyukas posztoktól hemzsegő, sem korban, sem minőségben nem egységes kerettel rendelkezett. A május óta a levegőben lógó csatárigazolás láthatóan nehéz szülés lesz, és egy Pirlo-helyettes sokak szerint még hiányzik ahhoz, hogy minden pozícióba legyen legalább két használható emberünk. Az előszezonban középhátvédként és Szundi posztján is reményt keltően teljesítő Marrone alkalmas lehet az alkalmi pót-Pirlo szerepre, szóval úgy tűnik, nincs más hátra: Beppe, hozz végre egy támadót!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr188240248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

340638 2012.08.15. 12:40:08

Jovetic-nak örülnék, csak nem erre a posztra. Így Llorente vagy Dzeko a nyerő. Nagy különbséget nem érzek, talán a bosnyák jobb, de a baszkkal is komolyat erősödnénk. És akkor egy mély kerettel és minden poszton megfelelő, sokoldalú emberrel rendelkeznénk, akik jó korban vannak, és többféle felállást is tudnak. Egyébként Marotta, hiába kritizálják sokan, így három év alatt szép csendben, a surranópályán csak összehoz egy bivalyerős keretet. Úgy hogy még volt pár homály igazolás is, mint Martinez meg Motta.

344520 2012.08.15. 13:04:54

Elviekben Llorentével meg is egyeztek a fizetéséről kapcsolatban. Ez 3,5 milliós szerződés 4 évre. Már csak a csapatoknak kell dűlőre jutni. Szerintem a max. 20 millió e lesz. Szintén lejáró szerződésű csatár, ennyinél többet nem kérhetnek. Ha jól olvastam Llorentét már nem is jelölték az Európa-liga-ba. Szundi helyettes nem kell, ott van Marrone és Pogba is. Mindkettő mélységi középpályás. A balhátvéd posztra új játékos. A Porto-i Alvaro Pereira-ért, viszont Conte meg Peluso-t szeretné. 2 hét múlva okosabbak leszünk.

346893 2012.08.15. 15:35:36

Állítólag megszereztük Poli-t, legalábbis a sinteres blog ezt már szinte tényként közli. Ez azért érdekes, mert korábban, szó volt róla, hogy a Fior szívesen látná, és Q-t is szóba hozták a Firenzeiekkel, remélem Marottának sikerül megszereznie Joveticet, az előbb említett 2 játékos bevonásával. Én a spanyolnak (baszknak) nem örülnék, mert spanyol és egy spanyol Itáliában rossz ómen. A sorrend nálam is: JUVEtic, Dzeko, (Pazzini), Llorente. Armero megszerzése valóban nagy bravúr lenne Marottától, de szerintem ebből "csak" Peluso lesz, nem véletlenül próbálgatják Kwadwo-t a bal szélen.

334188 2012.08.15. 16:45:25

[hirzer](#889782): "Egyébként Marotta, hiába kritizálják sokan, így három év alatt szép csendben, a surranópályán csak összehoz egy bivalyerős keretet. Úgy hogy még volt pár homály igazolás is, mint Martinez meg Motta." Azt azért tegyük hozzá, hogy nem kevés pénzből. Összességében nézve elég sok mellényúlás volt, és akik beváltak azok is jó pénzért kerültek ide, szóval én azért nem tartom olyan nagyra a munkáját. Áron alul csak Vidalt hoztuk, de neki is csak 1 év volt a szerződéséből. Viszont ott van Giovinco akinek 3szor annyiért vettük vissza a felét mint amennyiért tavaly eladtuk. Szóval azért akadtak baklövések is. Csatárnak meg a 3 közül nekem mindegy ki jön, jobb lesz mint az eddigiek. Bár azt azért kétlem, hogy a Q,Matri kettős közül mindkettőt eladnánk.

