bntemp

bntemp

Mit jelent a Moggi-ítélet igazából?

2011. november 10. - s4tch

Mély levegő. Egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy a disznó berántson magával saját közegébe (= moslékos dagonya) egy kis birkózásra, mert az csak neki lesz jó. A Moggi ítéletről lesz szó az alábbi posztban, de most egy kicsit más szemszögből, mint Dino – kommentelhetetlenné tett – posztjában. Meg fogjuk próbálni a cipőkötéssel, a mutatós órával és a boltban a visszajáró megszámolásával hosszasan harcoló siófoki lángossütők számára is érthetővé tenni, mi is történt pontosan, és hogy mit jelent igazából.

Mély levegő. Egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy a disznó berántson magával saját közegébe (= moslékos dagonya) egy kis birkózásra, mert az csak neki lesz jó. A Moggi ítéletről lesz szó az alábbi posztban, de most egy kicsit más szemszögből, mint Dino – kommentelhetetlenné tett – posztjában. Meg fogjuk próbálni a cipőkötéssel, a mutatós órával és a boltban a visszajáró megszámolásával hosszasan harcoló siófoki lángossütők számára is érthetővé tenni, mi is történt pontosan, és hogy mit jelent igazából.
A téma kiemelt fontosságú minden Juve-szurkoló számára. Az ember azt gondolná, ez evidens az olyan hozzászólóknak is, akik hébe-hóba a kommentablakba fröcskölnek valami ökörséget. De ők nem értik, pedig nagyon egyszerű ez. Csak azt kellene felfogni, hogy nekünk minden egyes mercatót, fordulót és bármilyen történést a 2006 tavaszi/nyári események határoznak meg. Minden arra vezethető vissza. És ugyanez ellenkező előjellel igaz az Inter-szurkolókra is, még ha ezt soha nem fogják belátni, akkor is.

Pontosan ennek volt köszönhető az, hogy Dino egyszerűen nem volt hajlandó kommenteket engedélyezni a posztja alá. Nem azért, mert fél a vitától, hiszen még a legelvetemültebb hozzászólók között sincs egy sem, aki vitába merne szállni vele. Csak nem akarta felhúzni magát azon, hogy zéró háttértudással, a témába vágó mindenféle saját tudás nélkül beböfögő idióták megkérdőjelezzék az általa leírtakat. Tehát nem az értelmesen vitát indítókról van szó, őket soha nem fogjuk sem moderálni, sem figyelmen kívül hagyni (mert van ilyen is).

Ennyit erről, lássuk most a lényeget.


Tulajdonképpen a calciopoli hozott össze annak idején Dinóval. 2007 elején elkezdtem írni egy e-bookot a témában, ami vértizzadós adatgyűjtés után kezdett el formát ölteni. Ez akkor még jobbára gyanúkból állt, hiszen azon a vonalon indultam el, hogy egy ekkora svindliből egyszerűen nem maradhat ki az olasz futball legnagyobb férge. És ahogy haladtam előre, egyre biztosabbá vált, hogy igazam van. Dinóval egy évvel később találkoztam először, miután váltottunk néhány levelet a témában, és hozzátett néhány tényt, adatot, újságcikket a félkész anyaghoz. Tőle tudok például Colonello Auricchióról, de sokat mesélt a menet közben megjelent „Juventus-szurkolók önvédelmi kézikönyve” c.  könyvből is, ami a calciopoli visszásságairól szólt.

Sajnos az említett e-book már soha nem jelenik meg, hiszen az abban leírt sejtéseket mára tényként kezelhetjük, ha hiszünk a Palazzi-jelentésnek. Ebben a már soha el nem készülő könyvben ugyanúgy leírtam azokat a dolgokat, amikről úgy gondoltam, egyértelműen bizonyítják a Juventus bűnösségét. Itt olyan dolgokra gondolok – amit nyilván a fotelből beröfögő Inter-szurkolók is pontosan tudnak – hogy Moggi Pisanu minisztert órákon át nyektette, hogy a pápa halála miatt ne halasszák el a Fiorentina elleni meccset, de például benne van az Agnelli házzal folytatott beszélgetés, amiben egy Maserati Quattroportét rendel „egy közös barátjuknak”.

Ahogy teltek a hónapok, persze a magunk keretei között megpróbáltuk ezeket az infókat a zinternetre csempészni. Abban nyilván hibáztunk, hogy sok alapvető dolgot evidenciának vettünk, és nem mentünk bele soha a taglalásukba De végül is mi nem független hírforrás vagyunk, hanem Juventus-szurkolók. Tény, az utóbbi időben – főleg a Palazzi-jelentés megjelenése óta, de még inkább akkortól, amikor Moggi ügyvédei előtúrták Facchetti és Moratti beszélgetéseit – nem szólt a fáma azokról a dolgokról, amikben kétségkívül sáros volt Moggi, illetve ilyen módon a Juventus. De hát miért is beszéltünk volna erről, hiszen ezeket mindenki tudta, megírták még a magyar újságok is.

A mi fókuszunkban érthető módon nem az volt, hogy miben volt vétkes a Juventus, hiszen ennek az ismeretéhez nem kellett energiát, időt áldoznia egyetlen egybites trollnak sem, egy kávé mellett elolvasható magyarul is. Mi inkább azzal foglalkoztunk, amit azóta a Palazzi-jelentés is megerősített: hogy nem csak a Juventus volt a bűnös, mégis csak őket büntették meg. És hogy az Inter (és részben a Milan) megússza az évtized legdurvább sportcsalását, miközben a Juventuson úgy elverik a port, ahogy csak lehet.

És ez, függetlenül attól, hogy a nápolyi ítélet minket is meglepett, továbbra is igaz. Semmi nem került megcáfolásra abból, amit eddig állítottunk, de még csak más megvilágításba sem helyez semmit. A Moggira (és társaira, például a csőártatlan Della Valle testvérekre) kimondott ítélet csak azért volt meglepő, mert elég komoly ellentmondás fedezhető fel közte és a Palazzi-jelentésben foglaltak között. Ott ugyanis kimondták, a Juventust nem kellett volna kizárni – szemben az Interrel és a Milannal. Az ügyészségi vizsgálat következtetései viszont kevesek voltak a Nápolyban kimondott ítélet enyhítéséhez, Moggit példátlanul súlyos büntetéssel sújtották. Ez számunkra (és ahogy Dino leírta, még a hírhedt antijuventinók számára is) meglepő volt, nem erre készültünk.


Ha úgy tetszik, tévedtünk. Nem számítottunk rá, hogy ez fog történni. De hadd kérdezzem meg: Moggi bűnösségének kimondása mennyiben tompítja a tényt, hogy az Inter és a Milan vezetői még Mogginál is durvábban gyakoroltak nyomást a játékvezetőkre (konkrét zsarolás és fenyegetés is elhangzik a beszélgetésekben)? Megsemmisíti azt a tényt, hogy a Juventus a calciopoli egyetlen áldozata, a semmivel sem kevésbé vétkes Inter pedig akkora győztese lett, hogy a klub legeredményesebb időszakát köszönheti neki? Facchetti halála és az elévülés miatt a Juventusnak soha nem fognak tudni igazságot szolgáltatni, az egyetlen visszamaradt kérdés csak annyi, hogy elveszik-e az Intertől azt a scudettót, amiért csak annyit tett, hogy saját káderével vezettette le az olasz futball történetének egyik legdurvább svindlijét.

Vitatkozzunk érvekkel, a fröcsögést – mindkét oldalét – ki fogjuk moderálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr678239796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

330110 2011.11.10. 14:13:39

@GPT: sokat segítettél nekem, köszönöm!

343008 2011.11.10. 14:15:28

AZ összes érintett csapatot ki kellett volna zárni és így nem lett volna vitaalap sem akkor sem ma. Viszont az a Juventus túlságosan erős volt, évek óta dominálta a bajnokságot... Mindenesetre a legnagyobb gaztettnek tartom az ügyet.

DartagnanX 2011.11.10. 14:19:45

[JackkBauer](#598613): A jelentés nem azt mondta ki, hogy Moggi nem volt bűnös. Hanem azt vizsgálta, hogy a többiek mennyire voltak bűnösek. És az alapján kijelentette, hogy a Juventust nem kellett volna kizárni (mert a bűnei kevésbé súlyosak, mint ami ezt indokolttá tenné), más klubokat viszont igen. Ez Moggi ügyét nem befolyásolja különösebben. Tegyük fel, hogy ellopok egy csokit a boltból, valaki más pedig kirabol egy bankot. Engem elkapnak, utóbbit pedig csak akkor, amikor már elévült a cselekménye, az engem nem ment fel a csokilopás bűne alól, viszont a bankrabló vádemelés nélkül költheti tovább az ebül szerzett pénzt :)

340717 2011.11.10. 14:27:25

[DartagnanX](#598624): A párhuzam azért nem áll meg, mert itt ugyanazokról a bírókról, bíróküldőkről van szó, tehát a kérdés az, hogy ketten külön-külön mennyit loptak ugyanabból a bankból. :)

286390 2011.11.10. 14:38:43

[GPT](#598615): felemelő, hogy nem csak Reikót kell olvasnom, de tényleg. A Palazzi-jelentés ugyan formailag valóban nem vádirat (ugye, az eleve furcsa, hogy a labdarúgó szövetségnek ügyésze van, tehát a szövetségen belül, sportügyekben külön vádhatóság létezik), hiszen elévülést követően nem lehet vádiratot készíteni. De azért több, mint vélemény. Abba gondolj bele, hogy Palazzi nem azért nem foglalkozott az ügy interes aspektusával, mert nem tartotta fontosnak vagy relevánsnak, hanem mert az ő általa megírt 72 oldal alapjául szolgáló telefonbeszélgetések nem kerültek nyilvánosságra 2006 nyarán. Szerinted - kinézem belőled, hogy olvastad a Pazzini-jelentést -, ha mindezek a dolgok, akkor, 5 éve már tudottak lettek volna, nem büntetik meg az Intert? Szerinted, ugyanaz a Palazzi, akinek a vádirata alapján a Calciopoli is elindult, ekkora luftot rúgna a most felbukkant, a jelentését megalapozó telefonbeszélgetések kapcsán? Igen, a súlyosság releváns, hiszen kapcsolódik a bűnszervezeti minősítéshez, Moggi ebből már jól nem jön ki (hozzáteszem, hogy Lotito, Della Valle és Meani sem), de továbbra sem gondolom, hogy ezzel úgy tehetnénk, mintha egyébként nem létezne ez a 72 oldal. Úgy gondolom, hogy a másodfok enyhíteni fog, az persze nem mindegy, hogy miért: ha csak túlzottan súlyosnak tartja a büntetést, akkor gyakorlatilag semmi jelentősége az enyhítésnek. Ha viszont a minősítést is megváltoztatja, akkor az már más. "ami nem feltétlenül tesz jót a Juve ügyének hosszú távon..." A Juve ügyének már jószerivel semmi nem árthat. Ez kicsit olyan, mint a kövezős jelenet a Brian életében.

