bntemp

bntemp

A Bianconeri Blog bemutatja: Mauricio Isla

2012. július 06. - s4tch

Pörög az átigazolási piac, jönnek, és talán lassan mennek is a játékosok. Mi pedig ismeretterjesztő jelleggel igyekszünk közelebb hozni (sajnos csak virtuálisan) az új fiúkat a kedves olvasókhoz. Folytatva tehát az új játékosok bemutatását, ezúttal az Asamoah-hoz hasonlóan szintén Udinéből érkező Mauricio Aníbal Islát ismerhetjük meg egy kicsit jobban.

Pörög az átigazolási piac, jönnek, és talán lassan mennek is a játékosok. Mi pedig ismeretterjesztő jelleggel igyekszünk közelebb hozni (sajnos csak virtuálisan) az új fiúkat a kedves olvasókhoz. Folytatva tehát az új játékosok bemutatását, ezúttal az Asamoah-hoz hasonlóan szintén Udinéből érkező Mauricio Aníbal Islát ismerhetjük meg egy kicsit jobban.

A 24 éves Isla Chilében, az Universidad Catolica csapatánál kezdte a pályafutását, ahol még támadóként szerepelt. Ugyanakkor a magassága (pontosabban annak hiánya) miatt, és mert kevés igazán jó védője volt az ificsapatnak, hátrakerült a védelem jobb oldalára. Ott annyira jól ment neki a játék, hogy felkerült az első csapathoz, bár hivatalos meccsen nem lépett pályára, és végül visszakerült az ifikhez.

Az Udinese a 2007-es U-20-as vb figyelt fel rá (akárcsak Alexis Sanchezre), és a világbajnokságot követően le is igazolták - anélkül, hogy egyetlen felnőtt meccset is játszott volna. A chilei fiatalok harmadik helyen végeztek a tornán, és Isla volt az egyik legjobbjuk. A legjobb nyolc közötti, Nigéria elleni meccsen a sérülések miatt a védelemben, a középpályán és a csatársorban is játszott, és a hosszabbításban két gólt lőve segítette továbbjutáshoz a csapatát. Mintegy fél éves olaszországi beilleszkedési időszak után egyre több lehetőséget kapott Udinében, többnyire jobbhátvédként, de néha balbekk, és középső középpályás is volt. Pepe távozásával némiképp támadóbb szerepbe került, amihez csapata taktikai váltása is kellett: a 3-5-2-ben a középpálya szélén, wingback-ként rohangálta végig a meccseket. Illetve az is indokolta ezt a váltást, hogy az azon a poszton játszó Basta súlyosan megsérült, és másfél éves kihagyásra kényszerült. Igazából ekkor vált meghatározó játékossá, hiszen az adottságainak talán ez a felállás felel meg a legjobban.

Isla mondja valakire, hogy nagyfejű

Érdekesség, hogy előbb játszott felnőtt meccset a válogatottban, mint klubszinten: az U-20-as világbajnokság után ugyanis Marcelo Bielsa már szeptemberben lehetőséget adott neki a Svájc elleni barátságos meccsen, míg az Udineseben csak decemberben, egy kupameccsen mutatkozhatott be. A 2010-es vb-n mind a négy meccsen kezdő volt a chilei válogatottban, Honduras ellen ő adta a győztes gól előtti passzt. Visszatérő elem: a négy meccsen háromféle poszton is játszott.

Isla az Udinese játékosaként két ízben is eldöntött egy-egy, a milánói kék-feketék elleni meccset: 2009. áprilisában az ő öngóljával kaptak ki hazai pályán, míg tavaly decemberben már jó kapuba lőtte a mindent eldöntő gólt.

 

Gól Islától és zajszennyezés Madonnától

Teljesítményére több nagy klub is felfigyelt, és akár már egy éve is távozhatott volna, de akkor még a klub edzője, Guidolin kérésére megtartották, a mester ugyanis nem szerette volna, ha Alexis Sanchez mellett ő is távozik ugyabban az átigazolási időszakban. Pedig vitte volna a Liverpool, vagy az egyik milánói klub is.

Isla legnagyobb erőssége a sokoldalúsága: kapus és középcsatár kivételével gyakorlatilag már minden poszton megfordult (és játszott is ezeken a posztokon). Sok játékosnál ez akár még problémát is okozhat: nem lehet eldönteni, mi is az igazi posztja, nincs egy olyan szerep, amiben a legjobb, így a cserepadra szorul. Isla esetében a sokoldalúság és a több poszton szereplés viszont folyamatos fejlődést eredményezett, és lehetővé tette, hogy mindig hozzátegyen valami extrát az éppen aktuális szerepköréhez. A legjobban a jobb szélen érzi magát, mindegy, hogy a védelemben vagy a középpályán - sőt alkalmanként a három fős támadósor jobb oldalán is szerepelt. Vidalhoz hasonlóan jó értelemben vett agresszív, "harcos" futballistáról van szó, aki a gyorsaságával is kiemelkedik a mezőnyből. Gyengeségként és egyben veszélyként a téli térdszalagsérülését kell kiemelnünk: február óta nem szerepelt hivatalos meccsen, és ki tudja, mikor éri el ismét a régi formáját. A klub orvosai persze nyilván alaposan megvizsgálták, és a Juventus az alapján döntött, amit ők mondtak. A magassága esetleg problémás lehet a fizikai erőre építő ellenfelek ellen, hiszen 175 centijével nem egy óriás. Emellett az egylábasságát, a helyzetkihasználását említik hiányosságként. Hajlamos arra, hogy túlzottan elragadja a támadó szellem, ilyenkor az ellenfél kihasználhatja a mögötte kínálkozó területet - mondjuk, ha Conténél ebben nem változik, akkor hamarosan újabb súlyos sérüléseket szenvedhet.

Asamoah-hoz hasonlóan Isla is növeli a variációs lehetőségek számát, és erősíti a csapaton belüli versenyt. Bevethető Lichtsteiner helyén a négyvédős védelemben, vagy az öt tagú középpályán, de akár a csatársor szélén is játszhat, mondjuk Pepe helyén. Végső esetben pedig Marchisio vagy Vidal helyettese is lehet.

Aki pedig máris becézgetné Islát: a beceneve Huaso, ami nagyjából a chilei cowboyok/gauchok elnevezése - illetve volt egy híres ló volt, amely sokáig a legmagasabb lóugrás rekordját tartotta.

Ha valakit érdekelnek a legfrissebb hírek Isláról, akkor kövesse őt twitteren: https://twitter.com/#!/mauri_isla

 

Isla első hivatalos interjúja a Juventus játékosaként

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr948240194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334474 2012.07.07. 08:35:21

Az év igazolása. Sokszor láttam az Udineseben, és nem egyszer húzta ki a csapatát a gödörből. Lendületes okos technikás játékos, aki remekül passzol. Benne látom a legnagyobb előrelépést a tavalyi kerethez képest. A skillset és a mentalitás amivel rendelkezik tökéletes ahhoz, hogy leváltsa Pepe-t az első számú jobbszélső posztján. Így talán megcsodálhatunk néhány hatékony beadást is arról a posztról.
süti beállítások módosítása