bntemp

bntemp

A 3. átmeneti év kezdődik

2011. február 03. - s4tch

„Nem biztos, hogy megérdemlem ezt a díjat, de aranyerem is van, és azt sem érdemlem meg” - hangzott minden idők legjobb Nobel-díj-átvételi beszéde. Valami ehhez hasonlót érzünk a palermói vereség után, ami bár borítékolható volt, mégsem lett sem sima, sem reménytelen – és végül még megérdemelt sem. A közepesnél jobban, de a jónál tompábban játszó Juventus legnagyobb baja ismét az volt, hogy néhány alkalmatlan embernek akkor is kezdenie kell, ha a napnál világosabb, hogy nem ütik meg a Serie A mércéjét sem: teljesen mindegy, hogy Motta, vagy Grygera játszik jobbhátvédet, mindkettőben bármikor benne van a gól. Bemutatkozott két új igazolásunk, zsinórban  a harmadik meccsünket buktuk el, és bár most a játék nem volt annyira rettenetes, keserű a szánk íze, mintha unikumot hánytunk volna.

„Nem biztos, hogy megérdemlem ezt a díjat, de aranyerem is van, és azt sem érdemlem meg” - hangzott minden idők legjobb Nobel-díj-átvételi beszéde. Valami ehhez hasonlót érzünk a palermói vereség után, ami bár borítékolható volt, mégsem lett sem sima, sem reménytelen – és végül még megérdemelt sem. A közepesnél jobban, de a jónál tompábban játszó Juventus legnagyobb baja ismét az volt, hogy néhány alkalmatlan embernek akkor is kezdenie kell, ha a napnál világosabb, hogy nem ütik meg a Serie A mércéjét sem: teljesen mindegy, hogy Motta, vagy Grygera játszik jobbhátvédet, mindkettőben bármikor benne van a gól. Bemutatkozott két új igazolásunk, zsinórban  a harmadik meccsünket buktuk el, és bár most a játék nem volt annyira rettenetes, keserű a szánk íze, mintha unikumot hánytunk volna.

A Palermo azt csinálta, amivel ősszel a Juventus érte el a sikereit: visszahúzódott a saját térfelére, lezárta a területeket már a középvonalnál, és várta a kínálkozó lehetőségeket. Mert tudta, hogy azok lesznek. Becsapós a 60 százalékos torinói labdabirtoklás, mert az ember azt gondolná, hogy itt kiharcolt fölényről van szó, pedig a hazaiak nem csináltak mást, csak tökéletesen tolódva hagyták, hogy a Juve járassa a labdát a térfelükön. De csak a messzebbik végén.

Ebből persze – mivel a Palermo minden, csak nem sztárcsapat – akadtak helyzetei a Juventusnak, de sem Matri, sem az egyre rosszabb formába eső Kraszics nem tudott élni a lehetőségekkel. Az új fiúnak két komoly ziccere is volt, az egyiknél egyszerűen rosszul lőtt (a kapusba), és tulajdonképpen a másiknál is rosszul lőtt, de ott óriásit mentettek a védők. Matri lábában ott volt a döntetlen, de nem érzem csalódásnak a bemutatkozását, mert nem mozgott rosszul, helyzetbe is tudott kerülni (Amauri után ez csodálatos újdonság), már csak azt nem értjük, mi a lófaszért kellett lecserélni.


Delneri – persze nem tudhatjuk, mi történt pontosan – valamelyest kényszerpályán mozgott, hiszen Aquilani semmit nem csinált a pályán, az ő cseréje jogos volt. De hogy miért Sissokót hozta a helyére, amikor éppen az egyenlítésért támadtunk, azt nem értjük. Melo (tegnap ő sem volt valami magabiztos azért) megszűrte a szórványos ellentámadásokat, inkább arra volt szükség, hogy folyamatosan nyomás alatt lehessen tartani a Palermo kapuját, erre pedig Mommo alkalmatlan. Az már rendben van (és megszokott dolog), hogy Marchisio megy be a pálya közepére Melo mellé, az ő helyét a vonal mellett pedig Martinez veszi át, de hogy miért Matri, és miért nem Del Piero helyére jött, arról fogalmunk sincs. Az egycsatáros játék lehet megoldás ilyen esetekben, de csak akkor, ha van két jó szélsőhátvéded, akivel emberelőnyt lehet kialakítani az ellenfél tizenhatosával egy magasságban. A Juve hátvédjei viszont csak valami hasonlót tudnak: ők emberhátrányt képesek kialakítani a saját tizenhatosuknál.