338554 2011.11.10. 14:43:23

[fasyfej](#598607): "Egyrészről nem tartom súlyosnak a juve elleni ítéletet és a Moggiét sem. Csak azért, mert a nagyobbat vétkezőt nem ítélték el, attól még a bűnösnek jár a büntetés." - Csak te azt nem érted, hogy a nagyobbat vétkező vétkeiért járó büntetést varrták a Juventus nyakába. Így nézd, egyből látni fogod, hogy mi mit beszélünk itt már 5. éve. Nem akartunk volna kisebb büntetést mint ami jár, de nagyobbat sem. Viszont ha már így történt és soha senki nem téríti meg az anyagi és morális károkat, akkor legalább a szomszéd tehenét is lőnék végre agyon! [JackkBauer](#598613): "Második dolog: amiért kizárták a Juvét 2006-ban, hogyan lett kevésbé súlyos 2011-re?" - Nem az elkövetett dolgok veszítettek a súlyukból, hanem a kiszabott büntetés volt anno eltúlozva. A Palazzi-jelentés szerint a két milánói klub ténykedése érdemelt volna kizárást, ehelyett a Juvén verték el az összes port. Akkor is, ha nem sefteltek annyit, hogy kizárják őket. Pontlevonás, pénzbírság, Moggi eltiltása, esetleg a 2 scudetto elvétele. Ez is bőven elég lett volna, de a kizárás és az azzal járó káosz (BL hiánya, drága klasszisok elvesztése, pótlásuk ellehetetlenülése) mindennél többet ártott a csapatnak. Hiába írják az interesek, hogy azóta már vehettünk volna jó csapatot, ez nem igaz. 2-3 évig csak tapogatóztak a felkapottabb játékosok/edzők, hogy akkor most már megszilárdult-e a talaj Torinóban, vagy még mindig kerüljék el jó messzire a Juvét. Ilyen téren még mindig sötét lónak számít a Juve (s vele együtt a Serie A) egy top játékos számára, így meg igen nehéz építkezni. [sonicscrewdriverowner](#598609): "Ha az elmúlt évek Juvés sikertelenségei, akkor abba azért közelmúltbeli rossz döntések is belejátszanak, nemcsak a calciopoli, nem?" - Ezt előszeretettel hangoztatjátok, de szerintem fel sem fogjátok mit jelentett ez 5 éve, és mit jelent még ma is. Egy teljes évig másodvonalbeli kiscsapatokat gyepált a Juve, kimondani is rossz. Anyagi kiesés, 6 világklasszis játékos elment, a helyükre nem lehetett hozni senkit mivel normális játékos nem igazol Serie B-s csapathoz, akkor sem ha az a Juve. Egy csalásért frissen megbüntetett csapathoz sem szívesen igazolnak nagy nevek, mégis miből, hogyan kellett volna jó döntést hozniuk a vezetőknek? 1-2-3 év múlva sem lehet C.Ronaldókra kivetni a hálót, mert egy Dzeko is jól kiröhögött és ment inkább a Citybe a pénze után. A 2006-os Juve minden poszton klasszis csapat volt, ha legalább az megmaradt volna, sokkal másabb lenne minden. De nem így történt, és EZ MIND a calciopoli hozadéka, ezt tessék már megérteni! Csak gondolj bele, hogy az interrel történik mindez és tedd a szívedre a kezed..

334309 2011.11.10. 14:54:21

[sonicscrewdriverowner](#598609): csak arra próbáltam utalni, hogy az elmúlt öt évet (és hiába indult jól, az idei is beletartozik) mind abból a szempontból kell vizsgálni, hogy a világ második legjobb csapatából lett az, ami végigvergődte a kérdéses időszakot. és az interből is ez csinált nagy csapatot a középszerből. [GPT](#598615): a juve hivatalos közleményét moggi is nehezményezte, de ez most nem fontos. inkább azt mondd meg, hogy ha moggi bűnszervezetet tartott fent, akkor miért nem lehet morattiékat is elővenni hasonló váddal, hiszen - ha nem is tartoztak moggi bűnszervezetébe - akkor nyilván sajátot tartottak fenn.

340463 2011.11.10. 14:59:11

[neuropa](#598639): nézd, rendben van, szívemre tettem a kezem, elszörnyedtem, de még mindig így gondolom vmennyire - pl. azért mert ez egy üzlet, lehet 1-2 év alatt jó csapatot felépíteni ha van pénz (volt rá példa, nem is egy). Márpedig egy Juventus ráadásul olyan "brand" amihez lehet találni befektetőt - rögtön a feljutás után. De Te erre nyilván tudsz ellenérveket/gondolatokat felsorakoztatni, én meg pro. Viszont az én hsz-em igazából nem is erre megy ki, hanem CSAK arra, hogy toleráljunk ellentétes véleményeket. Én elfogadom a tiédet (érveidet és érzéseidet egyaránt), nem akarlak meggyőzni, csak jó ha látjuk, hogy mennyi oldala van - és nem a calciopolinak, hanem 2 itteni szurkolótábor "kommunikálásának". Ez utóbbit érzem úgy, hogy "félremegy" és ebben van felelőssége a bloggereknek, ezért írtam meg a magam kis kérését Benitónak. Hogy ezt a (sztem meglévő) sokszínűséget kicsit próbáljuk meg (másképp) kezelni. Mert a személyeskedés miatt úgy érzem nem jó irányba megyünk (tudom, nyilván nemcsak rajta/tok/ múlik - de ez az Internet könyörgöm, ha vki nem tetszik akkor azt ki lehet moderálni vagy tűrni). És a témában még sok értelmes kommunikáció is benn evan.

340717 2011.11.10. 15:02:49

[dinovercotti](#598633): Nyilván nem állítom, hogy Palazzi teljesen hülye. :) Viszont jelenleg ott tartunk, hogy adott a bizonyítékok nagy kosara (a most "teljes kosár", ha úgy tetszik), amiből Palazzi levont egy következtetést, a nápolyi bíróság pedig egy szinte teljesen másikat. Nyilván innen nem tudjuk megítélni, hogy szakmailag ki mennyire kompetens, de eddig az egész ügyben csak Palazzi rúgott luftot, és csak a nápolyi bíróságnak van hatásköre érdemi döntést hozni. Palazzi egész tevékenysége számomra baromira szélsőséges és rengeteg kérdőjelet vet fel, 2006-ig visszamenőleg. Pont az a bajom vele, hogy az ügy elejétől fogva mond feketét és fehéret, és még senki sem kérdezte meg tőle, hogy "ugyan fiam, ezt hogy hoztad össze?". A 2006-os események kapcsán is elég karcsú mentségnek érzem, hogy a nyomozó hatóság mit vélt relevánsnak és mit nem, mivel ha igazán jól végezné a dolgát, akkor az asztalra csap és további anyagokat kér, mert feltűnik neki, hogy hiányosak az elé tárt iratok. A nyáron megszületett jelentésében is akad több olyan pont, ahol szerintem eléggé... "kreatív" a logikai lánc fűzése. Arról nem beszélve, hogy ott az általad is említett elévülés kérdése. Ha tudta, hogy már amúgy is elévült, akkor mire föl a nagy hűhó? Bűntudatból, kompenzálásképpen akkor most nekifutásból belerúgok a másik oldalba is, noha tudom, hogy érdemi hatása már nem lehet? Az Moggi-per során az elmúlt években folyamatosan kerültek elő újabb anyagok, így ha nagyon akarta volna, készíthetett volna ő vádiratot az elévülési határidő előtt is. Az már az összeesküvés-elméletek 127. alfejezete, hogy vajon miért nem csipkedte magát jobban. Ezzel szemben ott van egy rutinos bíróság, amelyik az ügyet először kézbe kapva, az összes releváns bizonyíték birtokában hozott egy ítéletet. Kövezzetek meg, nekem inkább az utóbbi kompetenssége a meggyőző, és nem a végeredmény miatt. Ez persze részben hitvita, és amíg nincs a kezünkben az indoklás, nagyon nem is lehet a mélyére látni. A bűnszervezeti minősítés kapcsán egyetértek. A Juve hosszú távú ügyét tekintve arra utaltam, hogy ha teszem azt Moggi szénája a másodfokon sem áll majd túl jól, miközben Agnelliék továbbra is teljes gőzzel folytatják az elhatárolódási PR-kampányt, nehogy Moggi kezdje el kövezni a klubot. :) Láttunk már - nem csak sport terén - elég példát arra, hogy valaki ilyen helyzetben kipakol. (És - bár távolról sem vagyok Juve szurkoló - kötve hiszem, hogy Juve szurkolóknak szimpatikus, hogy Agnelli gyakorlatilag magára hagyja Moggit.)

337433 2011.11.10. 15:13:11

Megértem a juventinokat, de egyáltalán nem sajnálom a Juventust. Amit dino leírt, az sajna úgy van. Az egyik bűnös kihagyása miatt, a bíróság nem fogja felmenteni a másikat. Magam részéről eme felemás ítéletnek is jobban örülök, mintha semmi sem történt volna.

