bntemp

bntemp

Búcsú egy legendától és egy negatív periódustól

2012. május 19. - s4tch

A vasárnapi olasz kupa döntő előtt szinte másról sem lehet olvasni, hogy a meccs lezár egy 19 éves kapcsolatot, és ez lesz Del Piero utolsó meccse a Juventusban. Ugyanakkor a döntőnek van más szimbolikus jelentése is: egy esetleges Juve győzelem keretbe foglalná a 2006 óta eltelt időszakot.

A vasárnapi olasz kupa döntő előtt szinte másról sem lehet olvasni, hogy a meccs lezár egy 19 éves kapcsolatot, és ez lesz Del Piero utolsó meccse a Juventusban. Ugyanakkor a döntőnek van más szimbolikus jelentése is: egy esetleges Juve győzelem keretbe foglalná a 2006 óta eltelt időszakot.

A calciopoli óta eltelt időszak első nagy pofonját ugyanis a Napolitól kapta a Juventus, ráadásul pont az olasz kupában. A visszasorolást követően a klub és a szurkolók is arra készültek, hogy a sima visszajutás mellett a kupát is megnyeri a Juve, és egy év kihagyás után egyből a nemzetközi porondon szerepelhet.

A terv végrehajtása nem is indult rosszul: a Serie C1-ben szereplő, korábban majdnem megszűnő Martina ellen 3-0-ra nyert a nem túl meggyőző játékot mutató Juve. Az új szerzemények közül Bozsinov és Marchionni is góllal mutatkozott be, a harmadik találat pedig Nedvedé volt. Érdekesség, hogy csereként már pályára lépett Marchisio, míg De Ceglie a padon ült. A szurkolók a meccs apropóján szimpátiatüntetést rendeztek a klubnál maradók mellett, míg a távozók megkapták a magukét ("Capello egy zsoldos, Del Piero egy legenda").

Négy nap múlva a Cesena volt az ellenfél, és bár a jobbhátvédként szereplő Balzaretti öngól szerzett, Bozsinov és Del Piero (aki egy perccel a beállása után már be is talált) góljával fordított a csapat. Itt már a nyári pihenőből visszatérő Camoranesi és Trezeguet is pályára lépett - előbbi nem tűnt túl motiváltnak, és ezekben a napokban rendszeresen arról beszélt, hogy el akar igazolni.

Így ne rúgjunk büntetőt

Újabb négy nap múlva pedig, 2006. augusztus 27-én az első igazán nehéz ellefél, a Napoli várt a Juventusra a San Paolo stadionban. Chiellini góljával a Juventus szerezte meg a vezetést, de a hazaiak fordítottak (a Calaió gólja előtti szerencsétlenkedést bármelyik bohóc megirigyelhetné). Del Piero azonban hosszabbításra mentette a meccset, majd a vezetést is megszerezte. Az első gólja kifejezetten delpierósra sikeredett. Már úgy tűnt, hogy a Juve továbbjut, de a védelem újabb szerencsétlenkedése után Paolo Cannavaro egyenlített: jöhettek a büntetők! Ahol aztán bebizonyosodott, hogy a nyári zűrzavar után még nem sikerült rendet tenni a fejekben: a Juve első büntetője mindjárt ki is maradt. Az eredetileg kijelölt c. Zanetti helyett ugyanis Buffon állt a labda mögé (mintha egy sörmeccs lett volna...), és fölé rúgta a labdát! Deschamps, a csapat edzője utólag azt nyilatkozta, hogy senki nem akart elsőként lőni, Gigi viszont kifejezetten kérte a lehetőséget. Aztán hiába védte ki Dalla Bona és Cannavaro lövését is (az utóbbi amúgy óriási védés volt), mivel Marchionni is hibázott. Végül pedig a hetedik körben Balzaretti eldöntötte a továbbjutást: a bal felső sarok fölé bombázott, így 5-4-re a Napoli nyerte a büntetőpárbajt.

 

A meccs góljai igen idegesítő kommentárral - ajánlatos levenni a hangot!

A krónikához még hozzátartozik, hogy Camoranesi éppen az agyatlan napjai egyikét élte, és könyöklésért kiállították - amihez mondjuk a hazai játékos színészi teljesítménye is kellett a kétségtelen szabálytalanság mellett. A meccs képe alapján a Juventus védelme finoman szólva még nem állt össze, és többször is Buffon nagy védése mentette meg a csapatot a góltól. Ma már hihetetlen, de a három kupameccs alapján Chiellini és Balzaretti a leggyengébbek közé tartoztak.

 

A tizenegyespárbaj

 

Ez a meccs ez első volt a kudarcok sorában: ezután minden évben úgy indultunk el az összes sorozatban, hogy a győzelem a cél, de soha nem jött össze. Vasárnap este azzal, ha a bajnoki cím után a kupát is begyűjtenénk, eltörölnénk annak a 2006-os nápolyi estének az emlékeit, és tökéletesen zárnánk a falsopoli utáni időszakot.

A döntővel kapcsolatosan szinte biztos, hogy Conte ezúttal is a 3-5-2 mellett dönt, mint ahogy azt a két bajnokin is tette. A kérdés csak az, hogy ki pótolja a sérült Chiellinit és De Cegliét? A legvalószínűbb Caceres és Estigarribia játéka, bár utóbbi helyett akár Pepe is a csapatba kerülhet. Ez a pozíció vélhetően kulcsfontosságú lehet, hiszen a Napoli egyik legveszélyesebb embere Maggio, akit mindenképp meg kell állítani, akár úgy, hogy egy veszélyes bal oldali játékossal hátul tartjuk. (Ez történt az őszi 3-3-as meccs második fékidejében.) Elöl vélhetően a Vucsinics-Del Piero kettős kezd majd. A kapuban pedig - ahogy az a kupában megszokott volt az idén - Storari áll majd.