Kérdezem a hozzáértőket, nincs a primaverában egy jobb-, és egy balhátvéd? Aki legalább valamilyen. Gyors, jól fejel, nagyot lő, vagy akármi. Egyszerűen felfoghatatlan ostobaság, hogy télen (olcsón, ingyen, kölcsönbe, akárhogyan) nem is próbálta megoldani legnagyobb gondját a csapat. Egyébként Brazzo sokkal jobb volt, mint Grosso, vagy Grygera bármikor idén, mindenképpen játszatni kellene.


Amíg ugyanis a jelenlegi helyzet fennáll, a Juventus semmilyen célokat nem fogalmazhat meg reálisan. Védők nélkül még a La Ligában sem lehet futballozni, nemhogy Olaszországban, márpedig ez a támadósor nem alkalmas arra, hogy majd mindig eggyel többet lő, mint amennyit kap. A Palermo elleni vereség pozitívumai között ki kell emelnünk a fogcsikorgató küzdelmet, az elszántságot, és a néhol egészen jól működő pressinget, de ezeknek alapvető dolgoknak kell lenniük, ha még akar valamit az idei szezontól a Juventus.

Szándékosan nem megyünk bele a bírókérdésbe, Morganti egy patkány volt világ életében, nem is várható tőle más, mint hogy az esettől három méterre állva továbbengedje ezt. Azért nem akarunk ezzel foglalkozni, mert a Nagy Képet tekintve semmi nem változott volna, ha ez a meccs döntetlen.

Mondjuk Agnelli már kimondta a kulcsszót: transitional year (cca: átmeneti év). Még el is hinnénk neki, ha nem ez lenne a harmadik átmeneti év egymás után, amikor vagy sehogy, vagy rosszul igazol a klub, és a múlthoz, az elvárásokhoz és presztízshez képest gyomorforgató tudású labdarúgók rontják a levegőt Vinovóban. És aki nagyon bizakodna: a stadion nyilvánvalóan iszonyú pénzeket emészt fel, így jövőre sem várható semmiféle fajsúlyos (quality) erősítés. Márpedig klasszisok nélkül nehéz klasszisokkal versenyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr988239284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

264364 2011.02.03. 09:55:52

Morganti=briganti?

334474 2011.02.03. 10:30:37

Vereség után, még nem éreztem ilyen pozitívnak magam. Végig izgultam, ment a csapat, voltak helyzetek. A kettős cserénél, valszeg Delneri csuklott egy kicsit, de kiderült Matri görcsöt kapott. Btw. új szerzeményünk kb jobb csatár, mint Jaki-Ma páros összeszorozva. Az mindegy hogy kihagyott 2 ziccert, mert mindannyian tudjuk, hogy ezeket képes berugdosni. Ellenben remek elmozgások, jó labdaátvételek és legalább 3 nagyszerű passz is jött tőle. Kaphattunk volna róla 1-2 tizit is. Sztem ezzel már túlszárnyalta, Amauri utolsó 2 évét összesítve. Nyilván nem volt ez egy álom meccs, meg ugye pontot se szereztünk, de most nem éreztem azt amit az uccsó pár meccsen, hogy nem csak kikaptunk, hanem még meg is vertek.

338570 2011.02.03. 10:58:56

Magam részéről Pepe felépülését várom, a lesérülése előtt volt néhány biztató megmozdulása. Delnerinek el kellene felejtenie a bebetonozott 4-4-2-es hadrendjét és átállni 4-3-2-1-re, úgy hogy Matri van legelöl, mögötte a szélekről Krasic és Pepe indul, Marchisio, Melo és Aquilani a középpálya közepén. De Ceglie ha minden igaz, már felépült, őt is visszalehet tenni a baloldalra.