340717 2011.11.10. 15:14:08

[benitoNST](#598650): A Juve hivatalos közleménye a 2006-os scudetto szempontjából egyébként nagyon is fontos, de per pill tényleg nem ez a lényeg. Ami a bűnszervezetet illeti: ez volt a mondandóm lényege, de akkor megpróbálom átfogalmazni, hátha így jobban érthető. Adott a nagy rakás bizonyíték, amiben benne van a Moggiék által felhozott összes is, tehát elvileg minden. Ez alapján a nápolyi bíróság azt állapította meg, hogy bűnszervezet működött, amelynek Moggi volt a vezetője, és a bírói kart dróton rángatták. Moggiék az általuk bemutatott bizonyítékokkal azt kívánták alátámasztani, hogy valójában a bűnszervezetet nem ők vezették, hanem az Inter és a Milan vezetői, akiknek sokkal nagyobb volt a befolyásuk a bírókra. (Itt kell közbevetnem újra, amit már leírtam, pontosat az indoklás alapján lehet mondani, az enyém egy olvasat.) A két állítás közös "része", hogy a bírók, bíróküldők stb. a bűnszervezet tagjai. Ha egyszer a bíróság az ügyet érintő összes releváns bizonyíték alapján azt állapítják meg, hogy a bűnszervezetet Moggi vezette – miközben bemutatták az összes, más klubok vezetőiről készült lehallgatást – az eléggé meggyengít minden olyan állítást, hogy ennek a bűnszervezetnek az Inter, Milan stb. vezetői voltak a fejesei. Ezért nem jó megközelítés az, hogy „ha nem is tartoztak moggi bűnszervezetébe - akkor nyilván sajátot tartottak fenn”, mivel itt a személyi kör nagy része – a bírók stb. – azonosak lennének. Itt EGY bűnszervezetről van szó, amely a bíróküldés, bíráskodás és így a meccsek befolyásolására törekedett, a kérdés az, hogy ki vezette. A nápolyi elsőfokú ítélet szerint Moggi.

330110 2011.11.10. 15:15:23

@DartagnanX: @neuropa: értem én a problémátokat, de valami mégse világos. Szóval mondjuk h elfogadom azt, h Morattiék jobban benne voltak a buliban. De nekem úgy tűnik, h a palazzi-jelentés, mivel nem Moggival foglalkozik, hanem a többiek szerepével és annak súlyával, valamint Moggit most bűnösnek találtak, nekem ez inkább arra hasonlít, mintha Moggi egy gyilkos lett volna, Moratti meg sorozat gyilkos. Ami oké, h súlyosabb bűntetést érdemel, de attól Moggi bűne nem lesz kisebb, h Morattié nagyobb. Ergo, értem én az inter gyűlölését, mert szerintetek jobban benne volt, de azzal h ezt elfogadjuk, attól szerintem a Juvénak még nem kéne előrébb tartania. Ha az Intert is kizárják, esetleg a C-ligába, attól még a Juve ugyanúgy B-ligás. Most annyi lenne a különbség, h nem Inter-utálat megy, hanem mondjuk Milan, mert akkor a két csapatból elvándorolt sztárok ott kötnek ki. Nem így van? :)

342049 2011.11.10. 15:24:15

Egy-ket eszrevetel: 1) "azon a vonalon indultam el, hogy egy ekkora svindliből egyszerűen nem maradhat ki az olasz futball legnagyobb férge" - es igy indul egy fuggetlen tenyfeltaras... 2)"ha hiszünk a Palazzi-jelentésnek" - HA -> velhetoleg akik ertenek hozza nem hittek neki 3)"az Inter (és részben a Milan) megússza az évtized legdurvább sportcsalását" - itt nem tudom mire gondolsz pontosan, de amennyiben ez a jatekovezetok stb befolyasolasara, akkor ha ez valoban megtorten Inter reszrol is, vajon mi hasznat latta a csapat? Biztos a temerdek cimben realizalodott, amit ez ido alatt gyujtottek... 4)"Semmi nem került megcáfolásra abból, amit eddig állítottunk, de még csak más megvilágításba sem helyez semmit" - meg csak vadat sem emeltek az Inter ellen, igy nehez barmit cafolni. A hirekben, blogokban es szajhagyomany utjan terjedo mondakban szereplo vadak megcafolasara hadd ne foglalkoztasson az Inter egy kulon csapatot, mert jol el lennenek latva hala a lelkes juventinoknak.

338552 2011.11.10. 15:32:52

Valóban meg kell várnunk az indokolást és akkor tisztább képet kapunk. A telefonbeszélgetések alapján azonban véleményem szerint - bár csak jogász vagyok, nem bíró és az olasz jogszabályok közül is csak jelentősebbekkel vagyok valamennyire tisztában - nem áll meg a "cupola" vád. Én ezért érzem súlyosnak és hibásnak az ítéletet. Ezzel gyakorlatilag kimondták, hogy Moggi volt a feje a bíróküldést manipuláló bűnszervezetnek, úgy hogy egyetlen lehallgatott telefonbeszélgetés sincs amiben bírókat vagy partjelzőket kérne (ellentétben az Interrel és a Milannal), amiben előnyt kér valamelyik csapat számára (ellentétben az Interrel és a Milannal), ahol bírókkal vagy partjelzőkkel beszél (ellentétben az Interrel és a Milannal).

343490 2011.11.10. 15:35:33

[JackkBauer](#598687): Üdv! Kétlem , h akár több csapat kizárásának valós lehetősége is felmerült volna a döntéshozókban 2006-ban-gondolj bele, nincs juve, milan, inter?, a calciot ezzel szinte "érdektelenné" tették volna. Így viszont, evidens módon, a legvétkesebbnek vélt csapatot sújtották kizárólag a legsúlyosabb szankcióval. Ebben az esetben pedig, amennyiben Moratti valóban tevékenyebb volt Mogginál, nem kérdéses , h kire is kellett volna valójában a legsúlyosabb büntetést kiszabni..

DartagnanX 2011.11.10. 15:38:43

[JackkBauer](#598687): A Palazzi-jelentés szerint az Intert (és más klubokat, én most fejből meg nem mondom neked) ki kellett volna zárni, a Juventust (és más klubokat, szintén nem tudom fejből) pedig enyhébben kellett volna büntetni - konkrétan leírja, hogy a Juventust nem kellett volna kizárni. Ennyi a lényeg. Az, hogy most Moggit kivégzik vagy csak lehántják a hátáról a bőrt és besózzák, nem oszt, nem szoroz ebből a szempontból. Főleg, hogy a vádlottak padján azok ültek, akik, másokat már nem lehet leültetni oda - az elévülés miatt.

338552 2011.11.10. 15:38:55

[sev](#598608): Nah, azt én is szívesen megnézném. Két év összes Juve gólját berakták az összeállításba és volt belőle kb. 5 szabálytalan.

DartagnanX 2011.11.10. 15:46:11

[mocsing01](#598723): Nem a legvétkesebbet (virracocha hozzászólásában ott van, hogy milyen telefonbeszélgetéseket lehet meghallgatni), hanem azt, amelyiket a leginkább el akartak tüntetni azok, akik fő szerepet játszottak a boszorkányüldözésben. Mindegyik az inter-holdudvarba tartozó figura volt. Erős gazdasági és más érdekcsoportokon keresztül. Ám ez egy kicsit hosszabb fejtegetést igényelne, erről is írtak már néhány érdekes cikket nálam okosabb, és tájékozottabb emberek. Az Inter szempontjából a Juventus 2006-ban még akkor is behozhatatlan előnnyel rendelkezett, ha a 3 bíró konkrétan inter -játékos lett volna. A világ második leggazdagabb klubja, a vb-győztes csapat felét ők adják, a vb-ezüstérmes csapatban is van egy-két játékosuk. A világ egyik legjobb edzőjével. 9 játékossal az aranylabda-szavazáson. Egy új szponzorszerződéssel, aminek segítségével néhány éven belül a világ leggazdagabb klubja lehet. Saját stadion építésének tervével. Adósságok nélkül. Henk ten Cate nyilatkozata jut eszembe, amikor az AEK otthonában kikapott az MTK-val, két jogtalan kiállítást követően: "Ha nem állítják ki két játékosomat, akkor az athéniak akkor sem lőnek gólt, ha három napig játszunk." (Az athéniak tizenegyesből lőtték a gólt a 9 emberrel játszó MTK-nak a 80. percben)

338552 2011.11.10. 15:47:07

[GPT](#598615): "Abba most nem mennék bele részletesen, hogy szerintem jogi nonszensz a Juve hivatalos közleménye is, mivel önmagában az, hogy egy büntetőügyben – objektív alapon – nem állapították meg a klub felelősségét egy alkalmazottja által elkövetett bűncselekmények miatt, még nem jelenti azt, hogy a bűncselekményekből származó előnyöket élvezhetik." Pedig a Milan valami ilyesmivel úszta meg a súlyosabb büntetést 2006-ban.

338554 2011.11.10. 15:51:46

[sonicscrewdriverowner](#598660): Ilyen kulturált eszmecsere már rég folyt itt, ezt elismerem. Néha nálam is elgurul a gyógyszer (mikor lerántanak egy alsóbb szintre), de igyekszem mindenkit maximálisan tiszteletben tartani. Nos: a Juve mint jól csengő brand, hát nem tudom. 2006-ban született a Juventus TV, mivel sehol máshol nem adták volna a B-s meccseket. Ezt nem nevezném tejjel-mézzel folyó Kánaánnak, de egyébként sem a pénz volt a legnagyobb gond, hanem a játékosok hajlandósága. Azt pedig sokkal több pénzzel (City) lehet csak megvenni. Moggi idejében megtiszteltetés volt a Juvéhoz kerülni, 2006 után inkább áldozat. Krasic, Vidal, talán ők ketten jöttek azóta úgy, hogy kimondottan tettek azért, hogy ide kerüljenek. Alacsonyabb fizetésért, BL presztízs nélkül. A többi pénzszórás pedig többnyire olcsó hús kategória, és a véleményem az, hogy ennyi pénzből egy ilyen megtépázott renoméjú csapathoz maga a Jóisten sem tudott volna értelmes játékosokat hozni, nem még drága Secco barátunk. Ez nem őt menti fel, de szerintem sok lehetőségünk nem volt. Ha ezt a témát még most is úgy látod ahogy eddig, akkor legyen, kifogytam a meglátásaimból.

