bntemp

bntemp

"Az utánpótlásképzés az életre nevel"

2010. november 04. - s4tch

A játékos korában Professzornak is becézett Pessotto tavaly nyáron vette át a Juventus utánpótlásának irányítását – egykori csapattársát, Ciro Ferrarát váltotta ezen a poszton. A Hurrá Juventusnak a feladatához kapcsolódóan többek közt arról is beszélt, hogy miért volt szükség edzőváltásra a Primavera élén.

A játékos korában Professzornak is becézett Pessotto tavaly nyáron vette át a Juventus utánpótlásának irányítását – egykori csapattársát, Ciro Ferrarát váltotta ezen a poszton. A Hurrá Juventusnak a feladatához kapcsolódóan többek közt arról is beszélt, hogy miért volt szükség edzőváltásra a Primavera élén.

„Ez a nyár a nagy változások időszaka volt a klubnál, és természetes, hogy ez az utánpótlást is érintette.” – mondja Pessotto minderről. „A futballban a nyár mindig a legintenzívebb időszak, ez idén különösen így volt, hiszen a csapat újjáépítése mellett az új szezonra is készülnünk kellett.”

Gianluca, talán nem túlzás, hogy Te egy személyben jelented a múlt, a jelen és a jövő közötti kapcsolatot. Az idei évtől Giovanni Rossival dolgoztok együtt, aki elmondta, hogy milyen erőteljesen hatott rá a klubszereteted.

„Rám pedig az ő professzionalizmusa tett nagy benyomást. Rossi, Castagnini, Paratici vagy Marotta úgy ismerik a labdarúgás világát, mint a tenyerüket. Nekem nincs is más dolgom, mint hogy minél többet próbáljak ellesni tőlük.”

Olaszországban talán még soha nem beszéltek annyit az utánpótlás fontosságáról, mint mostanában.

„A legutóbbi eredmények fényében egyértelmű, hogy szemléletváltásra van szükség, hiszen sem a felnőtt válogatott, sem az utánpótláscsapatok nem szerepeltek túl fényesen. A szövetség azért is döntött a váltás mellett a fiataloknál, hogy modern, európai szemléletű szakemberek segítségével minél előbb behozzuk a lemaradásunk más nemzetekkel szemben.”

Ebből a szempontból a Juventus a többiek előtt jár, nem?

„A klub már egy ideje igyekszik a fiatal olaszokra építeni a csapatot, olyanokra, akik a válogatott magját is adhatják. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha egy külföldi játékos erősítést jelenhet, akkor ne igazolnánk le.”

És mi lehet a siker titka az utánpótlás-nevelésben?

„Rengeteget kell dolgozni a játék technikai oldalán, de ugyanakkor már a legkisebbekben is ki kell alakítani a győztes mentalitást. És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem csak futballozni tanítjuk a gyerekeket; az egyéniségüket is formáljuk. Azaz a fiatalok képzése egyben az élet iskolája is. Ezt szem előtt tartva indult a Formazione Juventus program is, amelyben a szabályok tiszteletét is megtanulják a fiatalok, és az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy függetlenül attól, hogy mire viszik a pályán, vagy hogy egyáltalán futballisták lesznek-e, a programban részt vevők jobb emberekké válnak. Ugyanezt szolgálta a szeptemberben megrendezett Ale és Ricky Torna is, hiszen ezzel is demonstráljuk, hogy a 2006-ban elhunyt két srác része a klub történetének."

Az idei évtől megváltozott az ifjúsági csapatok rendszere – miről is van szó pontosan?

"Úgy döntöttünk, hogy a legtehetségesebbek átugorva egy korosztályt (a Berrettit) az Allevi Nazionalétól egyből a Primaverához kerülnek. A 16 év alattiak igen ígéretes csapatot alkottak tavaly, végig versenyben voltak a scudettoért. Persze ebben a korban nem az eredmények a legfontosabbak, sokkal inkább a folyamatos szakmai és emberi fejlődés. Hosszabb távon az a célunk, hogy egyre több saját nevelésű futballistát építsünk be az első csapatba. Idén például visszatért Davide Lanzafame, míg másokat kölcsönadtunk, hogy továbbfejlődve, megerősödve térhessenek vissza.”

Sokak szerint meg kellene változtatni az utánpótlás bajnokságok rendszerét, átvéve más országok példáját.

„Én is azon az állásponton vagyok, német vagy angol mintára tartalékcsapatokra lenne szükség, amelyekben a fiatalok a felnőttek között szerepelhetnek. Jelenleg a Primavera az utolsó lépcsőfok a nagycsapat előtt. A felnőttek között játszva sokkal gyorsabban fejlődhetnének a fiatalok, mint így, a saját korosztályukban küzdve.”

Több személyi változás is történt a nyáron a Primaveránál.

"Igen mind játékosfronton, mind az edzők körében így volt. Igyekeztünk tehetséges fiatalokat igazolni, akik kisebb kluboknál szerepeltek eddig. Az edzői stábbal pedig elégedettek voltunk ugyan, de új irányba szeretnénk elindulni, és úgy éreztük, ehhez váltásra van szükség. Egy új edző érkezése minden játékost még jobban motivál, és új impulzusokat ad. Az új edző a játékosként a Foggia „csodacsapatában” is szereplő Giovanni Bucaro lett, míg az eddigi mester, Luciano Bruni a Sampdoriához szerződött.”

Giovanni Bucaro a Primavera vezetőedzőjeGiovanni Bucaro, a Primavera vezetőedzője

A legkisebbektől az első csapatig továbbra is mindenki Vinovóban készül.

„Igen, hiszen mi lehet motiválóbb egy gyereknek, mint mondjuk Del Pierotól karnyújtásnyi közelségben készülni? De a szervezés és az időbeosztás szempontjából is ez a legjobb megoldás: ahogy halad előre egy-egy fiatal, mindig csak a szomszéd pályáig kell mennie.”

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr828239062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334265 2010.11.04. 16:21:51

Ígéretes, remélem ma már a fiatalok robbannak, már amelyikőjük lehetőséget kap.

334207 2010.11.04. 17:28:52

Lesz valami beharangozó?
süti beállítások módosítása