334265 2011.02.03. 11:03:38

Marchisiot nagyon becsmérelték sokan, hogy észrevehetetlen stb.. de azért hozzá kell tenni, hogy gólt legalább tud lőni ha pocsék formában is van. Úgyhogy őt nem piszkálnám. Annál inkább Krasicot... nagyon félek, hogy ő is mint az előző két brazil csúcsigazolás, első félévben nagyon remekel, utána pocsék lesz.. Már ezer éve mondom, Brazzonak kell játszani, sose volt vele baj, ezerszer jobb mint akármelyik szélső védőnk. Ha Aquillani ennyit mutat, remélem visszamegy a Poolba. Viheti Sissokot is.

vektra 2011.02.03. 11:13:48

Buffon nincs nagy formában az biztos. szerintem mindkét gólban benne volt és amúgy is elég bizonytalan.

14Krisz 2011.02.03. 11:32:19

Kb mindennel egyetértek. Annyit azért hozzátennék, hogy nem Agnelliék tehetnek róla, hogy ez a 3. átmeneti év. Részükről ez az első és mivel a Secco-féle pusztítás után nagy változtatásokat kellett végrehajtani, így szükségük is volt erre. Egyébként szerintem alapvetően jól teszi a dolgát Marotta, de össze se lehet hasonlítani Moggival. Tőle leginkább azt hiányolom, hogy nem piszkolja be a kezét. Amauri nem hajlandó eligazolni? Mogginál ez a következőképp működne: irány a tarcsi és lófej az ágyba. Nem hiszem hogy gond lett volna az eligazolással és a Nyékládháza se lett volna low-profile club ezután.

147668 2011.02.03. 11:39:06

Martinez miért nem kezd? Elég ügyesnek tűnik,talán Krasic után a leglabdabiztosabb ember. Amúgy ez a kőbe vésett 4-4-2 szerintem badarság,de már a legeslegelején sejtettem,hogy Delneri középcsapatoknál mutatós játéka itt már inkább ósdi lesz. Talán Marchisiót az eléggé elhanyagolható mezőny munkája és a gólérzékenysége miatt, talán kilehetne próbálni a center mögött közvetlenül 4-4-1-1ben vagy talán az sem lenne hülyeség,hogy a Spelletti-Roma a Prandelli-Fio és a Mourinho-Inter által preferált 4-2-3-1-et kipróbálni Del Piero egy-egy félidőt elbír azon a poszton aztán talán Aquilani ha már mezőnyben nem csinál semmit talán a kapuhoz közelebb kamatoztatni tudná a rúgótechnikáját. De mondom szerintem Marchisio támadószekcióba helyezése talán már a helyzetfelismerő készsége miatt is megérhetne egy misét.

334474 2011.02.03. 12:09:27

[Reiko](#296322): Való igaz, Marci kiválóan ad be és lő, valamint nagyon jól oldja meg a nehéz szituációkat támadásban. Mindenképpen a kapuhoz közelebb kéne játszania. Sajnos be lett skatulyázva ebbe a sokat dolgozó, jól védekező támadásban is hasznos vízhordó státuszba, és edzői ennek értelmébe nem is nagyon hagyják kibontakozni. Mikor sokat kell rohangálnia az emberével, általában el is tűnik, labda se jár felé. Márpedig szíve és tehetsége is van, nem kéne lezülleszteni.

147668 2011.02.03. 12:29:43

[andree10](#296345): Hát az Inter ellen is micsoda gólt lőtt tavaly. Ami feltűnően jó neki az a helyzetfelismerő készsége.Ha már mezőnyben és a középpályán nem az igazi viszont a támadók is szar formában vannak mi veszteni valóban abban,hogy egy két meccsen mondjuk csatárt játszana...