340717 2011.11.10. 15:58:52

[virracocha](#598742): Önmagában Meani cselekedét nem minősítették annyira súlyosnak, amit valamelyest tükröz a mostani ítélet is. Meg azért lássuk be, egy jogi személy érintettsége szempontjából nem egészen mindegy, hogy a bcs. elkövetője a 37. csinyovnyik, vagy a sportigazgató. :) [virracocha](#598719): Ez igaz, de szerintem nem ez a meghatározó. Nyilván senki sem gondolta, hogy Moggi felhívta Kovács12 partjelzőt, hogy a másnapi meccsen Juve helyzetnél nehogy lest jelezzen, különben... Mutass már egy maffiafilmet, amiben a nagyfőnök személyesen osztogatja az utasításokat a szervezeten kívülieknek. :)

330110 2011.11.10. 16:01:05

@mocsing01: Üdv! Van logika abban amit mondasz, ha az egyetemes olasz futball jövőjét nézzük, de! Ha jól veszem ki a szavaid, annak lényege az, hogy mivel ugyan a juve is hatalmas bűnt követtetek el, de mivel az Interé nagyobb, ezért őket kellett volna kizárni, a Juvénak meg egy 7-10 pontos büntetés, csak azért mert az Interé nagyobb, függetlenül attól, h a Juvéjé is megérne egy kizárást. Szted ez lenne az igazságszolgáltatás? @DartagnanX: értem a lényeget, bocs ha akadékoskodónak tűnök, és csak a miértet nem értem. Nekem ez logikai bukfencnek tűnik. Miért nem kellett volna kizárni a Juvét és miért kellett volna az Intert meg a Milant? Azért mert az övék nagyobb? Dehát pont Te mondtad a csokilopós példánál, h attól, h az Inter jobban bűnös, még a Juve bűnei nem kicsinyülnek le. Szóval ahogy én látom, vagy -az Interétől függetlenül- a Juve bűnei nem kisebbedtek, és áll a kizárás, vagy félreértelmezték 2006-ban a dolgokat, és a Juve bűnei mégsem olyan súlyosak. Ha az utóbbi, akkor mi az ami kizárást ért akkor, és mi az ami árnyalja ezt ma?

343490 2011.11.10. 16:01:37

[DartagnanX](#598738): Természetesen igazad van, csak feltételes módban gondolkodtam, abban az esetben ha a döntéshozatal előtt minden tényt figyelembe vettek volna.

336679 2011.11.10. 16:07:27

@GPT: "Nyilván senki sem gondolta, hogy Moggi felhívta Kovács12 partjelzőt, hogy a másnapi meccsen Juve helyzetnél nehogy lest jelezzen, különben... " Pedig hasonló beszélgetések folytak, csak ott nem Moggi volt a vonalban. És az Inter számára kedvező ítéletet kértek a bírótól. "Legyél okos, tudod milyen nehéz volt ilyen magasra felkerülnöd..." stb stb.

336679 2011.11.10. 16:09:12

[JackkBauer](#598757): Egy angol nyelvű összefoglaló a 72 oldalas dokumentumból: His 72 page release states a few key points. Remember that Juventus was never relegated for article 6 violations (attempts at obtaining an advantage in the standings through actions like match fixing) because none could be found. The team was relegated due to a summarization of article 1 violations (unsportsmanlike conduct) which up until that point had only ever resulted in fines and in extreme cases 1-3 point penalty. The release from Palazzi (FIGC Chief Investigator) claims that had the information been analyzed properly in 2006 the following people and their respective teams would have been found guilty of violating article 1 along with Juventus:Cellino (Cagliari), Campedelli (Chievo), Foschi (Palermo), Gasparin (Vicenza), Governato (Brescia), Corsi (Empoli), Spalletti (Udinese, coach), Foti (Reggina), Moratti (Inter) and Meani (Milan). The following would have been found guilty of violating article 6 and should have therefore been relegated. Spinelli (Livorno), Facchetti (Inter) and Meani (Milan).In other words Juventus should have never been relegated and Inter, Milan and Livorno should have been. Basically they said that those guys at Juventus have been right for years. Ha nem érthető, lefordítom szívesen.

343490 2011.11.10. 16:14:06

[JackkBauer](#598757): Annyi bizonyosnak tűnik, h a juve bűne jóval kevésbé súlyos mint az interé. Vedd csak a valós végkifejletet: Minket kizárnak, miközben az inter sokkal komolyabb érintettségének fényében sem kap semmit. Ha így nézed, ez igazságos? Nem tökéletes a rendszere a dolognak , ez nyilvánvaló, de ha már valakit "keresztre kellett feszíteni", akkor vérlázító ,h a csokilopó(nyúlom a példád Dartagnanx, ha nem zavar :)) juvéval teszik ezt, a bankrabló inter pedig éli tovább világát.

330110 2011.11.10. 16:28:42

@Dartagnanx: köszönöm, érthető. :) De ezzel akkor visszakanyarodok a mostani ítélethez. Valamiért csak elítélték Moggit 5 évre, és gondolom akkor nem a fentebb leírtak miatt. Szóval muszáj valami oknak lenni, mert nyilván nem az unsportmanlike condact miatt kapta ezt. @mocsing01: értem. Azt hiszem, h nagyjából egyetértünk abban, h mindenki követett el ezt vagy azt, de gondolom azt te sem gondolod komolyan, h a "csokilopás" miatt kapott 5 évet Moggi. Ergo, ahogy DartagnanX-nak is leírtam, kell lennie lett még valaminek még.

336679 2011.11.10. 16:46:06

[JackkBauer](#598784): Igen, nos ebben Dino lesz a nagykirály, mert én nem forgatom a friss olasz sajtóorgánumokat. De tudtommal ezért lepett meg mindenkit a súlyos ítélet. Mert ha Moggi kapott most több mint 5 évet, akkor Facchetti kapott volna százat, ha vád alá helyezik. Az, hogy a Juventus, mint klub, csak 1-3 pont levonást és pénzbüntetést érdemelt volna eszerint az irat szerint, nem zárja ki, hogy Moggi kapjon X év büntetést. De ez csak az én véleményem, majd az okos ügyvéd úr válaszol, ha erre jár.

330110 2011.11.10. 16:52:36

@Dartagnanx: nahh most értem! Szóval én ezt nem érettem, h hogyan kap valaki "csokilopásért" 5 évet. Köszi! :) Nagyon sok kérdésem lenne még, de már elég volt a calciopoliból ma délutánra, és eljutottam oda, h értem a gondolkodásotokat. Üdv!

336679 2011.11.10. 17:10:33

[JackkBauer](#598807): A csokilopás egy metafora volt. Moggi öt évet kapott valamiért, aminél többet követett el másvalaki aki nem ült a vádlottak padján (legalábbis az ügyészségi irat alapján). Erre gondoltam.

338552 2011.11.10. 17:17:38

@GPT: A válaszod két része közt ellentmondás feszül. :) Ha azt feltételezzük, hogy nem a maffiafőnök adja a legalsó szintekig az utasításokat, akkor értékelhető-e egy 37. csinovnyik telefonja, a szervezet cselekményeként vagy sem? Másrészt lásd Darti fenti hozzászólását is. De nem ez a lényeg, nem ezt akartam mondani Meani ügyével kapcsolatban, hanem, hogy talán a Juve is erre próbál játszani, mint anno a Milan. Ezt egyébként nem értem és nem is helyeslem. Térjünk vissza a maffiafőnökre. Tételezzük fel, hogy általában nem ő telefonálgat. Viszont a bizonyítás szempontjából nagyon lényeges a kérdés. Ezért vagyok nagyon kíváncsi az indokolásra. Ahhoz, hogy ilyen ítéletet hozzon a bíróság komoly bizonyítékok kellenek, hogy a rendelkezésére álljanak. És ilyenekből úgy gondolom nem volt.

343809 2011.11.10. 17:17:56

Túl sok szappanoperát néztek, haver! A valóságban az erényeinkért büntetnek - a fő bűnöket magasztalják! Itt nincs olyan, hogy a jó győz, a rossz meglakol.

330110 2011.11.10. 17:19:34

@Dartagnanx: jajj nem kellett volna visszajönnöm mert nem bírom ki h ne reagáljak. :D Értettem a metaforát, köszi a felvilágosítást. De most akkor visszakanyarodok ki tudja hanyadszorra: attól h valaki, aki nagyobbat követett el, attól még azt, aki ott van, annyira kell büntetni amennyit érdemel, mástól függetlenül. Mi itt a csokilopásban nem értünk egyet. Iletve h tényleg csokilopás volt-e, mivel a sportemberhez méltatlan viselkedés, meg a bűnszövetkezet vezetése ( hivatkozok GPT-re) nem szinonimák (csak h lásd h élrtem a metaforát: lehet h mégsem csokilopás volt, hanem bankrablás).

340717 2011.11.10. 17:19:35

[Dartagnanx](#598801): [mocsing01](#598772): Ha elolvassátok fentebb, erről beszéltünk dinoval, kár recitálni. A nápolyi ítélet épp azért meglepő számotokra, mert pont ellentmond a Palazzi jelentés azon megállapításának, hogy a Juve volt kevésbé sáros. Innentől a "Facchetti 100 évet kapott volna" fejtegetések pedig értelmüket vesztették.

338552 2011.11.10. 17:25:05

[JackkBauer](#598830): A bíróság most azt mondta ki, hogy Moggi szervezte a csokilopást. Ő döntötte el, hogy ki kap csokit és, hogy mennyi csokit kap. Ezzel szemben a Palazzi-féle jelentés szerint nem volt szervezkedés. Mindenki próbált csokit lopni és az Inter és a Milan lopta a legtöbbet.

