bntemp

bntemp

1995. november 19.: Juventus-Fiorentina

2011. október 25. - s4tch

A bajnoki címvédő Juventus beragad a rajtnál, a két évvel korábban még a Serie B-ben szereplő Fiorentina viszont akkora lendülettel kezd, hogy sokan már a scudettóra is esélyesnek tartják. Lippi támadószekciója kimerül, pedig nagyon kellene a győzelem. Reménykedő violák, firenzei invázió és egy támadó, aki ismét döntött - az 1995-1996-os szezonban játszott Juventus-Fiorentinára tekintünk vissza.

A bajnoki címvédő Juventus beragad a rajtnál, a két évvel korábban még a Serie B-ben szereplő Fiorentina viszont akkora lendülettel kezd, hogy sokan már a scudettóra is esélyesnek tartják. Lippi támadószekciója kimerül, pedig nagyon kellene a győzelem. Reménykedő violák, firenzei invázió és egy támadó, aki ismét döntött - az 1995-1996-os szezonban játszott Juventus-Fiorentinára tekintünk vissza.

A Juventus sorozatban elszenvedett két vereséggel várta a Fio elleni bajnoki folytatást: a Lazio padlóra küldte őket (0-4), aztán kikaptak az újonc Udinesétől (0-1) is. "A bajnokság még csak most kezdődik. Márciusig nem lesz Bajnokok Ligája, addig csak a Serie A-ra kell koncentrálnunk, és biztos vagyok benne, hogy tavaszra felzárkózunk" - nyilatkozta Lippi, aki az utolsó edzések egyikén elveszítette Ravanellit, így rá nem számíthatott a rangadón. "Az idei Fiorentina kiegyensúlyozottabb, mint a tavalyi. Megnyerhetik a bajnoki címet" - mondta Gianluca Vialli. Michele Padovano belázasodott, bár a kispadra leülhetett, de nyilvánvaló volt, hogy nem léphet pályára, így az egyébként is túlterhelt Del Piero mellett csak Vialli maradt. A lábtörésből lassan visszatérő Lombardo a primavera csapatban 71 percet játszott a Cesena elleni, 1-0-ra megnyert meccsen (érdekesség: Lombardo pont Cesenában sérült meg).

"Fogalmam sincs, hogy hogyan győzhetnénk le a Juventust, de azért bízom a jó eredményben" - ezt már Claudio Ranieri, a Fiorentina edzője nyilatkozta. A szurkolóik is bíztak ebben: több ezer vendég indult el Toszkánából, akik közül 3800-nak volt jegye, viszont számtalannak nem.

Sousa akkor jobb volt, mint most

35.689 bérletes, illetve 18.486 fizető (azaz 54.175) néző előtt, Bazzoli játékvezetésével a következő összeállításokban kezdtek a csapatok:

Juventus: Peruzzi - Ferrara, Tacchinardi, Carrera, Torricelli - Di Livio, Conte, P. Sousa, Deschamps - Vialli, Del Piero.

Fiorentina: Toldo - Carnasciali, L. Amoruso, Padalino, Serena - Piacentini, Cois, Rui Costa, Schwarz - Baiano, Batistuta.

A meccs első helyzete egyúttal gólt is eredményezett: a 11. percben Di Livio ívelt be jobbról, a rövid saroknál érkezett Del Piero, aki Carnascialival a nyakán akkora gól fejelt, mint amekkorákat egyébként lőni szokott. A Juve kontroll alatt tartotta a Fiorentinát, Paulo Sousa tanárian irányított, a másik portugál, Rui Costa viszont csődöt mondott. A vendégeknek gyakorlatilag komoly helyzetük sem akadt, sőt, sokszor csak Toldo tartotta bennük a lelket: a Fio megúszta egy szűk vereséggel.

Alex, a kabalafigura

Sporttörténelmi jelentőségű eseményre került sor a találkozó előtt a Delle Alpiban (ne feledjék, hogy hol olvasták először az infót, a családi beszélgetéseken bátran büszkélkedjenek vele!): bemutatták Alexet, a Juventus kabalafiguráját, aki egy ideig állandó szereplője volt a Juventus hazai mérkőzéseinek. Természetesen Del Piero után kapta a nevét, a külsejében is rá akart hasonlítani (persze nem lett olyan szép).

Az Alex nevű kabalafigura és az ikonikus Idris a meccs előtt.

Az igazi Alex neve pedig ekkor már komolyan szóba került, mint lehetséges Aranylabdásé. "Nem foglalkozom a kérdéssel. Igaz, hogy fantasztikus hetet zártam (a litvánok elleni 4-0-ás meccsen megszerezte első gólját a válogatottban - d.v.), de számomra az egyéni elismerések másodlagosak." Umberto Agnelli azt mondta, hogy szerinte Ronaldo érdemelné meg. Aztán Weah kapta, mint tudjuk. Agnellinek egyébként nem tetszett a meccs, Viallinak igen, bár  - saját elmondása szerint - hat helyzetet is kihagyott.

Belharcol a Fiorentina

A pocsékul játszó Rui Costát az 57. percben Sandro Coisra cserélte Ranieri. A portugál a levonulása után egy "Vaffanculo" - val mondta el a véleményét az edző döntéséről. Ranieri erre így reagált a meccs után: "Ha Ruinak nem tetszik, hogy lecseréltem, azzal semmi gond nincs. Hogy ezt megelőzzük a jövőben, a kispadon fog kezdeni, így nem le-, hanem becserélem majd." Ugo Poggi, a Fiorentina alelnöke nem lelkesedett a közjátékért: "Ha Rui valóban azt tette a csere után, amit mondanak, akkor hibázott, és meg fogjuk őt büntetni. De ha Ranieri ilyeneket nyilatkozik, akkor ő is büntetésnek néz elébe."

Del Piero vidám, a Fio-játékosok meg szomorúak

Carnasciali pedig ódát zengett arról a Del Pieróról, aki a gól előtt megelőzte őt: "Nem érzem magam hibásnak, Del Piero egyszerűen tarthatatlan. Bármikor játszunk ellene, mindig bemutat valami varázslatot."

A két csapat a folytatásban ádáz harcot vívott a második helyért, mivel a Milant beérni már nem volt esélyük. A 18. forduló után a Fiorentina még 8 pontos előnnyel bírt a Juvéval szemben, aztán tavaszra összezuhant, és végül a negyedik helyen zárt, 59 ponttal. A Juve pedig 65 pontot gyűjtve a második helyre ért be.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr38239746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrJuventus 2011.10.25. 12:33:26

"Ha Ruinak nem tetszik, hogy lecseréltem, azzal semmi gond nincs. Hogy ezt megelőzzük a jövőben, a kispadon fog kezdeni, így nem le-, hanem becserélem majd" Ranieri ilyen kemény és humoros volt akkoriban? Micsoda nyilatkozat :) "Del Piero egyszerűen tarthatatlan." ..igen, ő a mi kapitányunk. Köszönjük a múltidézést, este Forza JUVE! Javasolnék egy-két JUVE méltató gyorskommentet is, mert pl szívesen írnám minden komment aljára, hogy: C'É UNA STELLA IN CIELO CHE INDICA IL CAMMINO FORZA JUVE VINCERE É IL TUO DESTINO! csak túl hosszú, légyszi' tegyétek be.

338552 2011.10.25. 15:59:06

De jó, hogy megemlítetted a kabalát. Emlékszem rá, azt nem tudtam , hogy Alex a neve és DP-ről mintázták. Nekem anno is inkább Padovanohoz hasonlított.
süti beállítások módosítása