346514 2012.08.15. 18:37:41

Óriási baklövést követtünk el Verratti "elherdálásával" Pirlo-ügyben. A kölyök egész jól "suhogtatott" a PSG első meccsén, szinte pirlói labdákkal lepte meg a tékozló formában futballozó támadókat nem egyszer. Az is látszott, hogy taktikailag még nincs kész és egy, a Juvééhoz hasonló hármas középpálya közepén a védekező rsézt még nem tudja meggyőzően ellátni, igaz, Jallett nem Lichti, Alex nem Bonucci, Sakho meg pláne nem Barzagli, hogy Chiellóról és Maxwellről már ne is beszéljünk. Persze lehet itt a PSG anyagi lehetőségivel takarózni, de két konkrétumról tudok: 1. Verratti a Juvéba akart jönni 2. Egy ponton 13 milliót kértek érte, mi meg nem akartunk 8(?)-nál többet fizetni. Namost 13 millió egy ilyen potenciálú játékosért még akkor is bombaüzlet (lett volna...), ha Pogba ingyen jött. És Pirlo maga képezhette volna ki a "varázslótanoncot" az idény során. Bravó, Marrotta! Klasszis csatárunk megint nem lesz, nálam RvP és Cavani tartozik ebbe a kategóriába, Dzeko és Llorrente "csak" jó játékosok. A bosnyák a Bundesliga után Angliában is bizonyított, még ha a gólátlaga nem is olyan a City-ben, mint a Wolfsburgnál volt, de azért csak befejelte a 92. percben az egyenlítő gólt tavaly, azaz kiélezett helyzetben is lehet rá számítani. Llorrente egy évvel idősebb, rosszabb a gólátlaga és látványosan elfogyott a tavalyi szezon végére, ráadásul csak szűkebb pátriáján belül tudott úgy-ahogy bizonyítani. Pazzo abszolút Matri-Q kategória, Fabiónál egy évvel fiatalabb és inkább klasszikus középcsatár, cserének jó lesz. Matrival már én sem tudom, mit kéne csinálni, ha veszünk egy jó első számú éket, Pazzinival osztozni a csere helyén... Ennél a Milanban is jobb lenne neki és valószínűleg nem rajta fog múlni, de azért csalódott leszek. A balbunkó pozíciójában nem kell Armero, Asamoah megfelelő lenne. Persze ha a belső hármasban lenne rá szükség és De Ceglie éppen sérült, az pech, de ott lesz még Pogba, Isla és Marrone is, szóval... Amúgy is annyira ballábas, hogy a szél talán jobban feküdne neki, nagy gólokat pedig a jelek szerint onnan is tud akasztani. De ha a rohadék Palazzinak sikerül elmeszeltetnie Bonuccit és Pepét másodfokon, más gondunk is lehet még...

334188 2012.08.15. 20:57:04

Pörszi szerencsére a Mu-jé, 24 millió font, az kb 30 millió euró, úgy hogy jövőre lejár a szerződése. Szerintem, ez így sok érte, de ettől függetlenül örülök annak, hogy nem hozzánk jött. Bár az durva hogy pont a MU-ba, nem lennék Arsenal szurkoló.

345333 2012.08.16. 01:36:07

lehet h tévedek de zieglerrel sztem pont h megbékélt conte, mivel a hivatalos idei mezszámosztásnál a 16os boldog gazdája lett és ebben a kegyben se pazienza, sem jaki, sem martinez nem részesült habár a sajtó nagyon nyomja pelusot szal kitudja...

346607 2012.08.16. 13:13:15

Az csak véletlen egybeesés, hogy a tegnapi válogatott meccsen nem játszott egy Juvés sem? Remélem, nem is jutnak ki a VB-re...

338966 2012.08.16. 13:50:03

[daneeka30](#890411): szerintem a hétvégi szuperkupa döntő miatt nem játszottak. mivel pekingben volt, az úgy azért húzós lett volna.

346607 2012.08.16. 13:59:33

[gyrxx](#890439): Ahh, van benne valami, elvégre az észak-afrikaiak közül sem volt ott senki.

340638 2012.08.16. 15:11:09

[ForzaBianconero](#889880): Barza is simán áron alul volt (meg Pirlo is persze :)). Szóval voltak ott azért jó húzások. Az meg, hogy sok pénze volt, hát Secco is sokat költött, csak borzalmasan. Meg most pl. a MU sportigazgatója olyan hűdejó, hogy 30 millát adott az idős, lejáró szerződésű, üveglábú RVP-ért? Az arabok meg galaktikusék megvesznek mindenkit kilóra, ilyen környezetben pénz nélkül nem is lehet jól igazolni. A Giovinco-esetet sem látom teljesen így. Mikor elengedtük úgy tűnt, hogy semmi nem lesz belőle, az előző szezonja viszont egész meggyőző lett, így valahol jogos az ára. Ha simán kölcsönbe adjuk, akkor a Parma nem lett volna érdekelt, hogy játszassa. (Hozzáteszem ettől függetlenül, hogy nem vagyok biztos benne így se, hogy be fog válni, de az ára talán reális az előző szezonja alapján.) De egyébként ilyen mély részletekbe nem is mennék bele inkább, mivel mi csak a felszínt ismerjük, egy csomó apróságról nem tudunk, így számomra a végeredmény lényeges, az, hogy rövid időn belül olyan keretet hozott össze Marotta, aminek a bajnoki címet sokan előre odaadják még úgy is, hogy a sikerek fő okát, Contét még ki is csinálták. Persze kellett hozzá a hullarablók meggyengülése is, de az mindenképp szimpi, hogy minden posztra két, közel azonos képességű ember van. De nemsokára "meglátjuk, mennyit ér ez Európában!"

342620 2012.08.18. 10:43:43

Na, Lichti is Párizsba pakol?

343425 2012.08.19. 10:23:24

nem úgy tűnik: http://href.hu/x/icib
süti beállítások módosítása