340717 2011.11.10. 17:25:22

[virracocha](#598828): Így visszaolvasva talán félreérthető voltam. Tehát egy oldalról ott van az, hogy önmagában Meani tetteit kevésbé súlyosnak ítélték, amit tükröz valamelyest a mostani ítélet is. Én sem értek egyet azzal, hogy a jogi személy semmilyen felelősséggel nem tartozik az alkalmazottaiért. Ennek kapcsán jegyeztem meg, hogy e tekintetben persze az sem mindegy, hogy milyen beosztású, befolyású illető követte el a dolgot. A kettőt talán nem választottam el eléggé egyértelműen. A maffiafőnök dolog meg persze, hogy lényeges a bizonyítás szempontjából, de indoklás hiányában sokat mondani nem lehet a kérdésről. Az ítélet alapján úgy tűnik, hogy a bíróság anélkül bizonyítottnak látta Moggi vezető szerepét, hogy ő szoros, közvetlen kapcsolatot ápolt volna bizonyos érintettekkel.

336679 2011.11.10. 17:28:25

[GPT](#598831): Így jártam. :)

336679 2011.11.10. 17:32:04

Felejtsétek már el ezt a kurva csokit :D

340717 2011.11.10. 17:33:01

[virracocha](#598835): Ez tényleg egy frappáns és szemléletes összefoglalás. :)

286390 2011.11.10. 17:39:42

[neuropa](#598747): egy kis korrigálás: a Juve B-s meccseit a Sky Italia közvetítette, ahogy az egész B ligát is. A Juventus Channel egyetlen találkozót adott élőben, a csatorna indulásának napján játszott Juve-Bresciát. A klubok tévéi (az Interé, a Rómáé, a Miláné is) nem adják élőben a meccseket, csak kép nélküli rádióközvetítést sugároznak. A Juventus Channel megszületésének nincs köze a B ligás lesoroláshoz.

338552 2011.11.10. 17:42:05

[GPT](#598836): Részletes indokolás nélkül valóban felesleges találgatni. Utána visszatérünk rá.

jakuza 2011.11.10. 17:44:28

Én csak annyit mondok hogy mindenki megérdemli ami jár neki.Ha bűnös akkor bűnhődjön.Végre külföldön van igazságszolgáltatás,nem úgy mint nállunk.Ennyi tesók.

338554 2011.11.10. 17:55:48

[JackkBauer](#598757): Azt hiszem közben már rájöttél, de az általános érveink nem arra alapoznak, hogy mások nagyobb bűneiért kellett volna a Juvénak kevesebet kapni, hanem mert önmagában amekkora előnye származott Moggi tevékenységéből, az nem érdemelt ekkora büntetést. Viszont a jelen poszt alatti komoly baráti bianconerazzurro beszélgetésekről az jut eszembe, mennyivel kevesebb okunk lenne félreérteni egymást ha az interben Recobák, Zanettik, Ronaldók szaladgálnának, nálunk meg mondjuk legalább a 2006-os csapat vízhordói, a (klub)vezetők pedig nem élnének az ország adta korrupciós lehetőségekkel. Csak hátra kellene dőlnünk és élvezni a fordulókat. Ehelyett.. :) Persze Conte nagy előrelépés szerintem, mintha már lötyögne valami a csapat lába között az elmúlt két év förtelmes játéka/mentalitása után. Az elhullajtott 8 pontból 6-ot egyáltalán nem érdemelt meg az ellen és jó érzés ezt látni (természetesen nem a végeredményt).

338554 2011.11.10. 18:03:10

[dinovercotti](#598854): Hm. Pedig nekem úgy rémlett, hogy először kérdéses volt a közvetítés, aztán lett Juve Channel, aminek a promójában azt hallottam/olvastam, hogy Torinóban ingyenesen fogható és a meccsekről se maradnak le az előfizetők. Ez tulajdonképpen még igaz is lehetett, csak én valahogy nem így (rádióközvetítés) képzeltem.. Persze ettől még baromságot állítottam, oda a becsületem.

tcs 2011.11.10. 18:04:42

[GPT](#598831): "A nápolyi ítélet épp azért meglepő számotokra, mert pont ellentmond a Palazzi jelentés azon megállapításának, hogy a Juve volt kevésbé sáros. Innentől a "Facchetti 100 évet kapott volna" fejtegetések pedig értelmüket vesztették." Én úgy tudom, a nápolyi ítélet nem az egész Calciopoli újratárgyalása (ugye a Palazzi-féle jelentés az egészre kiterjed), hanem csupán Moggi szerepének, bűnösségének megállapítása. Azt pedig soha nem állították a Juve-szurkolók sem, hogy Moggi ártatlan (ami azért érdekes, mert az interes agyakban ez valamiért így csapódott le). Tehát a nápolyi ítélet nem azt mondja, hogy Moggi bűnösebb a többieknél, hanem azt, hogy bűnös. -It's a shocker.- Persze ilyen értelemben is meglepő a szigorú ítélet a sajtóban 2006 óta nyilvánosságra került dolgok ismeretében. Erre utalt Moggi is, amikor azt mondta: vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan. Úgy gondolta, hogy ha kiderül, hogy Fachetti és mások sokkal nagyobb gazemberek voltak, felmentik, mivel a főbűnösöket már nem vonhatják vád alá. Ergo mindenki jogilag már nem lehet bűnös, akkor legyen hát ártatlan.:) Úgy tűnik naiv volt.

340119 2011.11.10. 18:05:16

Végre normális vita folyik a legkényesebb témáról. Emelem kalapom.

fortune hai 2011.11.10. 18:09:02

[DartagnanX](#598728): "másokat már nem lehet leültetni oda - az elévülés miatt." illetve nemcsak amiatt.

Bianconero 2011.11.10. 18:10:35

Elég kusza, de jól értem ugye, hogy a Juve, az Inter és a Milan is manipulálta bírókat, nem? Csak a 2006-os moggis és az idei Palazzi-féle milánói bizonyítékokról tud a közvélemény. Minden más (pl "1 szervezet volt", "X.Y volt a feje") csak spekulációnak tűnik nekem. Javítsatok ki, ha tévedek. Csak próbálom összegezni a tényeket és az az érzésem, hogy sok mindent nem tudunk, de nem is tudhatunk, mert titkos anyagok lehetnek vagy egyszerűen eltussolta őket valaki.

Swore 2011.11.10. 18:10:44

Nekem alapvetően azzal van bajom, amilyen perspektívából közelítitek meg a témát. A ti szemszögetek maximum az olasz szurkolók között érvel a Juventus mellett, de pl. egy angol focit kedvelő (vagy bárki, aki nem kötőzdik egyetlen olasz klubhoz sem) mit kezdjen azzal, hogy: "dehát közülünk mások is csaltak". Hát ki nem szarja le? Folyamatosan igyekeztem követni a témával kapcsolatos bejegyzéseket (a tetőpont- vagy ha úgy tetszik, mélypont- a "Soha nem fogod csalózni a Juventust!" cikk volt), de SOHA, SEMMYILYEN körülmények között nem hangzott el, hogy mi nem csaltunk, ők csaltak. Ehhez képest az áldozati bárány szerepét felvenni igencsak visszatetszést keltő, és az olasz foci jelenlegi állapotát tekintve még tovább koptatja a csizma szárát.

340717 2011.11.10. 18:16:18

[tcs](#598880): Nem írom le újra, olvasd el a kommentek elején amit dino és én írtunk. Moggi szerepének ilyeténképpen történt megítélése, ahogy a nápolyi ítéletben van, komoly kihatással van az egész ügy megítélésére, és ellentétes megállapításra enged következtetni, mint ami a Palazzi jelentésben volt.

334309 2011.11.10. 18:25:07

[GPT](#598831): erről dumáltunk este dinóval, de csak arra jutottunk, hogy ez chewbacca védelem. a palazzi-jelentésről tudjuk, hgoy tényeken alapul, hiszen hozzáférhetők azok a lehallgatott beszélgetések, amiken facchetti kompromittálja magát. ha pedig ezek megtörténtek, akkor csak annyi különbözteti meg moggitól, hogy... igazából semmi nem különbözteti meg, csak annyi, hogy ő nem ült a vádlottak padján nápolyban. viszont ha ők is ott ültek volna morattival (ami csak az elévülés, illetve giacionto halála miatt nem történt meg), ugyanúgy rájuk is kiszabják ezt a büntetést, még ha nem is bűntársként követték el moggival, hanem tőle függetlenül. és nálam itt borul az egész cupola-vád.

amaurote 2011.11.10. 18:41:54

Bevallom nem ástam magam bele az egész ügybe túl mélyen így azt simán alá tudom írni, hogy nem az optimális mértékben oszlott el a büntetés a három nagy klub között, de azt azért nevetséges, infantilis állításnak tartom hogy alapvetően fordított ítélet született és a ma született ártatlan bárány ment a tömlöcbe és az ordas farkas (ok) meg a szabadba. Ez nonszensz, jellemzően ilyet - remélem nem sértek meg senkit - csak egy elvakult focidrukker tud írni vagy gondolni. Egyébként maga a poszt szövege is árulkodik erről a személyiség típusról, az "azon a vonalon indultam el, hogy egy ekkora svindliből egyszerűen nem maradhat ki az olasz futball legnagyobb férge." rész után az igazságra igazán kíváncsi ember valószínűleg becsukja a posztot. Ami számomra lejött az az, hogy arra keresték a választ hogy azt bírói kart irányító és korrumpáló bűnszövetkezetet igazából ki irányította, és amellett hogy feltárták, hogy bizony sok klub tett a bírók befolyására kísérletet, alapvetően bűnszövetkezet keretein belül Moggi és a Juventus volt a fő ludas és ez az ítélet akkor is kialakulhat, ha konkrétan Moggitól nincs ilyen telefonbeszélgetés Facchettiől meg van mondjuk, mert ettől még a Moggi esetében összeállhatott a bűnszövetkezet tényállása míg az Internél nem. Nem vagyok jogász, de valami olyasmi lehet ha már gyerekes csokis példáknál vagyunk, hogy ha én (MOGGI a háttérből irányítva 8 boltot is kifosztattok akkor én nagyobb bűnős vagyok a kétszeri sima simaszkos bolti tolvajnál (FACCHETTI), pedig egyébként én még a bolt környékén sem voltam soha a bűntény elkövetése idején és konkrétan arról van fotó hogy őt hozzák ki a boltból megbilincselve nem engem.