334474 2011.02.03. 12:32:45

[Reiko](#296369): És én arra meccsre mentem volna a tervek szerint. Csak elfogyott a jegy, és lett helyette Juve-Bayern. -faceplam

147668 2011.02.03. 12:33:34

[andree10](#296372): Az igen. Részvétem.

takacsmarcell 2011.02.03. 12:39:02

A CIKK SZERZŐJÉNEK ÍROM:Matri azért jött le mert begörcsölt a lába

303731 2011.02.03. 12:49:03

Marci, a 2fordulóban lőtt 2gólja ellenére támadásszervezésben szürke, és nem sok kreativitás van benne. Gólt tud lőni, és egy tehetséges játékos, de most nagyon istenítjük...nem biztos h kéne. Kb. tavaly lőt egy szép gólt az Inter ellen, és akkor egyből világsztárként lett emlegetve. Én nem vagyok ellene, jó játékos, és lehet hogy a kapu előtt mostanság nagyon ügyes, de támadókp-nak ötlettelen és kreativitása kevés.

303731 2011.02.03. 12:51:21

amúgy Brazzo remélem most kicsit megragad a kezdőben mert Grosso, és Grygera egyszerűen vállalhatatlan...

303731 2011.02.03. 12:53:11

Aquilani meg Krasic padozzon -1-2fordulót, mert most már elfáradt mindkettő. Amúgy nagyon is jó játékos, de ennyit bírtak.

334412 2011.02.03. 13:06:07

Tegnap nagyon jó kis meccset játszott a Juventus, ez tény. Morganti tényleg szót sem érdemel, egy kérdés merül fel bennem: hol lenne most Grosso, ha nincs a vb?

efedrin 2011.02.03. 13:17:12

Marci nagyon jó játékos csak éppen az ő helye a pálya közepén lenne és nem jobb vagy bal szélen. Lehet akárki nagy fizikus mégsem tudna megírni egy zongora darabot. Ja és még valami: Aquilani is jobban játszana, ha középen is lehetne támadásokat vezetni. Jelenleg ez olyan ritka mint a fehér holló, ez valami taktikai dolog lehet. Mindent csak a széleken:(

303731 2011.02.03. 13:18:24

az a legkevesebb, de miért kell nekünk évekkel az egyetlen értékelhető éve után még mindig foglalkoztatni???

258945 2011.02.03. 13:24:52

Aquilanit le kell ültetni a padra, mert tegnap is akkora homály volt, hogy nem az eszért szeretjük Sissoko hozzá képest forintos labdákat adott.Marci bemegy középre, Martinez a bal szélen, és ha nem 3esnek a nyakába minden egyes alkalommal akkor Krasic is fel fog javulni.

147668 2011.02.03. 13:29:24

[haveyoumetted](#296382): Nem is szerveznie kellene a támadásokat hanem a lecsorgókat bevarrogatni. Ahhoz van tehetsége az árnyékék védekező munkáját meg valszeg igény felett látná el.

303731 2011.02.03. 13:38:30

[Reiko](#296406): ahhoz meg nem 4-4-2kéne játszania. Számomra Aquilani gyenge játéka a fáradságával magyarázható. És most valóban gyenge, de, egy jó aquilani és egy jó Melo 4-4-2ben 2belsőkp-kén nagyon jól helytállnak és kiegészítik egymást... Sőt a calciopoli óta nálam a legerősebb belső-páros, és főleg az lehetne, ha Aquilani megtalálná az őszi formáját. Marchisio jó ott a szélen.

338211 2011.02.03. 13:48:29

Én bizakodó vagyok, mint mindig. Természetesen mérhetetlenül fáj, hogy a bíró legalább 1 pontot elvett a juvétól (jól jött volna az még a végén), de erre a harciasságra lehet építeni. Cagliari ellen nyerni kell, Matrinak tökéletes alkalom a stílusos gólszerzésre. Utána otthon az Inter ellen egy jó X, a Lecce - Bologna kettőst pedig megint verni kell. Ha a következő 4 fordulóban megvan a 10 pont, akkor a többi élcsapat rangadói és nemzetközi meccsei miatt márciusra nem is fog ennyire szarnak tűnni a helyzet. :)
süti beállítások módosítása