A Napolinál valószínű, hogy az ellenünk többnyire jól és eredményesen játszó Pandev kerül a csapatba Lavezzi helyén. Az eltiltott Gargano hiánya pedig jól jöhet, a helyére kerülő Dzemaili ugyanis más típusú (és szintű) játékos, mint az uruguayi.

Persze szinte mindegy, hogy ki játszik: a klubért, Del Pieroért, a szurkolókért és a Bianconeri Blog szerkesztőségéért a Juventusnak meg kell nyernie a kupát! Trieszthez hasonlóan a szerkesztőség nagy része ezúttal is a helyszínen szurkolja végig a meccset, így helyszíni beszámolóra is számíthat az oldal sok milliárd olvasója.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr428240148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

346588 2012.05.20. 00:08:49

"A visszasorolást követően a klub és a szurkolók is arra készültek, hogy a sima visszajutás mellett a kupát is megnyeri a Juve" Én akkor elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez ne így legyen. Ismerve az olasz csapatok (akkori?) kupához való hozzáállását, biztos voltam benne, hogy ez a kupa csak nekünk lesz fontos és ezért extra motivációval simán be is fogjuk húzni. Akkor nagyon nagy pofon volt, hogy kiestünk attól a Napolitól, aki ezt a meccset csak egy újabb övön aluli ütésnek szánta a földön lévő Juvénak, mert miután minket kivertek látványosan nem érdekelte őket a kupa, simán ki is estek a nem túl acélosnak mondható Parmaval szemben. Ha nem utáltam volna már akkor ezeket a maradónabérenc senkiháziakat, akkor tuti, hogy megutálom őket. Ezért is kell holnap megalázóan elkenni a szájukat.

337369 2012.05.20. 00:53:39

ma este remélem már focit is látok, meg jövő ilyenkor a wembleyben kellene szerepelni... az idei bl döntő bármelyik résztvevőjét is megbasztuk volna :) szerencséjük, hogy nem indulhattunk most... de bezzeg jövőre :) sanyinak meg fel kéne tennie az i-re a pontot mostmár. megérdemelné

270109 2012.05.20. 16:14:52

A Napoli stadionja a San Paolo, a Sao Paoloval majd jövőre találkozunk a klub vb-n a BL győzelem után.

339140 2012.05.20. 16:53:53

Vallást kellett volna alapítani a Föld névadójának, aztán az 1%-okból meg új szerződést kínálni neki... elbasztuk.

262910 2012.05.20. 17:02:51

[SzolnokJuve](#831739): köszi, javítva.

Kristóf 2012.05.21. 12:14:09

"Egy loboncos kölyökként érkezett. Nagy követelményeket támasztottak Vele szemben. Megkapta a 10-es számú mezt. Azt, amit olyanok hordtak előtte, mint Platini vagy Baggio. Utóbbi távozott a klubtól, a vezetőség annyira biztos volt az Ő tehetségében. Bajnokok Ligája-győztes és Világkupa-győztes lett Belőle. Mindenki az 1999-es Aranylabda egyik legfőbb várományosának tartotta... De jött az a sérülés. Majdnem egy évet hagyott ki. Senki nem hitte, hogy ezek után képes lesz ugyanazon a szinten játszani, mint addig. De megcsinálta. Mindig képes volt alkalmazkodni a játékhoz, mégis megtartotta saját stílusát. Volt, hogy mellőzték egy nagyképű svéd miatt. Volt, hogy csapatával együtt jogtalanul száműzték a másodosztályba. Ő mégis Önmaga maradt. A Lovag, aki hűséges az ő szíve Hölgyéhez. A Játékos, aki tiszteli a játékot, csakúgy mint az ellenfelet. Az ember, aki az őt övező tisztelet és megbecsülés mellett végig "ember" maradt. Nyolc alkalommal vezette bajnoki győzelemre csapatát. Egyéb címei, rekordjai szinte megszámlálhatatlanok. Nem ez volt az ideális szezon, sem az ideális búcsú számára. De nem ez a lényeg. Hanem amit tett. Minden, amit tett. A csapatért, a játékért. Egy loboncos kölyökként érkezett. És a klub egyik legnagyobb játékosaként távozik. Il Fenomeno Vero. La Leggenda." Grazie, Alex!

278403 2012.05.21. 15:26:02

Ezt is összecsalta nektek Moggi! A Moggi helyére pedig beilleszteném a De Laurentiis-t. Őszintén szólva, kíváncsi vagyok a meccs utáni elemzésre, mert ahonnan én láttam, onnan 3 tizenegyest nem kaptunk meg. Marchisiosat, Pirlo szabadrúgás utáni kezezést, meg a Q elleni fojtogatás miatt is 11-est kellett volna ítélni, nem pedig őt kiállítani. Ezen kívül sérelmezem, hogy Cavani nem lett már az 1. félidőben kiállítva, mert megérdemelte volna, 2-szer egymás után sárga lapos szabálytalanságot követett el, ezen kívül egyszer elrúgta a labdát a francba bőven sípszó után. Ugyebár Aronica kiállításáról nem kell beszélnem...
süti beállítások módosítása