340717 2011.11.10. 18:44:41

[benitoNST](#598898): A Palazzi-jelentés egy olyan ember kezéből származik, aki nem foglalkozik bűnszervezetekkel, egy olyan jogszabály alapján, amelyik nem ismeri a bűnszervezet fogalmát, sőt, a jogsértéseket tulajdonképpen semmilyen módon nem tudja "rendszerbe" rendezni. Ez óriási különbség. "a palazzi-jelentésről tudjuk, hgoy tényeken alapul, hiszen hozzáférhetők azok a lehallgatott beszélgetések, amiken facchetti kompromittálja magát." Kicserélem: "A nápolyi ítéletről tudjuk, hgoy tényeken alapul, hiszen hozzáférhetők azok a lehallgatott beszélgetések, amiken facchetti kompromittálja magát." Mégis más megállapításra jut. :) A "bűntársi", és "független" megvalósítás kapcsán pedig továbbra is az a véleményem, hogy életszerűtlen, de erről majd az indoklásból több derül ki. Ráadásul ez az érintettek részéről az ítélethirdetés óta tudtommal egyszer sem hangzott el, tehát nem úgy tűnik, hogy bizonyítottnak látnák igazukat.

334309 2011.11.10. 18:47:14

[GPT](#598915): de miért lenne az indoklásban szó bárki másról, mint azokról, akiket elítéltek? nem teljesen irreleváns az ítélet szempontjából, hogy másik még nagyobb (ugyanakkora, alig kisebb, etc...) gecik voltak? tudom, nem jogászosan fogalmazom meg, de remélem, követsz :)

amaurote 2011.11.10. 18:48:42

[amaurote](#598911): na még annyi, hogy feltétezem egy ilyen komplett vád esetén a bizonyítékok több rétege gyűlik össze és így ezek összességéből rajzolódik ki végül a végső tényállás és a vád, persze nyilván vannak látványosabb és médiaképesebb mozzanatai minden ilyen ügynek, de ettől még nem biztos hogy maga a ítélet hozatala folyamatában is a legsúlyosabb érv ezekhez a látványos szakaszokhoz fog kapcsolódni. Van több tízezer oldala az ügynek, feltételezem egyéb források is azt mutatják ami végül az ítélet lett, az hogy a főnyomozó mit sugall meg mit nyilatkozik a médiának biztos mutat valamit de nem az egész bírósági eljárást elsöprő érv. Ha így lenne mindig a főnyomozó mondaná meg a tutit de neki nem ezt a feladata:)

286390 2011.11.10. 19:04:18

[neuropa](#598878): nem rémlik rosszul neked, hogy kérdéses volt a közvetítés: az utolsó pillanatokban állapodott meg a Sky a ligával. Már intézzük az ip címed alapján történő bannolást.

338552 2011.11.10. 19:05:33

[amaurote](#598911): "infantilis állításnak tartom hogy alapvetően fordított ítélet született és a ma született ártatlan bárány ment a tömlöcbe és az ordas farkas (ok) meg a szabadba. Ez nonszensz, jellemzően ilyet - remélem nem sértek meg senkit - csak egy elvakult focidrukker tud írni vagy gondolni." Olvasd el a telefonbeszélgetések leiratait és utána gondold át mégegyszer.

340463 2011.11.10. 20:21:09

[dinovercotti](#598941): miért bannoljátok neuropát, mit tett? Most akartam volna válaszolni neki.

338554 2011.11.10. 20:25:34

[dinovercotti](#598941): Nem gond, az Ecserin 150 az IP cím kilója. [amaurote](#598911): "a ma született ártatlan bárány ment a tömlöcbe és az ordas farkas(ok) meg a szabadba" - Moggi sem ártatlan, de másokat be sem idéztek az akkori (erősen egyoldalú) "bizonyítékok" alapján, nyilván te is érzed merre billen a mérleg. Mindig vannak újonnan megnyilvánuló látogatók a témában, akik a felszínes ismereteik miatt úgy érzik, hogy ezt mind csak az elvakult drukkerek mondogatják maguknak, ami nem gond, csak nem nagyon tudunk vele mit kezdeni. Pont az ügy felfoghatatlan mivolta miatt beszélünk még 5 év elteltével is róla. És azok miatt, akik a hivatalos dokumentumok (és a belőlük fordított itteni posztok) ismerete nélkül képesek szánalmas szurkolói szócséplésnek titulálni az itt (részünkről) "elhangzottakat". Néha nem elég, ha csak a hétköznapi médiából tájékozódik az ember, mert az csak annyit mutat amennyit mutatni mer/akar. Ami jogerős, azt leközlik, hogy a háttérben mi lehetett, az a kutyát sem érdekli. (Kivéve ha ölnek vagy dugnak, arra a bulvár mindig kapható.)

338554 2011.11.10. 20:27:58

[sonicscrewdriverowner](#598986): :) Nyugi, a későbbiekben sem kell hiányolnod, válaszolj csak nyugodtan!

338552 2011.11.10. 21:46:38

[GPT](#598915): Természetesen nem akarom egy független bíróság ítélet elfogultsági szempontból megkérdőjelezni, de ne felejtsük el, hogy elég kemény nyomást próbált gyakorolni Narducci és csapata Casoria bírónőre, például a panaszukkal. Félre ne érts, nem összeesküvés-elméletet gyártok, hanem számomra ez a dolog azt jelzi, hogy az ügyészek sem voltak egyáltalán magabiztosak. Szerintem még ők maguk sem gondolták, hogy ilyen ítélet születik.

Jackie_D 2011.11.10. 23:06:05

Jók a kommentek, gratula mindenkinek. Mikorra várható a nápolyi ítélet indoklása (illetve a fordításából egy poszt)?

286390 2011.11.10. 23:49:02

[Jackie_D](#599073): 90 napon belül. Ez persze elég tág határ, de ez a maximum.

fortune hai 2011.11.10. 23:59:25

[sonicscrewdriverowner](#598986): hetero

339991 2011.11.11. 00:42:01

Megint olyan fájóan jellemző a Nemzeti Sport híradása erről: Cech Darth Vaderhez való hasonlítása alatt éppen elfér egy kis "humorkodás" Moggiról.

339362 2011.11.11. 01:07:25

itt az ítélet magyarul: http://www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc

340463 2011.11.11. 06:57:04

[fortune hai](#599084): omg, és még gobbo is - na szegénynek pláne írok akkor, nagyon rá jár a rúd :) [neuropa](#598991): ti itt space-ekből meg ékezetekből veszitek lapot, nekem meg nem jött le, hogy poén, nem volt benne a levelezés eddigi stílusában, scusi (ez a "nem lehet kommentelni" megoldás meg már eléggé megalapozta, hogy komolyan vegyek itt ilyet ...) szvsz csak annyit akartam neked írni, hogy ez is vélemények ütközése: szted nem jött volna befektető mert nem jó brand, sztem igen. (Bár én olasz focirajongóként minden itáliai csapatot annak tartok vhol :)) Sose tudjuk meg, h akartak-e befektetőt szerezni vagy éppen nem, ill. jelentkezett magától vmi sejk vagy posztszovjet bányatulajdonos, csak végül nem jött össze (jó, dino és benito biztos tagja vmi kinti titkos levlistának amiből ők tudják :)) De nem is baj, nem kell meggyőzzük egymást, tisztelem a véleményed és kész. "Kommunikációilag" "helytelenként" viszont egyáltalán nem arra gondoltam, amit te "elgurult" a gyógyszernek írtál, hanem azt amire Benito nem válaszolt meg nekem írt bekezdésében végül: mi ez az új kategória a kommentelőknél és mi ez az új "treatment"? A nagyon gusztustalan stílusú (értsd anyázó, stb.) kommenteket ki kell moderálni és kész, ez tény. De vkinek a véleményét úgy minősíteni, hogy "zéró háttértudással, a témába vágó mindenféle saját tudás nélkül" beleszól és nem az alpáriságát, hanem a "vitázási stílusát" kifogásolni, ez nekem itt web2-világban új kategória. A reakció meg, hogy linkelek konkrét kommentet hogy kinek a vitázási stílusa tetszik vagy sem, személyeskedni - ez meg pláne új. Ha Horasszal van baja, rendezzék le egymás között - de ez számozott kommentet odalökni, hogy "na olvasók, az ilyen duma nem az én szintem", ez nagyon nem a "grande Benito" nekem, megdöbbentően nem (szinte már a tavalyi nst-s esti kornél-féle személyiségváltozás kezdetét félem felfedezni). Benito Valaki itt, joggal, méltán - arra a bizonyos "írástudók felelősségére" célzok, hiszen ő itt minta sokaknak (helyesen) akik most tizenéves juventinók és x év múlva blogolnak (vagy bármi is lesz akkor). Ne legyen már ez a pellengérezés megoldás. Na most jön az IP-cím alapján a bannolásom ...

340717 2011.11.11. 08:35:03

[virracocha](#599038): Persze, hogy próbáltak nyomást gyakorolni, ez kiemelt ügyeknél mindig így van. :) Stohl Buciért is írtak petíciót, aztán sokra mentek vele. Ugyanezt - sőt többet - el lehet mondani Palazziról is, ezzel nem vagyunk beljebb. [benitoNST](#598918): Az indoklásban szükségszerűen meg kell jelennie a tárgyaláson bemutatott bizonyítékok értékelésének, köztük a védelem által bemutatott lehallgatásokénak. Ezért fogunk többet tudni. Az, hogy más mekkora geci volt, egyáltalán nem irreleváns (ezzel kapcs. értekeztünk dinoval a bűnszervezeti minősítés fontosságán) az ügy szempontjából. Hogy leegyszerűsítésem: van az egész calciopoli, ami egy nagy torta, és ez az ítélet meghatározta, hogy ebből mekkora szeletért felelős Moggi. A bűnszervezeti minősítés miatt nagyon sokat, ez pedig szükségszerűen csökkenti a többiek "szeletét", ha érthető voltam így nem jogásziasan. :)

Gabenkutya 2011.11.11. 08:41:32

Nem ismerem a jogi nyelvet, laikusként lenne két kérdésem. Az első az elévüléssel kapcsolatban: az eltelt öt év miatt az inter nem büntethető a sportbíróság által, ez egyértelmű. Viszont ez a nápolyi ítélet gondolom nem a sportbíróság hatáskörébe tartozott. Ebben a Moggi-féle perben csak az eddigi, a sportbíróság által felmutatott bizonyítékok felhasználásával hoztak ítéletet? Egy bűnügyi perben nem indítanak új vizsgálatot, nem lehet új vádlottakat beidézni??? Vagy ez megtörtént, és az inter, milan ennek ellenére nem került képbe? A másik kérdésem: valahol olvastam, hogy Moggi a Fachettire nézve terhelő hanganyagokat manipulálta(ne kérdezzétek hogyan), ez igaz?

340717 2011.11.11. 08:42:20

[GPT](#599161): "sokat" helyett "sokért" az u. előtti sorban, bocs. :)

258945 2011.11.11. 08:56:22

a Coni mikor fog ítéletet mondani? bocs ha már volt a komentek közt, nem olvastam végig az egészet

AttilaPiero 2011.11.11. 09:27:02

Teljes mértékben igaza van a szerzőnek, sajnos ez egy olyan érvágás szeretett klubbunk életében amit nem lehet elfelejteni.

338552 2011.11.11. 09:57:16

[Gabenkutya](#599163): Az öt év valóban a sportbírósági eljárást érinti, ami az interre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy magával a csapattal szemben semmilyen szankciót nem lehet kiszabni. A büntetőeljárás egy másfajta rend szerint zajlik, természetes személyek felelősségét állapítják meg. (most ne menjünk bele a jogi személy büntetőjogi felelősségének kérdésébe) Természetesen lehetőséget van a sportbírósági eljárás során felhasznált bizonyítékokon túl más bizonyítékokat is felhasználni. Így kerültek elő Moggi ügyvédjeinek kutató munkája után azok a hangfelvételek, amik az interre nézve terhelőek. Tehát a döntés meghozatala során ezeket is figyelembe vette a bíróság. A büntethetőség elévülése az olasz jog szerint is a kiszabható büntetés mértékéhez igazodik. A probléma viszont az, hogy az intert érintő telefonbeszélgetések túlnyomó részében Facchetti hallható, aki már nem él, így őt vád alá helyezni nem lehet.

334474 2011.11.11. 12:10:37

Fasza kis beszélgetés lett itt. A jogi-tényfeltáró részbe nem is mennék bele. Szerintem az igazi gond az egésszel az, hogy az egész a szokásos olasz formában zajlott le. Ahelyett, hogy megtisztították volna az olasz focit az azt régóta rágó károkozóktól, tisztába téve, hogy egy TOP3 bajnokságban nem fér el semmilyen külső-belső manipuláció, hagyták, hogy egy jól szervezett érdekcsoport belterjes hálózata kivégezze a riválist, egy közösen elkövetett bűnért. Ezzel kimondták: továbbra is "Az erősebb kutya baszik" elv működik a Serie A-ban. Azóta is vannak jobban tolt csapatok, furcsa eredmények, érdekes fegyelmi döntések(Az Inter ellen is az utóbbi időszakban) és korornaként erre az egészre: lebukott bundázók. Néha konkrétan azt lehet érezni, hogy a bírói kar szándékosan manipulálja a bajnokság lefolyását. Itt a fő gond. Egy ilyen komoly ügyben, olyan döntés született, ami ezer oldalról támadható. Ennek az eredménye, hogy az átlagos szurkoló csak legyint ha a Serie A-ról van szó. Ha kiirtanak mindent anno, akkor most lenne egy jól működő liga, és senki nem háborogna. Így meg van egy presztízsét szép lassan teljesen elvesztő, még mindig a múlt és jelen eseményein, sérelmein csatázó katyvasz, ahol időnként még az is belefér, hogy sípszó után adjanak meg gólt, vagy egy csapat szándékosan, hagyja nyerni a másikat, de ugyan úgy eltilthatnak apróságokért 3 meccsre, ahogy megúszhatsz bármit, ha épp erre van szükség. Ostobaság volt a calciopoli ebben a formában, és mivel mi vesztettünk el szinte mindent, ezért mi vagyunk a leghangosabbak. Nem ártunk ezzel senkinek, pláne nem a bajnokság renoméjának, hiszen napról-napra látjuk mi megy még itt mindig.

334474 2011.11.11. 12:22:58

Még valami: Szerintem a legnagyobb hibát az UEFA követte el. Hagyta, hogy az olasz szövetség a saját belügyeként kezelje a szituációt. Külső, független vizsgálatot kellett volna indítaniuk. Az olasz csapatokat kizárni 1-2 évre az európai kupákból, és kiadni, hogy az összes érintett sportvezetőt bírót és egyéb személyt példásan büntessék meg, és távolítsák el a fociból. Erre az olasz szövetég száját húzogatva, szépen megtisztította volna magát, a bizonyítékokkal megtámadható idények eredményeit megsemmisítette volna(Teljesen, megnyugtató megoldást keresve az egyetlen lényeges problémára: A kieső-feljutó csapatok kérdésére), és egy komoly ütés után, most lenne egy tökéletesen jól működő bajnokság, ahol senki nem merne ügyeskedni.

Gabenkutya 2011.11.11. 12:34:11

[virracocha](#599193): Köszönöm a választ. Mondjuk, ha Fachetti el is hunyt azóta, a Palazzi jelentés a milant is sárosnak találta, velük mi a helyzet. Ott kit lehetett volna elővenni?

343361 2011.11.11. 13:33:10

Ha viccnek szántátok, annak nagyon gyenge.

338552 2011.11.11. 15:02:09

[Gabenkutya](#599282): Leonardo Meani (akit egyébként csak azért alkalmazott a Milan, hogy tartsa a kapcsolatot a bíróküldőkkel) ott ült a vádlottak padján és 1 évet kapott. Tehát a bíróság nem ítélte olyan súlyosnak a cselekedetét az új telefonbeszélgetések fényében sem, amin én egy kicsit csodálkozom, dehát várjuk meg az indokolást.

melákovics 2011.11.12. 13:03:41

Adom Andree10 véleményét. Mi itt sokan nem azért lázongunk, mert nem követtünk el semmit. Tisztában vagyunk azzal, hogy sárosak vagyunk. Ellenben nem csak mi. Ennek fényében jogtalan, hogy rajtunk statuáltak példát. És itt jön képbe az UEFA. Ha akkor nem engedik, hogy belügyként kezeljék, hanem független, külső ítélethozó bizottság döntött volna, akkor nem lenne még mindig ennyi visszásság a Calcio-ban. Nem kell messzire menni, elég a Napoli 3 gólos győzelmét megnézni az Inter ellen. Itt látszik az, hogy nem lett minden bűnös eltakarítva, csak egy. És mi ezen rágódunk még mindig, hogy nem csak mi vettünk részt benne, de csak mi kaptunk komoly büntetést. Kellett volna az Inter-nek és a Milan-nak is, meg még ki tudja, hogy kiknek. Én azt mondom, hogy ha ténylegesen hagyják az érintettek, hogy még mindig csak olasz honban mondjanak ítéletet - értem ez alatt, hogy ebben az ügyben nincs semleges olasz ember -, akkor soha az életbe nem derül ki, mi is történt valójában. Ezért kellene most az UEFA felé fordulni, mert szerintem bár az ügy elévült - persze csak az olasz jogszabályok szerint -, talán a nemzetközi sportszabályok nem adnak meg elévülési időt!

255834 2011.11.12. 18:23:02

Minden tisztelettel megjegyzem, hogy nem korrekt belinkelni egy nerazzurris írás kommenthalmazát olyan szavak alá, hogy egybites troll. Mert, akárhogy is nézzük ennek az üzenete az, hogy az egész blog és törzsközönsége sötétek gyülekezete, ami úgy gondolom nem igaz, még, ha az ottani gyűjteményben vannak is bőven megkérdőjelezhető állítások. Megértem, hogy, ha van egy ügy, mely mellett kiálltok és azt mások semmibe veszik, az titeket felidegesít. Zavaró, hogy kibic módjára szólnak bele az emberek, ismerem a helyzetet. De, ellentmondásos egyazon cikkben kérni (figyelmeztetni) a hozzászólókat, hogy maradjanak az értelmes vita keretei között és degradálni egy közösséget olyan szavakkal, melyek abszolúte nem illenek egy ilyen társalgás miliőjéhez. Meg ugye, te vagy a népsport blog közösség egyik alapító atyja, így ebből a megközelítésből minden itteni blog alád is tartozik, tehát ezzel a sajátjaid egyik kihelyezett ágát minősíted le. Tudom, hogy vannak szándékosan kompromittáló célú írásaitok, de ez, úgy érzem nem ebbe a körbe tartozik. Mellesleg szeretem olvasni a blogotokat, -némely Inter drukkerrel ellentétben-, mivel nem veszem ezt véresen komolyan, viszont amit kijegyeztem, azt olyan általánosításnak tartom, ami semmilyen szempontból sem korrekt. Üdv!

14Krisz 2011.11.13. 16:13:53

[Viridis Aquilae](#599950): Az egybites trollnál szerintem benito erre gondolt: http://bianconeri.blog.nepsport.hu/archives/2011/11/07/Sajatos_napolyi_katasztrofahelyzet/#598113 A link pedig Reiko neraazzuris cikkére mutat. Ebben az esetben szerintem teljesen jogos ez, mivel a közösségetek egyik legaktívabb tagjáról van szó és a blogotokra is több cikket írt már, valamilyen szinten titeket képvisel.

255834 2011.11.13. 19:17:13

[14Krisz](#600387): figyelj, linkelte feljebb horas (Reiko) kommentjét, abba én nem szólok bele, az ő ügyük, szíve joga kiemelni, ha úgy gondolja. De, amit én említettem, ott nem egy konkrét komment, hanem az össz.komment. A cikknek meg köze sincs sem a Juvéhoz, sem a calciopolihoz. Persze tisztában vagyok vele, hogy az ottani hozzászólások közt is felbukkant a téma. Értem mi volt a célja, de ez így elég félreérthető, ezt jegyeztem meg.

334334 2011.11.15. 11:04:14

Végigolvastam Dino benito, és GPT kommentjeit. Az gáz, ha GPT kommentjei tűnnek számomra ésszerűnek és tárgyilagosnak?

336691 2011.11.15. 13:15:53

[Viridis Aquilae](#600483): nem a posztot linkeltem, hanem a kommenteket.

255834 2011.11.15. 14:05:53

[_benito](#601544): tudom, azt a kollégának írtam. Feljebb van, ami arra vonatkozott. Te is tudod, hogy nem minden komment szól erről az ügyről ott, erre írtam, hogy egy cseppet általánosító a megjegyzés és a link együtt. De nem akarom tovább ragozni, annyit már nem ér meg.

147668 2011.11.15. 17:25:51

Benito, egy öröm nézni a vergődésedet és a kapálózásodat. Amikor már engem vagy az inter blogot kell betenni egy calciopoli posztba, akkor már nagy a baj. Ezután már csak az van hátra, hogy csúnya vagyok, vagy lehívsz verekedni valahova. ...egy bites troll... mert te nem dino asztaláról leesett morzsákból élsz, ugye? kár, hogy nem csináltál egy tetoválást előzetesen, nov.8.-áról mint az igazság pillanata. ennyit érsz apa, moggiról szóló cikkben engem, meg a blogot kell fikázni. mindig van lejjebb, ezt most újfent bizonyítottad. Köszönöm, megtisztelő, hogy a calciopoli hadjárat része lehetek egy bites troll létemre, bár arról nem vagyok meggyőződve, hogy kettőnk közül rajtam röhögnek többen. :)) édes istenem, ember, óvoda, de tényleg.

334309 2011.11.15. 17:58:29

[Reiko](#601644): köszi, na szia.

339362 2011.11.15. 18:46:07

[Reiko](#601644): elírtad a neved rajkó!

258945 2011.11.15. 19:23:24

[Reiko](#601644): 5 nap alatt egy regény meg lehetne írni, még is ennyire tellett? Érdekesnek találom, hogy amíg az inter blogon kifejezetten értelmes embernek tűnsz, aki tényleg egész jól ír, addig amíg "ideérsz" a bianconeri blogra teljesen átlényegülsz egy okoskodó troll szerű képződménnyé, aki meg van lepődve ha a hülyeségei miatt 1-2 emberke beszól neki. Blogháború!!!

336677 2011.11.15. 20:10:41

[Reiko](#601644): figyelj, ha ennyire telik, akkor inkább kímélj meg minket a jelenlétedtől. ha jól látom, te az Inter blogra írsz; úgy tűnik, meglehetősen elmaradsz Chinotól intelligenciában

Massimo Moratti 2011.11.16. 03:48:57

[Reiko](#601644): Gyerünk fiam, adjak nekik. Nincsen ezeknek szégyenérzete. Kizárták őket jogtalanul, és még ők mernek reklamálni azért, mert többet csaltunk és mi érdemeltük volna a sorsukat?Francba, elírtam magam, talán kevesebbet kellene herkáznom. Kettőnk közt bevallom, hiányoznak a régi évek, a nagy sikerek. 2006 , milyen jó is volt az, kiélhettem az összes bűnözői ösztönöm. Hejj,kutyamód üresnek érzem magam azóta. Nem jönnél át, h együtt klimaxoljunk?

342620 2011.11.16. 11:12:22

[_Tyler](#601713): igazából jogosan ír ide ilyeneket. Minden juventino aki a mi blogunkra ír ugyan ilyen böszmeségeket ír. Amiket ráadásul két prédikátor hitvallásának tollából szednek össze, nem saját gondolatok. Vszont az Inter szidások közepette egyszer nem olvastam olyat, h Moggit ostorozná valaki. Ha ő nem csinál semmit anélkül is az úgymond a "világ legjobb" csapatának kellett volna mindent nyerni. Mindig valami ki metaforával jöttök, hadd hozzak én is egyet. Nem mind1, h a gazdagok pénzét dézsmálod vagy a szegényekét ;) Ha követjük a gondolat meneteteket akk odalyukadunk ki, h amíg ti is csaltatok 2 bajnoki címmel, addig mi csaltunk szaros dobogóért? Ennyi lenne. (ez az én józan paraszti megvilágításom, mivel nem vagyok jogász és az ügy pontos bizonyítékairól szart se tudok) A másik nevetséges dolog, a mercato. Miután feljutottatok évente mennyit hagytatok a piacokon? Volt olyan, h 50 milla alatt jöttetek volna ki belőle? Nekem nem rémlik. Minden évben olyan embereket küldtetek el, akik helyett többször annyiért minőségi szarokat vettetek. Érkeztek klasszisok is. Diego, Melo, Krasic. Simán rájuk lehetett volna építeni egy új Juvét, csak nem kellett volna már az elején elküldeni az erre legmegfelelőbb embert.

336677 2011.11.16. 12:04:07

[PatrickJane](#601956): ezt a primitív kocsmai stílust valahogy nem tudom jogosnak tartani. kicsit más (és mégsem): azt hittem, nem egy bonyolult kvantummechanikai feladvány azt felismerni, hogy ez egy Juventus szurkolói blog.

286390 2011.11.16. 12:54:13

@PatrickJane: voltam már hobbiolasz (igen, érdekel Olaszország, viszonylag gyakran járok oda, jól beszélem a nyelvüket - majd lassan szégyenkeznem kell emiatt), ha még azt is leírom, hogy jogász vagyok, akkor meg rögtön megkínálnak egy hobbijogász jelzővel. De prédikátornak még nem neveztek. A logikád sérült: hiszen pl. a Milan is büntetést kapott 2006-ban, aztán mégsem lettek bajnokok. "Egy dolog biztos: ebben az eljárásban csak Moggiék szerepéről, az ő bűnösségükről vagy ártatlanságukról kell dönteni, nem pedig Morattiról. Moggi szerint vagy mindenki bűnös, vagy mindenki ártatlan. A bíróság Nápolyban a legjobb esetben csak az utóbbit mondhatja ki." Ezt már évekkel ezelőtt megjegyeztem. Még az előző blogomba írtam, az indexen, amikor kb. 5 ember olvasott. A Calciopolival nem azért kezdtem foglalkozni, mert én vagyok a nyomozóhatóság, vagy az atyaúristen: hanem mert a szakmámba vág, de azért is, mert ez az ügy nem olyan faék egyszerűségű, ahogy pl. a magyar sajtó tálalta annak idején. Erre most már egyre több jel utal - örök gumicsontom a Palazzi-jelentés: nem én találtam ki, az ügyész úr írta le. És persze az elsőfokú nápolyi ítélet jogilag nyilván erősebb, hiszen azt egy bíróság hozta. Ez sem vita. De az sem, hogy amiről a Palazzi-jelentés szólt, azokról én már évek óta írok. Ezért ugyan be lehet szólni a monitor előtt ülve, hiszen arctalanság van, miért ne tehetnék meg? A sokaságnál ezerszer és milliószor több információhoz jutok, a múltkor pl. egy olasz, sportügyekben jártas jogász értekezett a Juventus aktuális keresetéről a Sky Sport TG24-ben. Szívesen írtam volna belőle posztot, de nem teszem meg, mert majd jön valaki, aztán jól megmondja, hogy hobbiolasz vagyok. Aztán ennyivel el lesz intézve (egyébként precedens nélküli az ügy, és évekig is eltarthat, ennyi elég is belőle). Ma is megjelent egy információhiányos cikk egy itthoni napilapban, amely érinti a Calciopolit. Tulajdonképpen pozitívan ír a Juventusról, de látszik, hogy a szerzőnek gőze nincs a Calciopoliról, ami azért gond, mert az írásból él. De ugyanúgy feldúl, ha valaki elkezd pattogni, hogy Morattit miért nem ítélték el Nápolyban (ugyan, miért is kellett volna, ráadásul vád nélkül?). Egyszerűen nem szeretem a hülyeséget.

342620 2011.11.16. 13:34:25

[dinovercotti](#602014): lényegében egyetértek. Ez megint olyan dolog, h ebbe nagyon kevesen látnak bele ténylegesen. Nem lehet tudni még mi van a felszín alatt és, h igazából mi is került a fölé. Mindenki odatartozik ahova a szíve húz, de a prédikátor jelzőt nem rád értettem. Ez a számomra gusztustalanul is az ellen a csoport ellen irányul aminek én is a tagja vagyok és lenézően hat egy olyan ember tollából, aki szerintem messze nem tud mindent (és szerintem jogosan gondolom) erről az egész ügyről. Az meg égképp frusztrál, h minden gondotoknak okozójának az Intert állítjátok be, mikor az Inter egy klub és nem csak tisztességtelen emberek dolgoznak ott. Pl. nekem a Calciopoliról, nem a Juve jut eszembe elsőként, hanem Moggi. Én már akkor börtön büntetést róttam volna ki a részvevőkre, de ez az én személyes véleményem, ami mindenkinek van és ki is nyilvánítja.

342620 2011.11.16. 13:35:17

[_Tyler](#601989): azért a kocsmaitól ez messze van még "ellenségek" között is ;)

258945 2011.11.16. 13:42:38

[PatrickJane](#601956): A Moggi ostorozást meghagyjuk nektek, nem rémlik amúgy túl sok interes megnyilvánulás sem, amiben Morratti Calciopolis ténykedését kritizáltátok volna. Persze valahol értem azt hogy mindenhol a saját véleményed akarod olvasni... Tisztában vagy te a metafora fogalmával?

342620 2011.11.16. 15:35:27

[t.junior](#602039): te vagy az utolsó ember akivel vitába fogok szállni... Úgyh nem nagyon érdekel miket írsz nekem ;)

258945 2011.11.16. 15:59:58

[PatrickJane](#602133): oké akkor meghagylak tudatlanságban :), pedig szívesen elmagyaráztam volna mi a metafora, ha már ismeretlen vizekre tévedtél :D

Spolettitetry 2011.12.09. 16:41:48

Heart Pendants
Diamond Heart Pendants In Stock Now
Buy Factory Direct And Save Today!
[url="http://jewelrys.001webs.com/hemp-bracelets.html"]hemp bracelets[/url] Heart Pendants
Diamond Heart Pendants In Stock Now
Buy Factory Direct And Save Today!
blue nile ethiopian cuisine
süti beállítások módosítása